30.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăLifestyleFoodMita de la Vama Halmeu a ajuns la "trezorierul" lui Blaga?

Mita de la Vama Halmeu a ajuns la „trezorierul” lui Blaga?

În septembrie 2009, Nicoleta Dobrescu, inspector vamal la Vama Halmeu (judeţul Satu-Mare) a împrumutat de la oameni de afaceri, lideri interlopi locali sau contrabandişti suma de 130.000 de euro, cu intenţia de a-şi cumpăra postul de şef de vamă locală. Pentru adunarea sumei ea a fost ajutată de Ioan Niţu, om de afaceri, fost angajat al unui duty-free din Halmeu, şi de Florin Feher, om de afaceri din Negreşti-Oaş.

Cei doi i-au găsit şi conexiunile necesare pentru a ajunge la persoana care făcea numirile pe post. I-au găsit pe oamenii de afaceri din Cluj, Liviu Florian, cu rolul de a stabili conexiuni superioare în ierarhie, şi Ioan Savu, cu rolul de „curier” (cel care a luat de la Nicoleta Dobrescu suma de 130. 000 de euro şi a dat-o mai departe).

Legătura cu „vârful” a fost asigurată de Liviu Florian, care a apelat la serviciile lui Eugeniu Petrescu, un sponsor al PDL, potrivit Asociaţiei Pro Democraţia. După ce ar fi primit suma de 130.000 de euro, Petrescu ar fi stabilit legătura cu Radu Traian Mărginean, şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor. Mărginean s-a întâlnit cu Nicoleta Dobrescu şi apoi i-a semnat ordinul de delegare pe funcţia de şef de la Vama Halmeu.

Probele

În probe nu apare numele lui Sorin Blejnar, şeful ANAF

Principalele probe ale procurorilor sunt interceptările convorbirilor telefonice din care rezultă circulaţia mitei. În aceste convorbiri apare ca beneficiar al mitei şi numele lui Radu Traian Mărginean, şeful Vămilor. Aceste probe au fost coroborate cu autodenunţul Nicoletei Dobrescu, cu declaraţiile martorilor şi făptuitorilor, cu înscrisuri găsite la percheziţii. Din toate aceste probe, rezultă că Mărginean ar fi acceptat o parte din bani şi s-o numească pe funcţie pe Nicoleta Dobrescu. „Numele lui Sorin Blejnar, şeful ANAF, nu apare nici în autodenunuţul Nicoletei Dobrescu, nici în convorbirile interceptate, şi nici în declaraţiile făptuitorilor audiaţi până acum”, susţin surse judiciare.

Până acum, în acest dosar au fost învinuiţi şeful Vămilor, Radu Traian Mărginean, pentru luare de mită, Nicoleta Dobrescu, cumpărătoarea postului de şef de vamă cu 430.000 de euro din care a dat doar prima tranşă de 130.000, precum şi patru intermediari ai şpăgii. Mărginean a fost demis miercuri de la conducerea Vămii Române.

Vasile Blaga a declarat pentru ziarul „Puterea” că îl cunoaşte pe Eugeniu Petrescu: „Suntem colegi de partid” . În ceea ce-l priveşte pe Radu Mărginean, Blaga a declarat că are încredere în el şi-i susţine nevinovăţia. Potrivit Pro Democraţia, în anul 2004, Eugeniu Petrescu a sponsorizat PD cu 298 milioane de lei vechi, iar în 2006 cu 15.000 RON.

PD-L nu îşi va apăra membrii implicaţi în corupţia de la vămi

Deputatul PDL Sever Voinescu a anunţat astăzi: „dacă există indicii cu privire la implicarea vreunui membru PDL, justiţia va merge până la capăt”, deoarece „miza adevarată a operaţiunilor de combatere a evaziunii fiscale şi a contrabandei e însăşi securitatea României”. Voinescu speră ca şi opoziţia să procedeze la fel în cazul în care în aceste dosare apar şi membrii PSD sau PNL. La rândul său, premierul Emil Boc a anunţat că va demite orice demnitar împotriva căruia Parchetul a început urmarirea penală.

Cele mai citite

Vremea se răcește semnificativ și devine instabilă în Capitală: Averse torențiale și descărcări electrice

Potrivit prognozei speciale emise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), vremea în Capitală se va schimba radical în ziua de duminică. Se așteaptă o...

Antony Blinken acuză din nou China de sprijinirea războiului rus în Ucraina

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a reiterat acuzațiile la adresa Chinei privind susținerea "mașinii de război rusești" în Ucraina, în cadrul unei întâlniri...

Pilații din Pontus Euxinus

În politica noastră cea de toate zilele – ia-o, Doamne, și du-o de aici! -, prinde rădăcini tot mai solide un obicei care,...
Ultima oră
Pe aceeași temă