19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăLifestyleFoodRasinarenii si-ar dori niste pensii europene

Rasinarenii si-ar dori niste pensii europene

Cat vor schimba legile UE traditiile locale, localnicilor din Rasinari, in Marginimea Sibiului, nici ca le pasa. Oamenii vor sa moara si sa fie ingropati tot dupa obiceiurile locului, garantat ortodoxe, doar ca, odata intrati in UE, si-ar dori sa moara cat mai tarziu posibil si neaparat dupa ce „cresc pensiile la oameni”. Obisnuiti de sute de ani sa fie independenti, asa cum timp de secole comunitatea rasinareana a ramas mandra si independenta, oamenii nu se dezmint nici acum.
Una peste alta, oamenii sunt la curent cu ceea ce zic normele europene in domeniul funeraliilor. Rasinariul n-are nici capela, si nici camera mortuara rece, ca oamenii isi privegheaza mortii in casa, asa cum fac de sute de ani. Are, in schimb, unul dintre cele mai celebre cimitire din Ardeal, loc in care pe cruci gasesti nume care te pot impresiona, neamuri si parinti ai unor Cioran si Goga, dar si ale unor familii din sat cu multa dare de mana. Mortul l-om tine in casa, ca si pana acum, indiferent ca-i punem haine si cearsaf biodegradabil sau coparseu de 3 centimetri. Ce, ati auzit de vreunul care sa se intoarca de la groapa? Toti suntem biodegradabili, ecologici”, spune, la randul sau, nea Ioan Bratu.
E clar, rasinarenii n-au timp acum sa se ocupe de „astea ale mortii”, ca peste tot in satele sibiene, unde capelele pentru privegherea mortilor nu exista, iar camerele „reci” sunt indeobste folosite drept camara pentru iarna.
Mult mai pregatiti in domeniu sunt patronii firmelor de pompe funebre, care iau foarte in serios aplicarea normelor UE in domeniu, unii din respect pentru lege, iar altii de frica amenzilor. Dezideriu Bartos este patronul unei companii specializate in toate cele necesare ultimului drum pe lumea aceasta. Firma se pregateste de mult timp pentru a putea lucra in conditiile impuse de normele UE dupa aderare. „Noi am cautat de mult timp toate deciziile Uniunii care se refera la serviciile funerare. Asiguram transporturi de profil din tarile Europei si trebuia sa respectam legile in vigoare acolo. La sediul nostru avem trei capele pentru priveghere, avem camera rece si vehicule specializate, asa cum prevad normele UE. La cerere, ne ocupam de toate cele necesare, inclusiv imbracaminte si lenjerie pentru sicriu biodegradabile. Avem sase modele de sicrie”, spune Bartos.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă