11.9 C
București
miercuri, 20 noiembrie 2024
AcasăLifestyleFoodREPORTAJ FOTO. „Doamne ajută! Să pice pe subiect!”. Cum se dă BAC-ul...

REPORTAJ FOTO. „Doamne ajută! Să pice pe subiect!”. Cum se dă BAC-ul pe trotuarul din faţa liceului

Luni, în prima zi de Bacalaureat, la ora 8.20, în fața Colegiului Național „Spiru Haret” din Capitală se adună din ce în ce mai mulţi părinţi care îşi aduc copiii la examenul maturităţii. După ce îşi sărută mama şi primeşte un „hai” încurajator şi o atingere pe umăr de la tatăl ei, una dintre candidate îşi strânge în pumn cele două pixuri, carnetul de elev şi buletinul, face o întoarcere militărească la dreapta şi se îndreaptă cu paşi repezi spre sala de examen.

„Sincer, la română e mai bine să nu tai deloc, ca să nu ai probleme”, îi spune un băiat înalt şi slab colegei lui, în timp ce merg amândoi în pas săltat spre sala la care au fost repartizaţi.

Buletinul nevalid

În faţa liceului se opreşte brusc, cu un scârţâit scurt de roţi, un taxi din care iese o femeie cu părul castaniu, tuns scurt, bărbăteşte. Un grup de părinţi o recunoaşte şi îi urmăreşte fiecare mişcare. „Are o foaie în mână!”, observă una dintre mamele candidaţilor. Femeia lasă documentul la administrator şi se îndreaptă către grupul de observatori.

Citește și: BACALAUREAT 2015. Analiză: Cât de dificile au fost subiectele la Limba Română

„Fiu-meu nu are buletin. Mi-a spus că poate să intre la examen cu carnetul de elev, nu m-a ascultat că nu poate. M-am dus acasă să îi aduc certificatul de naştere. Am înnebunit în trafic”, le-a povestit femeia celorlalţi părinţi.

Singurul om exaltat

După ultimul intrat în sala de examen, părinţii rămân descumpăniţi în faţa liceului, îşi frâng mâinile de îngrijorare şi şuşotesc câte-un „Doamne ajută! Să pice pe subiect”. O mamă scundă, cu părul şaten prins într-o coadă la spate, citeşte cu febrilitate materialele strânse de copilul ei într-un dosar de plastic cu copertă albastră.

În mulţime, un singur chip face notă discordantă – cel al administratorului, pentru care zilele de Bacalaureat îi sparg monotonia de până acum.

Citește și: BACALAUREAT 2015. Corectarea subiectelor în alte judeţe, o „măsură vedetă”. Elevii, trataţi ca nişte „infractori”

„Ionescule, să faci şi curat, că sunt numai mucuri de ţigară”, îi spune o doamnă la a doua tinereţe, îmbrăcată cu o bluză în roz închis, înainte să intre într-o maşină. Bărbatul dispare numaidecât înăuntrul liceului, după care se întoarce cu o mătură din paie, cu coadă lungă, şi începe să formeze cu hărnicie un maldăr de mucuri de ţigară.

Discuţii în horă sau tango

Pe trotuarul de vizavi, părinţii formează grupuri de câte doi, în discuţii intime, sau se încing într-o horă a discuţiilor legate de examen.

„Lasă-mă cu Eminescu, de cinci ani se tot dă. Băiatul meu îl ştie, dar nu îl suportă”, se aude de acolo. „Bărbatu-meu mi-a spus, că el e din generaţia decreţeilor, că nu ştie dacă ar mai putea să înveţe atât cât învaţă Maria (fiica lui – n.r.) pentru BAC sau pentru admitere la facultate”, mai spune o mamă.

„Sper să pice pe subiect. Eu, una, dacă învăţam 39 de comentarii din 40, pica al 40-lea. Soţul meu învăţa unul singur şi ăla îi pica. Cum îţi e norocul”, se mai aude din cercul de părinţi. „Şi corectarea asta în alte judeţe, altă prostie!”, pufneşte o altă femeie.

Intervenţia „Domnului”

La ora 9.00, zumzetele părinţilor încetează brusc. Se aud clopotele Bisericii Oţetari. Fiecare părinte îşi face semnul crucii cu solemnitate, în sincronizare perfectă cu ceilalţi. „Doamne ajută, să fie bine”, şopteşte unul dintre ei cu teamă.

Citește și: Bacalaureat 2015: SUBIECTELE la proba scrisă de Limba și Literatura Română. Ce au avut de rezolvat elevii de la profilul REAL

„I-am spus să nu se uite în stânga şi în dreapta, să fie acolo cu subiectul lui”, a lansat discuţia, din nou, una dintre mamele candidaţilor la Bacalaureat.  

Absenţa subiectelor enervează

După jumătate de oră de aşteptare a subiectelor, se agită spiritele. „De ce nu anunţă subiectele? Ce, cred că am începe să le urlăm pe la geamuri ce să scrie?”, întreabă un părinte. „Mergem la părintele de la Biserica de aici şi îi ducem comentariile, să le citească tare”, comentează o femeie, spre amuzamentul celor din jurul ei.

La Colegiul Economic A. D. Xenopol, aceeaşi nemulţumire – una dintre mame spune că profesorii ar fi trebuit să anunţe ce subiecte s-au dat, ca să mai reducă stresul părinţilor.

Mamele copiilor de aici sunt cu atât mai dezamăgite cu cât au fost păcălite de modelele de subiecte propuse de minister, postate pe Internet. Femeile au confundat variantele de subiecte cu cele primite de copiii lor.

Ieşirea din liceu – eroism sau umilinţă în faţa bătrânului Moromete

La liceul economic, unde au mai fost repartizaţi şi elevi de la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă”, primul candidat a părăsit sala de examen după minimum de timp impus – o oră şi jumătate. Părinţii aleargă pe urmele lui, ca să afle ce a avut la ultimul subiect. „Moromeţii”, spune elevul, aplecat puţin pe spate şi cu mâinile scut, în defensivă.

Citește și: BACALAUREAT 2015. Ce subiecte au avut elevii de liceu la profilul UMAN

De îndată ce adolescentul se îndepărtează suficient, una dintre mamele care îşi aşteaptă copilul spune că nu are încredere în răspunsul lui. „Cică Moromeţii, dar a ieşit prea devreme, nu?”, îşi exprimă femeia îndoiala.

Deschideți galeria foto de mai sus pentru a vedea imagini de la prima probă de BAC 2015, la Limba și literatura română.

Totuşi, subiectul a fost clarificat de noii veterani ai BAC-ului. Cei de la profilul uman au avut un roman interbelic, iar cei de la real au avut caracterizarea unui personaj din opere semnate de Marin Preda, George Călinescu sau Ion Creangă.

Citește și: BACALAUREAT 2015: BAREMELE la Limba română au fost PUBLICATE

„Gata, mă îmbăt!”, strigă o elevă care iese din liceu cu mâinile în aer, cu degetele în semn de victorie şi cu un zâmbet larg.

„A fost mai uşor decât am crezut că va fi. Am ales să îl caracterizez pe Ilie Moromete”, „A fost perfect. A fost visul meu în viaţă să îmi pice Moromeţii”, „A fost uşor, m-am descurcat. L-am caracterizat pe Felix din Enigma Otiliei” şi „A fost super uşor, am scris şase pagini. Am ales <<Harap Alb>>”, au spus elevii la ie;irea din examen.

După ce fac schimb de impresii, elevii se îndepărtează de liceu alături de colegi, în grupuri de doi sau trei ori alături de părinţii lor.  

 

 

 

 

Cele mai citite

Cod galben de vânt puternic și ploi în nord-vestul Moldovei și pe litoral. La București, sâmbătă e posibil să ningă

La munte va ninge consistent, iar viteza vântului pe creste va depăși 90 km/h O atenționare de vânt puternic și ploi care vizează mai multe...

Economia României în declin: Profiturile scad, pierderile cresc

Semne de încetinire economică în 2023, după bilanțul financiar a peste 900.000 de companii Conform datelor furnizate de Registrul Comerțului pentru zf.ro, cifra de afaceri...

Bernadette Szocs, calificare spectaculoasă în sferturile Turneului Campioanelor după o victorie în fața medaliatei olimpice

Sportiva română Bernadette Szocs a reușit o victorie impresionantă în primul tur al Turneului Campioanelor, învingând-o pe japoneza Hina Hayata, medaliată cu bronz la...
Ultima oră
Pe aceeași temă