6 C
București
miercuri, 18 decembrie 2024
AcasăLifestyleFoodMihaela Bilic : ”Și mâncarea care nu ne place tot se pune”....

Mihaela Bilic : ”Și mâncarea care nu ne place tot se pune”. Ce alegem între prune și struguri?

Nutriția a devenit cea mai problematică abordare din ultimul deceniu pe fondul crizei alimentare dar și a nenumăratelor produse procesate și a cererii tot mai mari a consumatorilor.

Mihaela Bilic, faimoasă pentru sfaturile sale ”fără ifose și fără perdea” a scris și motivat de ce viața nu este dreaptă nici când vine vorba și de nutriție:

”Dovada că viața e nedreaptă există și în nutriție: ne îngrășăm din mâncare nesănătoasă, dar mai ales din cea sănătoasă, din produse care ne plac, dar și din cele care nu se ridică la înălțimea așteptărilor noastre, din preparatele pe care le mâncăm cu poftă, dar și din cele pe care le mâncăm în silă… cu alte cuvinte totul “se pune” și se depune.

Organismul e construit ancestral iar metabolismul funcționează rudimentar. Legile termodinamicii acționează pe numărul de calorii, fără să țină cont dacă sunt “bune”sau “rele”. E nedrept și stupid să te îngrași cu mâncare care nu ți-a plăcut, dar se întâmplă mereu, așa cum putem da înapoi haine, pantofi sau electrocasnice care nu ni se potrivesc sau nu ne satisfac, ar trebui ca și la capitolul alimentar să fim rambursați pentru caloriile cheltuite greșit. Însă odată ce am înghițit mâncarea răul e făcut, nici măcar prin mișcare nu putem scăpa ușor/eficient de excesul caloric!

Soluția? Să ne oprim la timp!!!!Fiecare gură de mâncare trebuie asumată și justificată: nu avem voie să mâncăm dacă nu ne este foame de nota 6-7 pe o scară de la 0 la 10. Și apoi, chiar dacă ne este foame, nu avem voie să mâncăm produse de proastă calitate sau care lasă de dorit la capitolul gust. Când duceți mâna cu mâncare la gură, întrebați-vă mereu: de ce mănânc…cât îmi este de foame…m-am săturat…aș putea să mă opresc…îmi place cu adevărat…???? Și dacă răspunsul nu este clar și ferm, opriți-vă, scuipați, lăsați în farfurie, aruncați!!!!! Mai bine la gunoi decât pe burta voastră.

Suntem prea săraci din punct de vedere buget caloric, ca să cheltuim cu indiferență și nepăsare. În nutriție nu există împrumut de la bancă și nici pe datorie nu putem trăi. Kilogramele în plus înseamnă calorii consumate peste bugetul ridicol de mic al organismului. Și nu contează dacă ne-a plăcut sau nu!

Concluzia? Dacă viața e nedreaptă și legile lui Murphy funcționează, măcar să ne îngrășăm din lucruri bune”.

Sfaturi pentru sezonul de fructe: Prune sau struguri?

Mihaela Bilic atrage atenția că ”zahărul din fructe, adică fructoza, se transformă în alcool prin fermentație. Și asta se întâmplă fie în butoi, fie în ficatul nostru… asta pentru cine nu știe că fructele mâncate în exces îngrașă și fac grăsime pe burtă!”

Atât prunele cât și strugurii sunt fructe de sezon, dulci și parfumate, diferența nu ar fi între ”dacă sunt sănătoase sau nu, ci care îngrașă mai tare!”

Astfel că, scrie Mihaela Bilic ”în funcție de soi, prunele au un aport caloric de 45-70 cal și un aport de zahăr aprox 10g/100g. De reținut că sunt fructe climacterice, care se coc și după ce au fost culese…și cu cât sunt mai coapte, cu atât sunt mai dulci. În prune există sorbitol, un alcool de zahăr rezistent la digestie, care are efect laxativ și prebiotic (hrănește flora intestinală din colon).

Conțin și fibre solubile și insolubile (pectine și celuloză) care accelerează tranzitul intestinal și previn constipația. La capitolul minerale sunt bogate în potasiu cu rol în hidratare, reglarea tensiunii arteriale și contracția musculară.”

”Strugurii sunt campioni la capitolul “dulceață”, au 15-20g zahăr și 80-90 cal/100g. Merită să-i lăudăm pentru conținutul de potasiu, magneziu și calciu, sucul de struguri fiind o băutură recomandată în refacerea după efortul fizic intens la sportivi. Strugurii negri sunt renumiți pentru aportul de resveratrol, un antioxidant cu efect protector cardiovascular. De reținut că cea mai eficientă formă de resveratrol există în vinul roșu, nu în sucul de struguri! De unde concluzia că un strop de alcool face bine și la inimă și la dispoziție.

Și prunele și strugurii au efect detox și alcalinizant. Sunt cel mai sănătos și echilibrat desert oferit de natură. Însă ca orice desert, se mănâncă cu măsură.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Mark Rutte vrea ca ţările NATO să crească bugetele militare

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a avertizat miercuri că Alianţa riscă să aibă dificultăţi în asigurarea apărării colective în viitor, dacă nu va...

Darius Olaru, aproape de transferul carierei! Rangers oferă aproape 5 milioane de euro pentru mijlocașul FCSB

Căpitanul roș-albaștrilor, desemnat „Mijlocașul anului” în Liga 1, este dorit insistent de formația scoțiană, care a lansat deja prima ofertă concretă. Darius Olaru, liderul și...

Dominic Fritz nu vrea ca Iohannis să-l numească tot pe Ciolacu premier

Vicepreşedintele USR Dominic Fritz afirmă că nu s-a discutat, la întâlnirile dintre partidele pro-europene la care el a fost prezent, despre ideea ca Marcel...
Ultima oră
Pe aceeași temă