19 C
București
luni, 23 septembrie 2024
AcasăLifestyleFoodParade, luminiţe şi friptură de Ziua Naţională

Parade, luminiţe şi friptură de Ziua Naţională

În cele mai mari oraşe din Transilvania, ziua de 1 Decembrie va fi sărbătorită prin parade militare, expoziţii, concerte şi aprinderea iluminatului de Sărbători.

Ziua Naţională a României va fi sărbătorită în marile oraşe ale Transilvaniei şi în acest an, dar bugetul alocat de către fiecare primărie în parte este, din nou, unul de criză. Totuşi, autorităţile au reuşit să organizeze un program din care să nu lipsească paradele militare, expoziţiile artistice, concertele muzicale pentru toate vârstele, focurile de artificii şi chiar porţii serioase de mâncare. Totuşi, pentru a contracara lipsa unor alte evenimente, multe din primăriile oraşelor au decis să aprindă iluminatul festiv pentru sărbătorile de iarnă chiar de Ziua Naţională. Cele mai importante manifestări de 1 Decembrie vor avea loc, ca în fiecare an, la Alba Iulia.

Chiar dacă preşedintele României, Traian Băsescu, nu a confirmat, încă, dacă va fi prezent în oraşul Marii Uniri, totuşi, ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, alături de liderii USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, vor lua parte la ceremoniile din oraşul ardelean. Acestea vor începe cu depuneri de coroane la statuile lui I.I.C. Brătianu şi Iuliu Maniu, precum şi la busturile Regelui Ferdinand şi Reginei Maria, după care va fi oficiat un Te Deum la Catedrala Încoronării. De la ora 13:30 politicienii şi câteva mii de persoane vor putea urmări o defilare importantă organizată chiar de către Ministerul Administraţiei şi Internelor, după care 6.000 de porţii de friptură caldă şi mii de litri de vin fiert îi aşteaptă pe cei care vor îndura frigul. Cu burţile pline, publicul este aşteptat, mai apoi, la un concert de muzică populară, la focurile de artificii şi la recitalurile trupelor Zdob şi Zdub şi Holograf.

Retragere cu torţe la Timişoara şi Cluj

Totuşi, cea mai mare absenţă va fi a Regelui Mihai I, care a declinat invitaţia autorităţilor, dar a promis că va face totul pentru a fi prezent anul viitor. Evenimentele de Ziua Naţională la Alba Iulia au costat 800.000 de lei, bani alocaţi de către Guvernul României. Cluj-Napoca este unul dintre marile oraşe din Transilvania în care luminile de pe bradul de Crăciun, aflat în Piaţa Unirii şi de pe bulevarde vor fi aprinse de Ziua Naţională. Dacă în urmă cu doi ani acest lucru se întâmpla încă din luna noiembrie, iar în 2010 luminiţele au prins viaţă după 1 decembrie, în lipsa primarului Sorin Apostu, arestat pentru 29 de zile, liderul PDL Radu Moisin va apăsa butonul magic chiar în seara Zilei Naţionale.

Până atunci, spectacolul de la Cluj va cuprinde, pe lângă depunerile de coroane tradiţionale, o defilare a gărzii de onoare a Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, după care va avea loc o „scenetă istorică interactivă prin care se va recrea atmosfera socială din preajma zilei de 1 Decembrie”, conform reprezentanţilor primăriei clujene. La ora 16:00 va începe, tot în Piaţa Unirii, un concert de muzică populară, de la ora 19:00 va urca pe scenă trupa Sistem, după care va avea loc celebra retragere cu torţe a militarilor şi nelipsitele focuri de artificii care vor încheia ziua. Manifestări vor fi organizate şi în Oradea, Bistriţa sau Satu Mare, însă de o amploare mai scăzută. La Timişoara, ca şi la Cluj, va fi organizată o paradă militară, o retragere cu torţe şi se va aprinde iluminatul de Sărbători, însă bănăţenii au preferat să închidă seara cu un concert rock la care vor participa doar formaţii din zonă. De asemenea, odată cu Ziua Naţională, în oraşul de pe Bega va fi deschis şi Târgul de Crăciun. 

1 Decembrie, ziua românilor

Ziua Naţională a României este sărbătorită în fiecare an pe 1 decembrie din 1990 încoace. La 1 decembrie 1918, Adunarea Naţională de la Alba Iulia a adoptat o rezoluţie prin care Transilvania, Banatul, Crişana şi Maramureşul s-au unit cu România. Anunţul Unirii a fost citit de către cardinalul Iuliu Hossu în faţa a peste 100.000 de persoane adunate în ceea ce avea să devină „Oraşul Marii Uniri”. Ziua de 1 decembrie i-a luat locul celei de 23 august, atunci când era sărbătorită Ziua Naţională pe vremea comunismului.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Locomotivă deraiată între Filiași și Turceni. Circulația feroviară este oprită

Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA a anunțat duminică seara că, începând cu ora 18:25, traficul feroviar pe secția Turceni – Filiași a...

Polul prospețimii: Orașul european care domină la capitolul aer curat

Agenția Europeană a Mediului a făcut o clasificare a orașelor cu cel mai curat aer, dar și a zonelor cu cele mai multe probleme...

VIDEO Cel puțin 51 de persoane au murit într-o explozie de la o mină de cărbune din Iran

O explozie de gaz într-o mină de cărbune din provincia iraniană Khorasan de Sud a ucis cel puțin 51 de persoane și a rănit...
Ultima oră
Pe aceeași temă