3 C
București
luni, 30 decembrie 2024
AcasăLifestyleFoodNatura, transformata in opera de arta

Natura, transformata in opera de arta

"Cand eram mic, am facut o banca dintr-un mesteacan. Intamplator, din el a crescut o padurice de mesteceni", isi incepe povestea sculptorul Maxim Dumitras, fondatorul Muzeului de Arta Comparata din orasul-statiune Sangeorz-Bai, judetul Bistrita-Nasaud – singurul muzeu de acest fel din Europa de Est. In acelasi loc in care mesteacanul viu s-a facut banca pentru indragostiti si bunici, iar mai apoi padure, se desfasoara, an de an, "ArtForest" Sangeorz Bai.

Un parc experimental in care natura este transformata in opera de arta. De trei saptamani, zece pictori si sculptori din tara si strainatate sunt invitati la cea de-a doua editie a Simpozionului International de Arta in Peisaj "ArtForest" 2009. Reusita primei editii din 2008 a facut ca artistul plastic Maxim Dumitras, responsabilul de proiect, sa continue ideea unui simpozion in care artistii sa intervina asupra peisajului, astfel de intreprinderi fiind inca rare la noi in tara. In acest an, natura va deveni materie prima pentru creatiile artistilor Ciprian Ariciu, Emil Cassian Dumitras, Maxim Dumitras, Nicolae Fleissig, Dorel Gaina, Andor Komives, Cosmin Nasui, Iosif stefan Tasi, Napoleon Tiron si Cristian Tirnovan. Acestia beneficiaza de oferta naturala a locului, mai exact, doua hectare de plantatie de mesteceni (arbusti), situate la o distanta de 2,4 km de centrul orasului-statiune, in locul numit Dealu Garciului. Artistii au sarcina de a identifica un numitor comun intre vegetal, organic (lemn, lut, paie) si alte materiale, de la obiecte ready-made la elemente din registrul propriu de creatie. Rezultatul – forma hibrid –, aflat la granita dintre vegetal si artificial, se vrea incadrat intr-un ambient de dimensiuni estetice, intr-un discurs vizual coerent. Ineditul se profileaza atat in libertatea de expresie de care dispun artistii, cat si in procesul deosebit de interesant pe care obiectul artistic rezultat il va parcurge in timp. "Una dintre grijile esentiale este aceea ca maniera de interventie sa nu fie una agresiva, ci, din contra, una ecologica. Pe intreaga durata a desfasurarii proiectului se au in vedere initierea in traditia specifica locului, cu dominantele spirituale majore si dialogul intercultural in plan artistico-social, modul in care artistii intuiesc perspectiva culturala a acestui loc, altoirea ca procedeu de imbinare naturala si incarcatura metaforica", explica artistul Maxim Dumitras.

Muzeul de Arta Comparata din Sangeorz-Bai se bucura de succes in tara si strainatate, fiind un adevarat obiectiv turistic cultural, printre putinele din Bistrita-Nasaud. "Aici unde e tabara a fost pamantul lui tata. «ArtForest» se vrea centrul de arta alternativa al muzeului si vreau sa devina un obiectiv specific de turism cultural. Aici locuiesc aproximativ 20 de familii traditionale, pentru ca locul e cumva izolat, iar cei care vor veni sa vada arta – mai vie ca oriunde – vor intra in contact si cu traditiile locului", povesteste Maxim Dumitras. In perioada taberei, care se incheie joi, artistii au locuit intr-o casa traditionala construita din chirpici, lut si sindrila si reabilitata de familia Dumitras. "Avem o echipa de bucatari pe cinste, iar editia a fost una foarte reusita, fiecare artist avand un proiect inedit. Nicolae Fleissing a facut o compozitie numita «Naframuta miresei», intre doua dealuri, de dimensiuni de 15/20 metri, in care a folosit mai multe esente de material lemnos, in principal mesteacan. Cristian Tarnovan a lucrat la «Scara pentru ingeri», inalta de 8 metri, asezata pe o coasta. Pe ea coboara doua picioare de om care a vizitat Raiul si s-a intors. Eu am facut o «Fereastra pentru uscat norii», un proiect de zece ani, iar Napoleon Tiron – o lucrare, «Umbra tatalui», un personaj pe o dunga de deal, la dimensiunea de 6/4 metri", spune initiatorul proiectului. si asta doar ca o invitatie de nerefuzat pentru iubitorii artei, asteptati la vernisajul de astazi.

» Dragostea pentru frumos, transmisa din tata in fiu
Nascut pe 27 septembrie 1958 la Sangeorz-Bai, Maxim Dumitras a absolvit Universitatea de Arta si Design Cluj- Napoca. Este membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania si membru al Asociatiei Internationale de Arta, Paris, Franta. A avut pana acum 22 de expozitii personale in tara si strainatate si a participat la peste 100 de expozitii de grup sau colective.

» Finantare
Proiectul este organizat de Muzeul de Arta Comparata din Sangeorz-Bai, finantat de AFCN ca urmare a unui concurs de proiecte. Parteneri de proiect sunt Complexul Muzeal Judetean Bistrita-Nasaud, Consiliul Local Sangeorz-Bai si Fundatia de Arta Contemporana "Maxim".

Cele mai citite

Tranzacția E.ON Energie România – MVM, în vizorul autorităților române

Ministrul Energiei asigură că interesele naționale vor fi prioritare Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că vânzarea E.ON Energie România către compania maghiară MVM nu...

Update: Tragedie aviatică în Coreea de Sud: cel puțin 167 de morți, două persoane salvate

La bord se aflau 175 de pasageri și șase membri ai echipajului Cel puțin 167 de persoane au murit, după ce un avion de linie...

AC Milan, interesată de Darwin Nunez! Detaliile unei posibile mutări surprinzătoare

AC Milan se pregătește să facă o mutare remarcabilă în perioada de mercato din această iarnă. Clubul italian îl are în vizor pe atacantul...
Ultima oră
Pe aceeași temă