3.8 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăLifestyleFoodPustiu la Tropaeum Traiani

Pustiu la Tropaeum Traiani

» Monumentul Tropaeum Traiani este unic in lume. Primul edificiu triumfal inaltat de legiunile romane in amintirea luptelor grele purtate sub comanda imparatului Traian a fost complet refacut in 1977 si inaugurat cu mare pompa de conducerea centrala a PCR. Insusi Nicolae Ceausescu a participat la festivitati, iar chipul sau imortalizat pe un tablou urias a tronat timp de 12 ani la intrarea in muzeu. Tropaeum Traiani a ramas printre putinele, daca nu singurul obiectiv turistic din Dobrogea, care nu si-a pierdut renumele de-a lungul timpului si atrage in fiecare vara mii de vizitatori.

Ca mai toate obiectivele istorice de pe litoral, in extrasezon Tropaeum Traiani este pustiu. Incinta are un singur paznic care, ajutat de un caine de paza, vegheaza la integritatea monumentului propriu-zis, a mausoleului si a altarului funerar. "Nu ne-am confruntat cu evenimente neplacute. Acum vreo doi ani la cetatea de langa comuna au fost descoperiti doi cautatori de comori. Aici nu avem apa si curent electric", a declarat omul. La muzeul din localitate, unde se afla expuse majoritatea pieselor origi-nale descoperite la monument, situatia nu difera prea mult.
Sunt singurul vizitator. Ghidul imi prezinta o multime de lucruri interesante. Cum a fost construit monumentul original, cum a fost restaurat. Refacerea constructiei dupa planurile originale a inceput in 1974 si a durat trei ani, tot atat timp cat le-a luat romanilor sa-l ridice de la zero. In prezent, din constructia originala nu au mai ramas decat treptele si cateva blocuri de piatra. Restul pieselor au fost expuse intr-un muzeu inaugurat o data cu monumentul refacut. Din pacate, nu s-a investit mai nimic in conservarea complexului muzeal. "Din momentul inaugurarii si pana anul trecut nu s-au executat lucrari de reparatii. Acum cu fonduri de la Consiliul Judetean s-a inceput reparatia acoperisului", a precizat Mariana Petrut, ghidul Muzeului "Adamclisi". Tot anul acesta ar trebui trasa lumina din comuna pana la monument pentru iluminarea pe timp de noapte si eventual constructia unei retele de alimentare cu apa. In alta ordine de idei, investitorii straini s-au aratat interesati de exploatarea potentialului turistic al comunei. Un spaniol a refacut plantatiile de vie si intentioneaza sa construiasca un motel in apropierea Tropaeum Traiani. Acesta ar putea fi primul pas spre relansarea economica a zonei. Complexul muzeal este compus din mai multe elemente: monumentul propriu-zis, muzeul din localitatea Adamclisi, unde sunt expuse majoritatea obiectelor, cetatea, un mausoleu si un altar funerar. Denumirea comunei Adamclisi se leaga de acest monument. Pana in epoca moderna nu era cunoscuta provenienta edificiului, astfel ca turcii l-au confundat cu o cupola a unei biserici daramate (etimologic – "adamclisi"). Ulterior, pe baza textelor sapate in piatra, s-a descoperit adevarata valoare a monumentului. Cu patru ani mai "tanar" decat celebra Columna din Roma, Tropaeum Traiani evoca cea mai neagra perioada din campania romanilor in Dobrogea.

Au furat pietrele sculptate
Pentru completarea pieselor lipsa din muzeu, autoritatile au fost nevoite sa scotoceasca prin curtile oamenilor. Spiritul inventiv al romanului s-a concretizat in cazul Adamclisi prin utilizarea blocurilor de piatra la constructia fantanilor, a hambarelor si a tot felul de dependinte. In prezent, localnicii au abandonat acest "obicei", insa dupa atacul cautatorilor de comori de la cetate regimul pazei a fost inasprit

3.800 de suflete pierdute pe campia de la Adamclisi

In imediata vecinatate a monumentului se afla un altar unde se presupune ca au fost ingropate urnele cu cenusa soldatilor cazuti in razboiul din 102. Numele lor au fost inscriptionate in piatra. Arheologii au numarat nu mai putin de 3.800 de nume romane, echivalentul a tot atatia osteni cazuti. Pe baza analizei echipamentului militar, specialistii estimeaza ca rudimentarii daci si aliatii lor au inregistrat pierderi de trei ori mai mari.

Semnatura lui Apolodor

Pe langa dimensiunile generoase si materialul de calitate – ce a rezistat doua mii de ani intemperiilor – utilizat la constructia monumentului, Tropaeum Traiani uimeste prin solutiile ingenioase utilizate de inginerii romani. Cercetarile arheologice au scos la suprafata o multime de obiecte si insemnari; se cunoaste provenienta materialului utilizat, dar nu s-a putut stabili cu exactitate compozitia liantului dintre pietre. De asemenea, nu se cunosc nici metodele utilizate pentru ridicarea imenselor blocuri de piatra pe acoperis. Asta nu e totul. Diametrul monumentului, 40 de metri, este perfect egal cu inaltimea acestuia. Tropaeum Traiani are doua sisteme de scurgere, unul la baza scarilor, iar celalalt la marginea acoperisului de piatra, sub forma unui atic si cu scurgeri in forma a 13 lei. Interesant este ca romanii au estimat la fix volumul de apa de ploaie, astfel incat jetul ce tasneste din gura leilor nu atinge prima treapta, fiind protejata fundatia. Acoperisul monumentului este format din 1.000 de dale circulare de piatra sub forma unor solzi de peste. Acestea sunt prinse intre ele cu elemente de plumb turnat. Constructia monumentului a inceput in 106 si s-a terminat in 109. Se presupune ca solutiile tehnice utilizate la constructia Tropaeum Traiani au stat la baza proiectului Columnei lui Traian, inaltata in capitala Imperiului Roman. De numele monumentului de la Adamclisi se leaga cel al celebrului inginer grec Apolodor, care a supervizat mai toate constructiile legiunilor romane. Monumentul mai contine si o serie de placi ce se presupune ca au fost sculptate de mesteri adusi din Orient, de unde reiese ca autoritatile romane au tratat cu mare interes constructia acestui obiectiv.

» Mormantul generalului necunoscut
Tot langa monument a fost descoperit si mausoleul unui general roman. Nu s-a putut stabili identitatea acestuia, insa scrierile pomenesc despre un "praefectum castrorum" (conducatorul militar al cetatii) care, vazand ca romanii erau la un pas sa piarda razboiul, si-a mobilizat ostasii din castru si a atacat trupele dacilor, oferindu-i astfel imparatului Traian sansa de a transforma infrangerea in victorie. In acea lupta generalul a murit, iar imparatul a ridicat in amintirea lui un mausoleu. De altfel, toate imaginile si statuetele expuse in muzeu reprezinta soldati romani victoriosi, in timp ce dacii sunt infatisati numai ca prizonieri.

Cele mai citite

Rusia: Nu vom ataca țările NATO și nici nu plănuim acțiuni agresive

Un diplomat rus a declarat că Moscova nu a căutat să deterioreze relațiile cu NATO, dar a acuzat Alianța că este responsabilă pentru această...

Rusia: Nu vom ataca țările NATO și nici nu plănuim acțiuni agresive

Un diplomat rus a declarat că Moscova nu a căutat să deterioreze relațiile cu NATO, dar a acuzat Alianța că este responsabilă pentru această...

România se confruntă cu scăderea accelerată a rezervelor de gaze naturale

Situația nu este specifică doar României, întreaga Europă înregistrând o golire rapidă a rezervelor de gaz Depozitele subterane de gaze naturale ale României se golesc...
Ultima oră
Pe aceeași temă