14.4 C
București
vineri, 1 noiembrie 2024
AcasăLifestyleFoodRisipa alimentară de Crăciun - Cum o poți evita ?

Risipa alimentară de Crăciun – Cum o poți evita ?

Crăciunul acesta poate că nu-l vei sărbători în mod obișnuit în acest an (din nou), dar familiile din lumea întreagă se vor întâlni și vor lua masa împreună, relatează Euronews.

Odată cu perioada sărbătorilor, vin și alte probleme. Una din ele este risipa alimentară .

Numai în Europa se risipesc aproximativ 88 de milioane de tone de deșeuri alimentare în fiecare an. Gospodăriile sunt responsabile pentru mai mult de jumătate din totalul deșeurilor alimentare.

Cum ne asigurăm că reducem risipa în timpul sărbătorilor

Pierre Condamine este ofițerul pentru politica deșeurilor la Zero Waste Europe. Potrivit lui, cea mai bună abordare pentru a evita să arunci tone de mâncare este să-ți schimbi mentalitatea de la început.

„Primul sfat este să gătești cu o abordare preventivă”, spune el. Aceasta include calcularea exactă a câte alimente vor fi necesare și adaptarea oricăror rețete în consecință.

Cum 2021 a fost un an atât de ciudat, Condamine spune că acesta este un moment excelent pentru solidaritate. Puteți căuta online platforme de partajare a alimentelor sau puteți oferi orice mâncare rămasă vecinilor sau cuiva care are nevoie.

„Nu este vorba doar despre lucruri individuale, ci și despre ceea ce poți face pentru comunitate”, spune el.

Risipa alimentară în Europa

În Europa, risipa alimentară variază de la o țară la alta. În unele țări risipa are loc la nivel de consumator, în timp ce în altele este mai mare la nivel de producție.

În Portugalia, de exemplu, doar 17% din alimente sunt aruncate, în timp ce în UE, per ansamblu, media este de 20%.

Condamine spune că o parte din vină constă în legislațiile fiecărei națiune. Unele țări, cum ar fi Franța, au impus ca supermarketurile să ofere alimente în loc să le arunce.

European Green New Deal își propune să reducă risipa de alimente cu 50% până în 2030.

Schimbarea mentalității

Risipa alimentelor nu este o problemă doar în perioada Crăciunului.

Condamine spune că este important să privim imaginea de ansamblu. „Aceasta este ca o viziune circulară a producției de alimente, iar risipa alimentară este încorporată în asta, dar este mai mare. Este vorba despre întregul sistem alimentar durabil.”

Ce poți face pentru a reduce risipa de Crăciun?

Cumpărați alimente de la producători local.
Împarte cu alți oameni care au nevoie.
Caută rețete pentru a pregăti altceva din resturile rămase: merele pot fi făcute gem, de exemplu.
Nu mergeți la cumpărături când vă este foame: faceți o listă în avans.

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Florinel Coman, pasă decisivă în victoria lui Al-Gharafa!

Florinel Coman a contribuit decisiv la singurul gol marcat de Al-Gharafa în prima repriză a meciului împotriva lui Al Arabi, oferind un assist de...

Energie verde pentru cimentul românesc: în premieră, Romcim inaugurează un parc eolian de 30 MW la Medgidia

Pentru prima dată, o fabrică de ciment este alimentată direct de un parc eolian în România Romcim, companie a Grupului CRH, a finalizat construcţia parcului...

Intel raportează o pierdere record de 16,6 miliarde de dolari, cea mai mare din cei 56 de ani de activitate

Intel a anunțat o pierdere istorică de 16,6 miliarde de dolari în ultimul trimestru, cea mai mare din cei 56 de ani de activitate...
Ultima oră
Pe aceeași temă