34.5 C
București
duminică, 7 iulie 2024
AcasăLifestyleFoodRectorii universitatilor se deghizeaza in presedinti

Rectorii universitatilor se deghizeaza in presedinti

O parte a rectorilor universitatilor din Transilvania si Banat incearca sa isi continue cariera la varful institutiilor de invatamant. Solutia cea mai la indemana este crearea posturilor de presedinte de universitate. Modelul a fost brevetat cu succes la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj. Legea invatamantului superior prevede ca o persoana poate detine cel mult doua mandate consecutive de rector. In privinta numarului de mandate detinute de un presedinte de universitate legea nu prevede nimic, pentru simplul motiv ca in momentul adoptarii ei aceasta functie inca nu aparuse.

Primul presedinte al unei universitati importante din Romania a fost filosoful Andrei Marga. Acesta a devenit rector interimar al Universitatii Babes-Bolyai in anul 1995, cand rectorul de atunci, actualul presedinte al Academiei Romane, profesorul Ionel Haiduc, a renuntat la conducerea efectiva a universitatii clujene pentru a lucra in domeniul cercetarii stiintifice in Statele Unite ale Americii. Andrei Marga a fost ales rector in anul 1996. In intervalul 1997-2000 Andrei Marga nu si-a putut exercita atributiile curente de rector deoarece a ocupat postul de ministru al Educatiei Nationale. Profesorul clujean a fost reales rector in anul 2000. In anul 2004 Senatul Universitatii Babes-Bolyai a creat functia de presedinte al Consiliului Academic, pe care a ocupat-o Andrei Marga. In locul sau a fost ales rector istoricul Nicolae Bocsan. In decembrie 2007 Andrei Marga a redevenit rector. Fostul rector al universitatii clujene, Nicolae Bocsan, a devenit prorector, iar fostul prorector, profesorul serban Agachi, a devenit presedinte al Consiliului Academic. Aceste permutari au starnit rumoare in mediul universitar din Cluj. Cei mai vehementi critici ai lui Andrei Marga au fost o serie de fosti colaboratori. Asa ar fi, de pilda, fostul ministru al Educatiei si Cercetarii, psihologul Mircea Miclea, care a fost o vreme cancelar al universitatii, la propunerea lui Andrei Marga, fizicianul Simion simon, fost decan al Facultatii de Fizica, fost prorector si fost rector interimar pentru o scurta perioada de timp, ori politologul Catalin Baba, decanul Facultatii de stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii. Catalin Baba a fost purtatorul de cuvant al lui Andrei Marga atat in perioada in care acesta a fost ministru al Educatiei Nationale, cat si in cel de-al doilea mandat de rector.

Criticile formulate la adresa lui Andrei Marga se refereau la faptul ca acesta ar fi facut toate rotirile pe posturi pe baza unor relatii de prietenie pe care nu le-a negat nimeni. Dar atat serban Agachi, cat si Nicolae Bocsan au o buna reputatie. serban Agachi a fost coordonatorul programului UNESCO de reformare a invatamantului superior din Irak si este unul dintre cei mai cunoscuti cercetatori stiintifici europeni in domeniul chimiei industriale. Pentru meritele sale in domeniul cercetarii stiintifice, el a fost decorat recent de presedintele Romaniei, Traian Basescu. Profesorul Agachi a detinut doua mandate de prorector. Tot doua mandate de prorector a detinut si istoricul Nicolae Bocsan, cel care a creat Institutul de Istorie Ecleziastica. Aceasta este prima institutie care a produs studii de istorie religioasa apreciate atat de ortodocsi, cat si de greco-catolicii ardeleni. Andrei Marga a explicat de mai multe ori ca a creat postul de presedinte al Consiliului Academic pentru ca s-a inspirat din modelul american. El a afirmat ca presedintele Consiliului Academic creeaza strategiile din domeniul cercetarii stiintifice si educatiei, iar rectorul asigura conducerea executiva si efectiva a universitatii. In ciuda acuzatiilor legate de faptul ca ar dori sa isi pastreze influenta cu orice pret, Andrei Marga a fost cel care a introdus noua formula de bacalaureat, manualele alternative si noul sistem de admitere la universitate in perioada in care a fost ministru. Ca rector, el a transformat Universitatea Babes-Bolyai dintr-o institutie mica in cea mai importanta si mai mare universitate multiculturala din Europa de Est. Universitatea Babes-Bolyai are trei linii de studiu in limbile romana, maghiara si germana si a ajuns la peste 50.000 de studenti, masteranzi si doctoranzi.
Modelul Universitatii Babes-Bolyai a fost preluat si de mult mai mica Universitate de Arta si Design. Fostul rector, artistul plastic Ioan Sbarciu, a devenit presedinte. El va avea rolul de a reprezenta universitatea clujeana in relatiile externe. Noul rector este Radu Solovastru, fost ziarist la cotidianul "Unirea" din Alba Iulia si fost decan al Facultatii de Arte Plastice.

Un singur presedinte de universitate la Timisoara
Conducerile universitatilor timisorene sunt derutate de prevederile legislatiei privind instituirea functiei de presedinte pentru institutiile de invatamant superior. Oricum, la o singura universitate alegerile s-au finalizat si exista in organigrama si acest post. Este vorba despre Universitatea de Medicina si Farmacie "Victor Babes", al carei rector, stefan Dragulescu, ocupa si functia de presedinte. "Mie mi se pare o bicefalie. Am banuiala ca acest post este un fel de recompensare pentru cineva, probabil fosti rectori. In SUA, de exemplu, universitatile sunt conduse de presedinti, in Europa – de rectori. Nu cred ca e buna aceasta bicefalie, mi se pare ca functia aceasta nu are nici un rost", a declarat pentru "Romania libera" rectorul UMF Timisoara. Purtatorul de cuvant al Universitatii de Vest din Timisoara, Liliana Vid, a declarat ca aceasta modificare a Legii invatamantului este acum in dezbatere publica, iar daca legea se va schimba, postul va fi infiintat si la aceasta institutie. "Trebuie schimbata Carta Universitatii pentru infiintarea acestei functii. Pana acum nu am avut asa ceva", a precizat Vid. Rectorul Universitatii de stiinte Agricole si Medicina a Banatului, Alexandru Moisuc, s-a gandit sa-i dea alte atributii presedintelui, daca legea cere ca el sa existe. "In Carta Universitatii nu e prevazut acest post, deci va trebui facuta o modificare. In lege nu se precizeaza ca presedintele trebuie sa fie din interiorul institutiei sau din exterior. Poate fi asadar si un antreprenor, cineva care sa se implice in activitatea de aducere a banilor pentru universitate", a explicat Moisuc. Prorectorul Universitatii Politehnice din Timisoara, Viorel serban, spune ca si la aceasta institutie va trebui modificata Carta, iar daca legea o cere, postul va fi infiintat. "Presedintele ar putea avea atributii de antreprenoriat. Nu se va implica in procesul de invatamant sau cercetare, ci in actiuni sociale", precizeaza Serban.

Presedintele Universitatii Arad va administra banii
Prin modificarea Cartei Universitatii "Aurel Vlaicu" din Arad s-a infiintat postul de presedinte al Universitatii. Astfel el devine principalul pion. In articolul 93 din Carta este precizat: "Presedintele Universitatii este ordonatorul principal de credite al bugetului Universitatii", in timp ce prin ordin al ministrului aceasta atributie ii revenea rectorului. In articolul 94 din Carta sunt precizate cu exactitate toate atributiile presedintelui: reprezinta universitatea in relatia cu mediul institutional de afaceri si mass-media, numeste si elibereaza din functie personalul didactic si TESA, propune structura si continutul planului de venituri si cheltuieli, a statutului de functii, salarii, taxe de studii, modernizarea spatiilor de invatamant. Rectorul, in schimb, semneaza adeverintele pentru studenti, conduce sedintele, dispune exmatricularea studentilor din camin, repartizeaza competentele si dreptul de semnatura pentru prorector. Altfel spus, functia de presedinte va masca pentru conservarea postului de rector dupa depasirea celor doua mandate permise de lege. In zilele urmatoare la Arad va avea loc alegerea presedintelui, care ar putea fi fostul rector, prof. univ. dr. Lizica Mihut, care a avut doua mandate in fruntea Universitatii "Aurel Vlaicu". Ea este o apropiata a PSD, prin prisma prieteniei cu Ecaterina Andronescu, rectorul Universitatii Politehnice din Bucuresti, coordonator al PSD Arad. Deputatul Ecaterina Andronescu a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii "Aurel Vlaicu" din Arad. De asemenea, posibilul presedinte al universitatii aradene este sustinut si de viceprimarul liberal Tiberiu Dekany, care preda la universitate si cu care a efectuat in acest an o vizita in Brazilia, dar si de fostul primar PSD, actual candidat, Dorel Popa, care doreste sa intocmeasca o hotarare de consiliu local prin care prof. univ. dr. Lizica Mihut sa primeasca titlul de cetatean de onoare al Aradului.

» Model copiat
Actualul rector al Universitatii Petrosani, Nicolae Dima, va candida la alegerile de miercurea viitoare pentru functia de presedinte al intitutiei de invatamant superior. Dima nu a stat decat un mandat de patru ani in functia de rector, insa varsta il impiedica sa candideze pentru inca un mandat. Potrivit legislatiei, rectorii care au parcurs deja doua mandate sau cei care nu mai pot candida din cauza varstei de peste 65 de ani pot ramane la sefia universitatilor prin crearea functiei de presedinte. Nicolae Dima a declarat ca Senatul institutiei va stabili atributiile viitorului presedinte al Universitatii Petrosani. Infiintarea acestei functii a fost cuprinsa in programul alegerilor de saptamana viitoare.
departamentul corespondenti

Cele mai citite

Actorul Alec Baldwin va fi judecat pentru accidentul mortal de pe platoul de filmare

Actorul Alec Baldwin va fi judecat pentru acuzația de omor prin imprudență începând de marți, în ciuda eforturilor avocaților săi de a anula procesul,...

Spectacol la Wimbledon: Putintseva a învins-o pe Swiatek, într-o surpriză de proporții

Yulia Putintseva, printr-o revenire spectaculoasă, a învins-o la Wimbledon pe liderul mondial Iga Swiatek cu scorul de 3-6, 6-1, 6-2, asigurându-și astfel un loc...

Rușii anunță distrugerea a două lansatoare Patriot în Odesa

Agențiile de presă de stat din Rusia au raportat că rachetele balistice rusești Iskander au distrus două lansatoare pentru sistemele de rachete sol-aer Patriot...
Ultima oră
Pe aceeași temă