22.8 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăLifestyleFoodReferendumuri in orase si comune pentru legalizarea prostitutiei si a drogurilor usoare

Referendumuri in orase si comune pentru legalizarea prostitutiei si a drogurilor usoare

» Referendumul organizat pe data de 22 noiembrie pentru consultarea populatiei cu privire la trecerea la un Parlament unicameral, initiat de presedintele Traian Basescu, a deschis apetitul autoritatilor locale pentru astfel de actiuni, considerate de seful statului drept contraatacuri electorale.

» In turul doi al alegerilor prezidentiale, dar si in turul intai, in mai multe judete se vor desfasura referendumuri cu privire la legalizarea prostitutiei si a consumului de droguri usoare, un referendum pentru o "noua delimitare administrativa a orasului", dar si un referendum pentru ca alegatorii sa decida daca tichetele sociale pot fi acordate o data pe trimestru pensionarilor, si nu o data pe an, ca in prezent.

» Referendumul pentru consultarea populatiei cu privire la legalizarea prostitutiei si a consumului de droguri usoare suscita deja foarte mult interes. "Noi putem sa dam exemplu intregii tari si sa ne opunem acestor initiative care ar distruge bazele morale ale societatii", spune un locuitor al Caransebesului.

Locuitorii judetului Brasov si cei ai orasului Caransebes din judetul Caras-Severin vor trebui sa se pronunte pe data de 6 decembrie, atunci cand are loc turul doi al alegerilor prezidentiale, daca vor legalizarea prostitutiei si a drogurilor usoare. La propunerea presedintelui Consiliului Judetean Brasov, Aristotel Cancescu (PNL), consilierii PSD, PNL si UDMR, 19 la numar, au votat ieri ca in turul doi al prezidentialelor sa aiba loc un referendum pentru consultarea populatiei cu privire la legalizarea prostitutiei si a consumului de droguri usoare. S-au opus organizarii acestuia doar consilierii PDL. "A fost un vot de principiu, un vot care a statuat referendumul. S-a mai decis, de asemenea, formarea unei comisii din cinci consilieri, care sa se ocupe de organizarea referendumului, inclusiv sa stabileasca cat costa acesta, urmand ca peste doua saptamani consiliul judetean sa se intruneasca din nou intr-o sedinta extraordinara", a declarat purtatorul de cuvant al institutiei, Mihaela Chicomban. In momentul lansarii propunerii sale, presedintele Consiliului Judetean Brasov a dezvaluit ca a discutat subiectul referendumului si cu presedintele Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene, Liviu Dragnea, asa incat sa fie convocate astfel de consultari ale cetatenilor in mai multe judete.
 
In Caransebes, judetul Caras-Severin, consilierii locali au votat, in unanimitate, organizarea unui referendum local in vederea consultarii cetatenilor cu privire la legalizarea prostitutiei si la dezincriminarea consumului de droguri usoare. Referendumul va avea loc, ca si cel de la Brasov, pe data de 6 decembrie. "Este oportun, pentru ca este o plaga pe societate si un flagel, cu care eu si consilierii locali, indiferent de culoarea politica, precum si cetatenii municipiului Caransebes nu suntem de acord. Dorim sa fim alaturi, in acest demers, de toate bisericile crestine care s-au manifestat impotriva propunerii comisiei prezidentiale pentru analiza riscurilor sociale si demografice, publicata pe 22 septembrie 2009, de legalizare a prostitutiei si a consumului de droguri usoare", a declarat Marcel Vela, primarul orasului Caransebes. Potrivit acestuia, "duminica este zi de sarbatoare si crestinii nu pot vota pacatul".

Ce spun locuitorii Caransebesului despre un astfel de referendum? "Noi, in Caransebes, suntem o comunitate mai religioasa. Sa nu uitam ca si primul patriarh al Romaniei, Miron Cristea, a fost episcop de Caransebes. Tocmai de aceea, noi putem sa dam exemplu intregii tari si sa ne opunem acestor initiative, care ar distruge bazele morale ale societatii. Daca azi aprobam prostitutia si drogurile, maine vom aproba eutanasia si clonarea", a afirmat Aurel Marcovici, care detine o mica firma in acest oras. Sebastian Popa, pensionar, este si mai radical: "Eu apartin unei confesiuni neoprotestante. Vreau sa va spun ca referendumul nostru ar fi trebuit sa fie si mai dur si sa cerem si interzicerea avortului. Pentru ca a ucide prunci nenascuti este o crima impotriva lui Dumnezeu". Exista insa si pareri contrare, cum este cazul unor liceeni care cred ca prostitutia si consumul de droguri ar trebui legalizate.

Un referendum pe tema prostitutiei si a legalizarii drogurilor este asteptat si in orasul vasluian Barlad, insa dupa alegerile prezidentiale. O organizatie neguvernamentala, Fundatia Culturala "Dr. C. Teodorescu", condusa de un medic  pesedist din acest oras, a lansat, la inceputul acestei saptamani, ideea organizarii unui referendum local pe tema consumului de droguri usoare si a prostitutiei in cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale, cu o singura intrebare: "Doriti sa se oficializeze prostitutia si consumul de droguri in municipiul Barlad?". Solicitarea fundatiei nu a coincis insa cu dorinta primarului Barladului, Constantin Constantinescu, care pe 6 decembrie vrea… un alt referendum, pentru o noua delimitare administrativa a orasului. "S-a schimbat treaba, acum e vorba despre alt referendum. Nu ne mentinem pozitia de a organiza acest referendum o data cu alegerile prezidentiale, pentru ca este alt referendum, cel cu delimitarea cadastrala a Barladului. Dupa ce se termina cu alegerile, noi ne mentinem ideea de a se organiza referendumul contra legalizarii prostitutiei si a consumului de droguri. Sunt societate civila si trebuie sa luam atitudine pentru a proteja cetatenii orasului, dar mai tarziu, nu acuma", a precizat Constantin Teodorescu, presedintele Fundatiei Culturale. In timp ce primarul din Barlad, oras cu 70.000 de locuitori, respinge pentru moment ideea organizarii unui referendum pe tema legalizarii prostitutiei si a consumului de droguri, multi cetateni ai acestui municipiu, dar si politicieni cred ca ar fi benefica pentru urbe realizarea unei astfel de consultari populare.

"Organizarea acestui referendum este foarte binevenita, ca sa vedem si parerea opiniei publice, pentru ca intotdeauna pulsul societatii il da chiar comunitatea, prin reprezentantii ei. Este foarte binevenit si sunt de acord cu organizarea lui. Cat priveste legalizarea consumului de droguri sau a prostitutiei, fara discutie, nu sunt de acord cu asa ceva. Fereasca Dumnezeu, cum sa legalizam asa ceva? Ma trag dintr-o familie care are niste principii foarte bine puse la punct. Nici nu vrem sa auzim de tot ceea ce este impotriva preceptelor biblice", a spus Sorin Raducanu, presedintele Partidei Romilor din Barlad si consilier local, reprezentant al romilor in Consiliul Local Municipal Barlad. Nici simplii cetateni nu spun "nu" ideii organizarii referendumului. "Sunt total de acord sa se faca un referendum in aceasta privinta, pentru a vedea starea de spirit a natiunii. Daca sunt mai multi care isi doresc legalizarea prostitutiei si a drogurilor, este un lucru dezavantajos pentru urbea noastra. Nu sunt de acord nici cu legalizarea prostitutiei si mai ales a drogurilor, sub nici o forma, cu nici un fel de droguri", a precizat Rozica Rascanu, agent incasator din Barlad. si pensionarii ar vrea referendum pe aceasta tema. "Sigur ca da, sa se faca referendum, sa vada lumea ca nu suntem de acord cu legalizarea prostitutiei si a consumului de droguri. Opinia mea este ca nu-i normal asa ceva. Poporului roman nu-i trebuie droguri. Hai, prostitutia poate ar trebui legalizata, dar droguri sub nici o forma", a declarat Neculai Berheci, pensionar, fost maistru la SC Rulmenti SA Barlad. Doar costurile referendumului ar putea constitui o problema. "Nu stiu daca este oportun acest referendum la Barlad, nu trebuie cheltuiti banii aiurea. Ce sens are acest referendum daca populatia nu este informata mai intai? Abia dupa ce informam oamenii despre faptul ca se discuta legalizarea prostitutiei si a drogurilor usoare de catre legiuitori, abia dupa aia sa se faca referendum. Aceste teme trebuie dezbatute in mass-media si apoi sa ne intrebe cineva daca suntem de acord sau nu. Personal, nu sunt de acord nici cu drogurile, nici cu prostitutia, sunt un conservator de felul meu", a spus avocatul Dumitru Bouros, care este consilier local.

Primar: "Daca e sa fiu cinstit, nu este oportun"
Ideea organizarii de referendumuri locale cu privire la oportunitatea legiferarii consumului de droguri usoare sau a prostitutiei capata contur si in judetul Suceava, fiind lansata din zona PSD. Mesajul transmis de conducerea judeteana a partidului nu a fost receptionat insa de toti primarii PSD, o parte din cei care au auzit de aceasta initiativa nefiind intru totul de acord cu ea. Liderul social-democratilor din judetul Suceava, senatorul Gavril Mirza, este de parere ca ar fi bine ca populatia sa fie consultata, preferabil in primul tur al alegerilor prezidentiale, nu doar cu privire la diminuarea numarului de parlamentari si pentru un Parlament unicamercal, ci si cu privire la chestiuni de interes local sau aspecte "ce tin de moralitate", cum ar fi drogurile usoare si prostitutia. "Noi nu putem, la nivel judetean, sa organizam referendum, pentru ca acest lucru tine de competenta consiliului judetean, care este condus de Gheorghe Flutur, presedintele PDL Suceava. Cu toate acestea, am lansat celor 50 de primari PSD din judetul Suceava ideea organizarii unor referendumuri pe plan local cu privire la oportunitatea legiferarii prostitutiei si a consumului de droguri usoare.

In afara de aceste doua probleme, le-am sugerat sa fie organizate referendumuri si pe alte teme de interes local si sa fie supuse aprobarii toate odata, pentru a se rezolva aceste aspecte intr-o singura zi si sa nu mai fie chemata populatia la vot in urmatorii trei ani. Nu cred ca ar trebui sa mai fie chemata lumea la vot in urmatorii ani, pentru ca si asa in ultimii doi ani au fost mai multe alegeri, iar electoratul s-ar putea sa fie bulversat. Nu este exclus sa fie organizate referendumuri locale in multe dintre localitatile din judetul Suceava conduse de primari PSD", a declarat Mirza. Potrivit acestuia, un caz aparte il va constitui municipiul Radauti, unde consilierii locali social-democrati vor sa organizeze un referendum pe tema legiferarii prostitutiei si a drogurilor usoare, iar in cazul in care va fi o opozitie din partea primarului PDL al orasului, Aurel Olarean, atunci se vor face demersuri pentru demiterea acestuia. Ce spun ceilalti primari PSD? In ceea ce-i priveste pe primarii PSD ai altor localitati, parerile sunt impartite. "Daca e sa fiu cinstit, atunci trebuie sa recunosc faptul ca, din punctul meu de vedere, a organiza orice fel de referendumuri pe orice fel de tema in ziua alegerilor nu este oportun, pentru ca exista riscul ca populatia sa nu aiba capacitatea de a distinge sau de a intelege anumite lucruri", a declarat primarul comunei Sucevita, Ioan Onufrei (PSD). O parere mai nuantata o are primarul din Vicovu de Sus, Gheorghe Schipor. Localitatea respectiva este o fosta comuna facuta oras peste noapte, in perioada guvernului Nastase, iar de cand a fost facut oras, Vicovu de Sus a pierdut multe proiecte europene destinate mediului rural. "Sincer sa fiu, as vrea sa fac referendum in perioada urmatoare, dar mai degraba pentru a se consulta populatia cu privire la revenirea localitatii la vechiul statut de comuna. In urma cu mai multi ani am fost sedusi cu promisiuni si abandonati ulterior", a spus primarul.

Bihor
» Tichetele pensionarilor, motiv de referendum
Un referendum local ar putea fi organizat pe 22 noiembrie, in primul tur al alegerilor prezidentiale, si in Bihor. Astfel, secretarul general al PDL Bihor, Mircea Matei, a declarat, la inceputul acestei saptamani, ca organizatia judeteana a PDL vrea sa organizeze un referendum pentru ca alegatorii sa decida daca tichetele sociale pot fi acordate o data pe trimestru pensionarilor, si nu o data pe an, ca in prezent. Potrivit secretarului PDL, cetatenii ar trebui chemati la vot sa spuna daca sunt de acord sau nu ca tichetele pentru pensionarii oradeni sa fie acordate o data pe trimestru, si nu o data pe an, cum este in prezent, si sa fie in valoare de: 150 de lei pe persoana pentru pensionarii care pana in luna octombrie a anului 2009 primesc lunar pana in 500 de lei, 120 de lei pentru cei care primesc pana in 600 de lei si 90 de lei pentru cei care primesc intre 601 si 800 de lei. Politicianul a adaugat ca municipalitatea nu are nici un motiv sa respinga initiativa grupului de consilieri. "Din datele cu privire la situatia veniturilor in 2008/2009, pe 15 septembrie reiesea ca, in 2009, nivelul incasarilor a crescut cu 10 la suta fata de anul trecut. Am calculat, iar pentru cei circa 32.000 de pensionari, suma totala pentru acordarea acestor tichete pentru anul urmator ar fi 15 milioane de lei, ceea ce reprezinta mai putin de 5 la suta din bugetul consolidat al municipiului", a spus Matei.

Cele mai citite

YouTube introduce reclame inclusiv pe ecranele de pauză, stârnind critici din partea utilizatorilor

YouTube a adăugat un nou format de publicitate, afișând reclame atunci când utilizatorii pun pauză videoclipurilor. Decizia Google a atras deja critici, fiind considerată...

Deciziile Fed privind dobânda de referință influențează economia globală și costurile de împrumut

Modificările recente ale ratei dobânzii de referință de către Rezerva Federală (Fed) a Statelor Unite au un impact nu doar asupra economiei americane, ci...

Record istoric negativ anunțat de Elena Lasconi. România împrumută 1,2 lei pentru fiecare 3 lei încasaţi

Președinta USR, Elena Lasconi, a anunțat pe Facebook că România va atinge un nivel record de împrumuturi în 2024, cu o sumă planificată de...
Ultima oră
Pe aceeași temă