1.6 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăLifestyleFoodPredicții în știință și tehnologie pentru 2017: Speranța de viață va crește,...

Predicții în știință și tehnologie pentru 2017: Speranța de viață va crește, dar roboții încep să ne ia locurile de muncă

2016 a fost un an grozav pentru inovația științifică și tehnologică. Editarea tehnologică a genelor a devenit aproape un nume comun, cu potențial de a afecta umanitatea, rachetele SpaceX au aterizat singure și un bebeluș are trei părinți. Dar ce ne rezervă 2017?

Bernard Marr, consultant de afaceri al mai multor guverne și firme de top din lume, alege cinci dintre cele mai îngrijorătoare tendințe în inovația tehnologică pentru anul pe care tocmai l-am început.

Roboții ne vor lua locurile de muncă

Nu e doar SF, chiar se întâmplă deja. Industriile prelucrătoare sunt primele în care roboții și automatizarea au desființat locuri de muncă ale oamenilor, dar e greu să crezi că există vreo industrie care nu va supraviețui neafectată pe măsură ce roboții vor fi mai ieftini și mai ușor de găsit. Se estimează că între 35 și 50% din locurile de muncă existente azi riscă să dispară prin automatizare. Problema e că locurile de muncă rămase vor necesita o pregătire și o creativitate mai mari, așa că vor fi doar câțiva care le vor putea ocupa. Trebuie să ne gândim ce tipuri de locuri de muncă va avea restul populației.

Cine controlează superinteligența?

Pe măsură ce tehnologia avansează, riscăm să intrăm într-o lume a feudalismului digital, în care câteva elite tehnologice, fie indivizi sau corporații, ne vor controla viețile și destinul controlându-ne datele. Fără îndoială, oamenii pot alege să nu facă parte din această lume, dar e neconvenabil și incomod. Ce se întâmplă când toate tranzacțiile se fac digital, când nu poți face nici măcar lucruri simple precum să cumperi mâncare, să conduci o mașină sau să citești o carte fără o semnătură digitală? Ne îndreptăm spre un viitor în care pentru un om mediu va fi aproape imposibil să mai dea înapoi.

Sfârșitul capitalismului

În timp ce pașii făcuți în domeniul inteligenței artificiale, automatizării și roboticii pot însemna progrese majore în domeniul medicinei, științei, comerțului și înțelegerii umane, nu încape îndoială că vor fi și consecințe nedorite. Aceste progrese tehnologice constituie provocări semnificative pentru capitalism. Există un potențial de creștere a șomajului și paradoxul creșterii exponențiale a numărului de produse, fabricate tot mai eficient; dar, odată cu creșterea șomajului, standardele de viață și salariile vor stagna. Cea mai bună soluție la care putem spera pentru o ast­fel de situație este un nou soi de socialism, o economie cooperativistă în care proprietatea privată scade sau dispare și în care ne vom împărți cu toții abundența ce ne va năpădi în mod egal. În consecință, forma actuală a sistemului capitalist ar putea dispărea.

Tehnologiile vor mări pe mai departe speranța de viață

Combinând inteligența artificială cu robotica, medicina și tehnologia genetică avansată înseamnă că oamenii ar putea să nu mai moară sau cel puțin să trăiască mult mai mult. Asta sună extraordinar la o primă vedere, dar un segment mai mare de populație care trăiește peste 100 de ani ar putea avea consecințe majore asupra economiei și societății în general. Populația ar crește încontinuu, chiar cu o rată mai mare, punând tot mai multă presiune pe resursele din lume. Pensionarea și sistemul de pensii ar trebui regândite complet, ca și ciclul vieții: un om care trăiește, să spunem, 140 de ani ar fi de dorit să aibă și o copilărie mai lungă. La fel și în cazul celorlalte perioade ale vieții.

Folosirea datelor personale împotriva noastră

În timp ce scriu acest text, aflu noi informații despre implicarea Rusiei în virusarea alegerilor prezidențiale din Statele Unite și despre faptul că mai bine de un miliard de conturi Yahoo, cu date personale sensibile, au fost sparte în 2013. Cum datele noastre sunt tot mai mult arhivate digital, devenim tot mai vulnerabili. Hackeri, companii sau chiar guverne pot folosi aceste date împotriva noastră. Argumentul comun în această problemă e că dacă nu ai făcut nimic greșit, atunci nu ai nimic de ascuns, dar argumentul nu mai stă în picioare când cineva ar putea folosi istoria sănătății tale pentru a te respinge de la un loc de muncă, istoria ta de șofer pentru a-ți respinge asigurarea, prietenii și rudele pentru a te opri să obții un loc de muncă, un credit sau chiar documente guvernamentale (știrile spun că în China se practică deja ceva asemănător).

Combinând inteligența artificială cu robotica, medicina și tehnologia genetică avansată, oamenii ar putea să nu mai moară sau cel puțin să trăiască mai mult. Asta sună extraordinar la o primă vedere, dar un segment mai mare de populație care trăiește peste 100 de ani ar putea avea consecințe majore asupra economiei și pentru societății în general.


Citește și: Repere geopolitice în 2017: Sfârșitul ordinii mondiale așa cum o știm? America intră în era Trump, populismul este în ascensiune și în Europa, iar Rusia lui Putin încearcă să-și recapete influența globală

 

 

Cele mai citite

Elon Musk țintește shema de personal „supraîncărcată” de la Banca Federală a SUA

Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume și viitorul lider al Departamentului pentru Eficiență Guvernamentală din administrația Trump, a lansat critici dure la...

BCE aproape de ținta de inflație: Christine Lagarde avertizează asupra riscurilor din sectorul serviciilor

Christine Lagarde, președinta Băncii Centrale Europene (BCE), a declarat că zona euro este "foarte aproape" de a atinge ținta de inflație pe termen mediu,...

„Groenlanda nu este de vânzare”, afirmă liderul său ca răspuns pentru Trump

Disputa privind Groenlanda și ideea de achiziție a acesteia de către SUA a reapărut în centrul atenției, după ce Donald Trump, președintele ales al...
Ultima oră
Pe aceeași temă