Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, este unul dintre cei mai controversaţi lideri ai lumii contemporane.
De-a lungul istoriei, şefii de stat din URSS şi din Rusia erau consideraţi, aproape fără excepţie, drept dictatori. Putin, în schimb, a avut iniţial o imagine pozitivă, fiind socotit un aliat în lupta antiteroristă. De exemplu, revista americană Time îl declara pe Putin “Omul anului 2007” şi îi punea fotografia pe copertă.
Dar prin implicarea Rusiei în conflictul din Ucraina (stat care se apropie de NATO) şi, mai ales, după ocuparea peninsulei Crimeea, Putin s-a demascat drept adversar al democraţiei, iar Occidentul l-a etichetat drept adversar.
Vladimir Putin s-a născut acum 63 de ani, la data de 7 octombrie 1952. Despre bunicul din partea tatălui se spune că a fost bucătarul lui Lenin şi al lui Stalin. Despre tatăl lui Putin se spune că a fost iniţial marinar pe un submarin, apoi, în anii războiului, agent într-un grup de sabotaj al NKVD.
Poate la influenţa familiei, Vladmir Putin s-a orientat, încă din adolescenţă, spre arte marţiale (judo şi sambo) şi spre politică.
Vladimir Putin a absolvit secția de drept internațional a Facultății de drept din Leningrad, în anul 1975, cu o teză despre politica SUA pe continentul african.
În timpul anilor de studenție, el a devenit şi membru al Partidului Comunist, al cărui membru a rămas până la dizolvarea Partidului, în decembrie 1991.
Imediat după absolvirea facultăţii, Putin a fost recrutat de KGB, pentru structura de contraspionaj.
“Percepţia mea asupra KGB a fost bazată pe povestirile idealiste pe care le auzisem despre intelligence”, susţine în prezent Putin pe blogul personal.
În perioada 1985 – 1990, Putin a fost trimis la Dresda, în fosta RDG, fiind martor la reunificarea Germaniei. În această perioadă Putin a fost avansat la gradul de locotenent – colonel. Ulterior a fost rechemat în Rusia, iar în anul 1991 a demisionat, oficial, din serviciile secrete, dedicându-se carierei politice.
În august 1999, Vladimir Putin a fost numit de către preşedintele Boris Elțin în funcția de prim-ministru al Rusiei. După demisia lui Elțin, din decembrie 1999, Putin a devenit președinte interimar al Federației Ruse.
În perioada anilor 2000 – 2008, Putin a fost ales preşedinte de două ori, acoperind două mandate de şef al statului. După două mandate succesive n-a avut voie să candideze la al treilea, astfel că, între anii 2008 – 2012, a ocupat funcţia de premier, în subordinea preşedintelui Medvedev.
În 2012, Putin a fost ales din nou preşedinte al Rusiei, pentru un mandat de şase ani.
Potrivit unor surse neoficiale, averea lui Putin este estimată la 40 de miliarde de dolari.