-2 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăLifestyleFoodOpincile lui Badea Cartan, gasite cu ajutorul lui Bill Gates

Opincile lui Badea Cartan, gasite cu ajutorul lui Bill Gates

O fundatie finantata de miliardarul american Bill Gates si de sotia acestuia si-a propus sa conecteze cele mai defavorizate comunitati din Romania la restul lumii. Organizatia ofera gratuit calculatoare pentru dotarea bibliotecilor din localitatile izolate si sarace, valoarea totala a proiectului ridicandu-se la 150 de milioane de dolari. Autoritatile locale care vor sa intre in acest program trebuie sa puna la dispozitie spatii decente pentru montarea computerelor si sa plateasca abonamentul la internet. Localnicii au acces gratuit la calculatoare si beneficiaza si de asistenta de specialitate. Deja primele centre-pilot au inceput sa functioneze in Romania.

In comuna hunedoreana Baru, copiii au acum sansa sa caute pe Internet informatii pentru temele scolare si sa vorbeasca pe messenger cu parintii din strainatate. Adultii isi cauta partenere de viata si locuri de munca sau fac teste pentru obtinerea permisului de conducere. Un batran a venit la centrul de calculatoare din Baru cu o cerere inedita: omul vroia sa gaseasca pe internet o poza cu Badea Cartan ca sa-si faca incaltari exact ca ale taranului care a ajuns pe jos pana la Roma.
Paul Baran, directorul programului "Global Libraries Romania", a constatat insa ca nu toate autoritatile locale au fost la fel de deschise unei colaborari cu fundatia lui Bill Gates. Astfel, locuitorii din comuna Jilava au pierdut sansa de a avea acces la calculatoare si Internet gratuit deoarece primarul nu a raspuns in timp util demersurilor facute de organizatie.

"Of, iar e ocupat?", spune un pusti care nu are rabdare nici sa isi dea jos geaca de fas si ghiozdanul, repezindu-se spre unul dintre calculatoare.
"Tu esti programat de la ora 1, Andrei. Ii iei din timpul lui Darius acum, trebuie sa il lasi pe el la calculator. Vino mai incolo sau stai jos si asteapta-ti randul. Uita-te intr-o carte", incearca bibliotecara Narcisa Sorescu sa faca ordine, in timp ce ne arata o hartie pe care sunt scrise de mana numele copiilor si orele la care acestia au acces la calculator. Nimeni nu are voie mai mult de o ora pentru ca cererea de Internet este foarte mare in comuna Baru, aflata in judetul Hunedoara, undeva la mijlocul distantei dintre orasele Petrosani si Hateg.

Barbie, Celine si Leo din biblioteca scolii
In biblioteca scolii, curata, proaspat zugravita, cu parchet nou, stau aliniate patru calculatoare cu ecran plat, de ultima generatie. Norocosii din fata computerelor poarta casti pe cap si microfon ca intr-un film SF, restul – vreo zece, cu varste cuprinse intre 8 si 13 ani – isi asteapta nerabdatori randul si chibiteaza din picioare.
Gabi manevreaza o masina prin labirinturi intr-un concurs virtual cu obstacole. Maria si Ela privesc cum Leo DiCaprio se stinge printre sloiurile de gheata ale "Titanicului" naufragiat. Din fundal se aude vocea cantaretei Celine Dion, pe care fetele o indragesc foarte tare. O fetita cu ochelari ii face manichiura unei papusi Barbie, pe care apoi o va imbraca dupa ultima moda, cea vazuta in videoclipurile cu muzica gasite pe siteul youtube.

Alina Madalina are 9 ani si ochi albastri. Dupa ce ii fac cateva fotografii, ma intreaba daca ii pot lasa si ei cateva. Nu ca amintire, ci pentru a i le trimite mamei plecate la munca in strainatate. Vor vorbi diseara pe messenger la unul dintre calculatoarele aflate in biblioteca. "Daca nu am loc la calculator, imi iau o carte si citesc pana la ora 16, cand termina bunica munca si vine sa ma ia." Claudia il cauta pe Eminescu in Wikipedia si este fascinata de pozele alb-negru in care apare marele poet.

Copiii sunt nerabdatori si vrajiti de muzica, jocuri sau messenger. Dar si de faptul ca o multime de informatii legate de oameni si locuri "vechi", despre care au invatat la scoala, se regasesc in spatiul modern al Internetului. "La un moment dat, au avut de facut o lucrare despre unul dintre marii fizicieni ai lumii. Pentru ca momentul a coincis cu dezbaterea privind acceleratorul de particule, aproape toti copii s-au interesat pe Internet despre cercetatorul Stephen Hawkins, care era implicat in experiment, si au uitat de Einstein", explica Narcisa Sorescu.

Izolarea, rapusa pe firul scurt al Internetului
Comuna Baru se afla situata intr-o zona foarte frumoasa, in imediata vecinatate a Parcului National Retezat. Localitatea, ca multe altele din zona, sufera de o anumita izolare impusa de drumurile stricate, pline de gropi, denivelari, poduri neterminate de pe defileul Jiului. Accesul in zona, fie din directia Deva, fie dinspre Bucuresti sau Craiova, este o incercare temerara.
In plus, este vorba despre o regiune defavorizata, in care somajul atinge cote ridicate, multi tineri si parinti fiind plecati la munca in strainatate. Mineritul, care asigura traiul multora dintre locuitori, este aproape de colaps.

Acestea au fost cateva dintre argumentele pentru care Baru a fost inclusa in programul "Global Libraries", conceput de Bill Gates, proprietarul companiei Microsoft, si de sotia acestuia, Melinda. "In Romania sunt 3.000 de biblioteci publice. Sunt locurile ideale pentru derularea unui proiect care isi propune sa ofere membrilor comunitatilor respective acces gratuit la Internet si la informatiile social-educative pe care le poti obtine prin intermediul acestuia. Pentru a invata cum sa aplicam programul la scara nationala, am initiat anul acesta 12 centre-pilot care functioneaza in diverse biblioteci publice", ne-a declarat Paul Baran, directorul programului "Global Libraries Romania".

In fiecare biblioteca s-au donat minimum patru calculatoare, in functie de populatia localitatii, numarul acestora ajungand, pana astazi, la 100. Anul viitor, 250 de biblioteci vor primi calculatoare, in 2010 alte 600, iar in 2011 peste 1.200. Daca pana acum investitia lui Bill Gates in Romania este de 1,5 milioane de dolari, la finalul programului suma va ajunge la 150 de milioane de dolari.
La Baru, investitia lui Bill Gates s-a ridicat la 6.100 de dolari. Primaria a folosit aceeasi suma pentru amenajarea bibliotecii. Lucrurile au mers foarte bine, ceea ce demonstreaza ca un impuls, venit si de departe, poate pune in miscare administratiile locale, adesea lipsite de initiativa.

» Probleme cu dublu click
Accesul la Internet nu reprezinta o atractie doar pentru copii, ci pentru oamenii de toate varstele. Multi dintre ei nu statusera niciodata in fata unui calculator. "Este un serviciu de utilitate publica. Avem cazuri in care o persoana a fost ajutata sa isi faca un CV si pe baza lui a fost angajata. Am aflat ca unii si-au gasit un partener de viata dupa ce bibliotecarii i-au ajutat sa isi faca un cont pe un site de matrimoniale, altii si-au cumparat o masina vorbind in prealabil pe «skype» (n.r. – program de calculator folosit pentru comunicare pe Internet) cu proprietarul din Germania", explica Paul Baran. La Baru cele mai multe cereri "sociale" sunt legate de obtinerea permisului auto. "Examenul se da pe calculator. Oamenii care au venit pentru o simulare s-au plans ca gasesc greu tastele.

 

Primul care a venit a avut nevoie de doua ore pentru a intelege rolul tastei «backspace» (stergere inapoi – n. red.). Cea mai mare problema o reprezinta dublul click de la mouse", povesteste amuzata bibliotecara Narcisa Sorescu. Un localnic de 80 de ani i-a cerut bibliotecarei sa ii gaseasca pe Internet o poza cu Badea Cartan. Batranul era interesat de incaltarile legendarului taran care a calatorit pe jos pana la Roma, pentru ca vroia sa-si faca unele la fel.

» "Unii nu stiau ce este un soarece"
"Global Libraries Romania" este finantata de Fundatia Bill & Melinda Gates si gestionata de International Research & Exchanges Board. Programul derulat in Romania are ca scop facilitarea accesului gratuit la Internet, instalarea de calculatoare in bibliotecile publice si urmareste transformarea acestora in centre moderne si dinamice de informare care sa raspunda nevoilor comunitatilor in care functioneaza. Cele cinci judete incluse in proiectul initial au fost alese cu atentie:

Iasi, pentru ca multi dintre cei care locuiesc in mediul rural sunt plecati la munca in strainatate; Tulcea, unde exista o problema legata de infrastructura si unde traieste o insemnata comunitate de lipoveni; Bucuresti, pentru melanjul de biblioteci foarte moderne si unele aflate in paragina; Ilfov, in care regasim o importanta comunitate de romi; Hunedoara, pentru ca este o zona defavorizata, si Salaj, unde traiesc multi etnici maghiari.

Primele calculatoare au fost donate de seful Microsoft pe tot cuprinsul SUA, incepand cu 2001. In urma unei vizite in SUA, presedintele statului Chile i-a cerut personal lui Bill Gates sa "exporte" programul in aceasta tara. Au urmat Mexic, Botswana, Vietnam, a existat o tentativa in China pentru ca, in final, programul sa fie extins la state din Europa: Polonia, Ucraina, Bulgaria, Letonia si Lituania.
Investitia nu se rezuma doar la donarea unor calculatoare, ci urmareste  organizarea unor cursuri de IT si de gestionare a calculatoarelor pentru bibliotecari. "Unii dintre ei nu stiau ce este un mouse", explica Paul Baran.

» Semnal prost la Jilava
Proiectul a intampinat insa si dificultati in relatia cu autoritatile locale. Localitatea Balotesti din judetul Ilfov a figurat initial pe lista localitatilor care vor primi calculatoare. Dar primarul comunei nu a putut pune la dispozitie un spatiu adecvat. Edilul nu a gasit surse pentru a reamenaja vechea biblioteca de patru metri patrati. Paul Baran spune insa ca cele mai mari probleme le-a avut in comuna Jilava. "Aici a fost ca in «Zona crepusculara». Am cerut sa avem o intalnire cu primarul, am trimis faxuri, e-mailuri, am facut toate demersurile posibile, pana cand intr-o zi am zis «gata, am incercat destul». Dupa ce zile la rand nu am reusit sa stam de vorba cu nimeni, am zis sa mergem in alta parte", a mai spus Paul Baran. De altfel, am incercat si noi sa luam legatura cu Adrian Mladin, primarul din Jilava, dar nu am reusit.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă