16 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024
AcasăLifestyleFoodMuzeul necunoscut al motilor

Muzeul necunoscut al motilor

Mostenirea invatatorului Pamfil Albu: un muzeu cu 8.000 de marturii despre viata motilor.

Muzeul asta a fost
facut de un bolund. Asa ii placea tatei sa isi spuna. In viata lui, tata a facut un muzeu si sapte copii", spune Monica Rotaru, fiica invatatorului care a intemeiat muzeul etnografic de la Lupsa (Judetul Alba), cea care are acum in grija miile de exponate adunate de-a lungul anilor. Era anul 1937 cand o lacruta de lemn (un penar sculptat) a devenit punctul de plecare pentru cea mai interesanta colectie etnografica din intreaga zona a Apusenilor. In 1952, invatatorul Pamfil Albu, tatal Monicai Rotaru, avea deja peste 2.300 de obiecte reprezentand viata locuitorilor din Lupsa si a motilor in general, pe care a decis sa le doneze statului roman. El a continuat sa isi completeze colectia pana la sfarsitul vietii, in 1990.
Colectiile, care numara acum aproximativ 8.000 de obiecte, reprezinta viata motilor: traditii, ocupatii, viata sociala, dar si participarea lupsenilor la evenimente importante ale istoriei locurilor: Rascoala lui Horea, luptele lui Avram Iancu si Unirea de la 1918. Monica Rotaru ne arata mandra cateva varfuri de sageti dintre cele cu care locuitorii din Lupsa au aprovizionat oastea lui Horea. Steagul cu care o delegatie a satului a participat la Marea Unire a fost luat la Muzeul National din Bucuresti, la solicitarea lui Ceausescu, iar acum oamenii il vor inapoi. Un grup de locuitori ai satului a participat in 1968 la Adunarea de la Alba Iulia care marca 50 de ani de la Unire. Ceausescu a observat steagul vechi in primele randuri si a intrebat de ce e acolo. Cateva zile mai tarziu, steagul a fost cerut de muzeul din Bucuresti. "La inceput tata nu a vrut sa-l dea, dar pana la urma l-au convins. Bunicul meu a fost in delegatia de la 1918. El i l-a dat tatalui meu si i-a spus: "Ma Pamfile, tine-l bine ca intr-o zi o sa valoreze ceva!", a mai spus Monica Rotaru.
Sunt mii de obiecte pe care femeia le arata cu drag turistilor. Cel mai tare s-a atasat de primul obiect al colectiei: o lacruta din 1849, realizata de un mester local. Este vorba de un penar din lemn, sculptat cu mare arta, cu modele traditionale. Printre pluguri de lemn de mai multe feluri, obiecte de secerat, unitati de masura a cerealelor realizate ciudat dintr-o singura bucata de lemn, sanii, monede, instrumente muzicale, costume populare, ceramica si opaite, fiica invatatorului are inca un obiect la care tine in mod deosebit si despre care ne asigura ca este unicat. Este vorba despre un lant din lemn de mesteacan, cu ajutorul caruia motii transportau lemnul.
Vizitatorii, mai ales strainii, se uita crucis la obiectul ciudat si nu isi pot explica modul in care transporul unor busteni grei ar putea fi usurat cu ajutorul acestuia. "Turistii straini care vin se simt ca in rai. Ei nu cauta modernismul, ci traditiile", zambeste Monica. z

Obiecte
Unelte

Muzeul de la Lupsa infatiseaza evolutia in timp a uneltelor utilizate la cules, la albinarit, la pastorit, la cultivarea pamantului, la transportul si prelucrarea produselor agricole. Sunt de asemenea prezentate si ocupatiile traditionale din aceasta regiune: auraritul, ciubaritul si industria textila. Muzeul detine si colectii de numismatica si mineralogie, dar si cateva icoane pe lemn si pe sticla, vechi de cateva sute de ani. Recent, Consiliul Judetean Alba a alocat un miliard de lei pentru renovarea vechii primarii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă