24.3 C
București
marți, 17 septembrie 2024
AcasăLifestyleFoodPoligonul "mascatilor"

Poligonul „mascatilor”

O cladire veche, de peste o suta de ani, care a adapostit odinioara grajdurile regale, este din 1999 sediul celei mai temute structuri din Politia Capitalei. Temuta doar pentru lumea interlopa. In sediul din strada Candiano Popescu, luptatorii Serviciului Politiei pentru Interventie Rapida (SPIR) se antreneaza pentru a face fata oricarei situatii. Chemati sa intervina acolo unde politistii obisnuiti nu fac fata, mascatii si-au castigat reputatia de „duri”, pentru care nici o misiune nu este prea dificila.

Antrenament… la domiciliu

Pentru ca nu beneficiaza de un poligon specializat, „mascatii” se antreneaza chiar in sediul din Candiano Popescu. Aici politistii isi petrec cea mai mare parte a timpului, atunci cand nu sunt in misiune. Cladirea, veche de o suta de ani, s-a transformat intr-un adevarat poligon. Potrivit adjunctului sefului SPIR, inspectorul principal Liviu Dragos Chirita, acest lucru nu este neaparat un neajuns, deoarece luptatorii actioneaza cu precadere in cladiri. Pe coridoarele inguste ale imobilului, in care trecerea anilor a lasat urme adanci, politistii simuleaza tot felul de situatii cu care s-ar putea confrunta in timpul misiunilor. Schimburile de focuri, luarile de ostatici si luptele corp la corp au devenit rutina pentru politisti. Cu cagule pe fata si armele pregatite de riposta, „mascatii” isi vad nestingheriti de antrenamente, incercand sa nu para deranjati de femeile de serviciu sau muncitorii care fac lucrari de renovare a cladirii. Ancorati de calorifere, cativa luptatori SPIR tasnesc pe fereastra si coboara in rapel de la etajul doi. Tencuiala veche de pe cladire scrasneste sub bocancii tintuiti. Buna dispozitie si relaxarea se citesc pe fata ofiterilor. „Poate ne trezim cu caloriferu-n cap”, glumeste unul dintre ei. Caloriferele au rezistat insa, iar luptatorii au ajuns cu bine la sol. Corzile pe care au coborat sunt tinute in saculeti atasati de glezna, pentru a nu fi observate de cei aflati la ferestrele cladirilor luate cu asalt in acest fel.
Potrivit politistilor, mai mult de 60% din munca lor o reprezinta antrenamentele, iar restul de 40% este dedicat misiunilor de lupta. Alesi pe spranceana dintre cei mai buni politisti, luptatorii SPIR sunt fosti sportivi de performanta din cele mai diverse discipline: arte martiale, box, tir, rugbi, alpinism si chiar inot.

Coborari in rapel din elicopter

SPIR mai foloseste poligonul Brigazii Speciale a Jandarmeriei, unde se desfasoara sedintele de tragere cu armamentul din dotare. De curand, au introdus in antrenamentele lor si pregatirea cu unitatea speciala de aviatie a MAI. Mai nou, antrenamentele se fac pe aeronave Eurocopter, de ultima generatie, dotate cu sisteme de propulsie foarte silentioase, ceea ce reprezinta un mare avantaj in misiunile politienesti – exerseaza coborarea in rapel din elicopter. Pregatirea ofiterilor, spune inspectorul principal Liviu Dragos Chirita, este similara cu cea a structurilor similare din politiile statelor occidentale. Singurul avantaj pe care-l au politistii straini ar fi accesul mai rapid la noutatile in materie, cum ar fi, de pilda, cele legate de armament, noi tehnici si tactici de abordare a misiunilor etc. Din acest motiv, periodic, SPIR organizeaza stagii de pregatire sau schimburi de experienta cu instructori din Spania, Franta, Germania, Ungaria etc. Surprinzator, desi participa zilnic la misiuni, de multa vreme „mascatii” nu au mai fost nevoiti sa intervina in forta. Doar simpla prezenta impune respect si descurajeaza orice tentativa de riposta. Atarnati de Mercedes-urile Vito din dotare, cu pistoalele Glock in maini, cu cagulele trase pe fata si imbracati in uniforme negre, luptatorii SPIR baga in fiori pe oricine.
Unitate speciala
Infiintat in anul 1999, SPIR este cunoscut drept unitatea de elita a Politiei Capitalei. Ziua de lucru a „mascatilor” se imparte intre confruntarile cu traficantii de droguri si descinderi in zonele cel mai rau famate ale Capitalei. Cele mai usoare misiuni sunt escortarea unor infractori deosebit de periculosi, de la arest pana la instantele de judecata si invers, unde exista de fiecare data amenintarea unui atac. Pana la infiintarea SPIR, la evenimente de risc se mergea cu judiciaristi, politisti de la economic si cu sectoristii. Dupa ce a fost infiintata, unitatea s-a dovedit foarte eficienta, neinregistrand pana in prezent esecuri in misiunile desfasurate. Reputatia de „duri” castigata de luptatorii de elita a determinat Parchetul, Ministerul Justitiei si Primaria Capitalei sa solicite foarte des SPIR-ului sa participe la tot felul de actiuni. Toti politistii stiu ca SPIR poate intra in orice zona din Capitala, indiferent de gradul de risc. Pentru a face fata acestor situatii, politistii sunt supusi unei selectii foarte dure, date fiind riscurile deosebite pe care le presupun misiunile. Pregatirea psihologica joaca un rol important, luptatorii SPIR fiind testati periodic la Centrul de Psihosociologie al MAI.

Cele mai citite

Uniunea Europeană va avea în premieră un comisar dedicat startup-urilor

Uniunea Europeană va avea pentru prima dată un comisar dedicat startup-urilor, Ekaterina Zaharieva din Bulgaria, fost vicepremier între 2017 și 2021, scrie Ziarul Financiar. Nominalizarea...

Marcel, cel mai frumos dintre urâți

Recent, într-un interviu luat de Gâdea, primul ministru, care se și vede pe scaunul de la Cotroceni, ne-a delectat cu o butadă demnă...

Bijuterii care au aparținut Mariei Tănase, scoase la licitație

Piese din colecția celebrei cântărețe Maria Tănase vor fi scoase la licitație marți, 17 septembrie, în cadrul evenimentului „Something Old, Something New, Something Blue”,...
Ultima oră
Pe aceeași temă