Moartea fostul lider cubanez Fidel Castro este prezentată amplu de mass-media din Statele Unite.
Jurnaliștii americani îl prezintă drept un personaj simbolic pentru perioada comunistă, un „lider represiv” și care i-a „chinuit” pe șefii de stat americani cu care a fost contemporan, notează sâmbătă AFP.
Citește și: BBC: Particularitățile comunismului din Caraibe. Ce progrese a făcut Cuba sub conducerea lui Fidel Castro
Fidel Castro a pus în funcțiune un sistem comunist original, inițial dur, apoi din ce în ce mai flexibil, unele reforme fiind acceptate pentru a-i asigura continuitatea la putere… citește mai departe aici …
„El a adus Războiul Rece în emisfera vestică, a chinuit 11 președinți și a adus lumea în pragul războiului nuclear'”, subliniază New York Times, subliniind ‘”importanța'” pentru secolul XX a acestei ‘figuri internaționale’ care a condus o insulă din Caraibe cu 11 milioane de locuitori.
În opinia jurnaliștilor de la Los Angeles Times, Fidel Castro a fost ‘o figură revoluționară emblematică a cărei influență s-a resimțit mult dincolo de Cuba’. Un punct de vedere împărtășit de Miami Herald, pentru care ‘umbra’ lui Castro s-a întins timp de aproape o jumătate de secol peste America Latină și lume.
Pentru criticii săi, amintește Washington Post, Fidel Castro a fost ‘un lider represiv care și-a transformat țara într-un gulag’.
Rămâne de văzut dacă decesul lui Fidel Castro va provoca schimbări importante în politica din Cuba. Opinia lui Peter Schechter, expert al centrului de analize Atlantic Council de la Washington, este aceea că stabilitatea va prevala, susține AFP citată de Agerpres.
Cedându-i puterea fratelui său Raul, Fidel Castro i-a dat acestuia ‘în mod clar’ întreaga libertate de acțiune, afirmă expertul Peter Schechter. În opinia acestuia, apropierea Cubei de SUA, inițiată de Raul, nu ar fi putut avea loc sub Fidel Castro.