20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăLifestyleFoodMedvedev, „un cadavru politic“?

Medvedev, „un cadavru politic“?

Premierul rus Dmitri Medvedev, altădată unul dintre liderii ruşi cei mai populari, a devenit un „cadavru politic”, scrie Washington Times referindu-se la aluziile fostului mentor politic al acestuia, nimeni altul decât preşedintele Vladimir Putin. Există semnale potrivit cărora preşedintele nemilos se pregăteşte să-l înlăture pe reformatorul său protejat.

Aflat sub presiunea străzii, confruntat cu o puternică mişcare contestatară, preşedintele Putin a adoptat o strategie care însă nu îşi arată roadele. A adoptat o linie dură în exterior iar în interior vrea să-şi „disciplineze” atât susţinătorii cât şi opozanţii. Verticala puterii instaurată de el încă din primul mandat la Kremlin trebuie refăcută. Una dintre „ţinte” este Dmitri Medvedev, cel cu care a făcut rocada între al doilea şi al treilea mandat de preşedinte. Una câte una, Putin a renunţat la toate reformele făcute de Medvedev cât i-a ţinut locul în fruntea statului.

O dovadă a hotărârii lui Putin de a demola moştenirea liberală, deşi modestă, lăsată de protejatul său, care angajase tentative timide de modernizare cât a fost preşedinte. Or, toate reformele lui Medvedev au fost anulate. Potrivit observatorilor, este vorba de o nouă strategie a lui Putin ca ripostă la protestele masive organizate contra sa şi o dovadă că el nu vede necesitatea unui compromis cu opoziţia.

Conjunctura este văzută de preşedinte  ca un moment de a se debarasa rapid de premierul şi partenerul său politic de multă vreme. În ultima perioadă, Medvedev a fost dat deoparte şi analişti politici ruşi estimează că este iminentă demiterea  premierului, totul find o chestiune de timp. Andrei Piontkovski, scriitor, declară că Putin „a stabilit deja problema  Medvedev şi înlăturarea acestuia este doar o problemă de timp.  Atunci când va fi cel mai avantajos pentru Putin”.

Un duo în criză

Dmitri Medvedev, 47 de ani, a fost întotdeauna partenerul mai tânăr în duo-ul de la Kremlin cu Vladimir Putin, 60 ani, ex-ofiţer KGB. Ei au schimbat locurile la vârful conducerii Rusiei pentru ca Putin să poată rămâne la putere. Dar romanul politic dintre cei doi a început să pălească după revenirea lui Putin la Kremlin ca preşedinte pentru al treilea mandat.

Putin a abandonat reformele lui Medvedev care au afectat sistemul verticalei puterii (ce îi asigura lui Putin dominaţia  asupra Rusiei), şi a impus din nou controlul Kremlinului asupra alegerii directe a guvernatorilor ruşi. Iar media pro-Putin, controlată de stat, l-a ignorat pe premierul Medvedev sau a relatat poveşti negative despre persoana sa. Potrivit lui Nikolai Petrov, analist la Center Carnegie din Moscova, „într-un sens politic, Medvedev este un om mort care umblă”.

Când Medvedev a fost ales preşedinte, acum cinci ani, a proclamat că „libertatea este mai bună decât non-libertatea” şi a inspirat o generaţie urbană, ruşii educaţi care au sperat în reforme adevărate. Numai că Medvedev s-a dovedit prea independent faţă de Putin, „care a fost premier în timpul preşedinţiei sale”. Putin, preşedinte din 2000 până în 2008, nu mai putea candida la al treilea mandat consecutiv, potrivit Constituţiei ruse, şi l-a desemnat pe protejatul său să-i ţină locul la Kremlin până putea candida din nou, în 2012.

Există speculaţii potritivit cărora Putin, care în calitate de preşedinte poate numi premierul, l-ar putea înlocui pe Medvedev cu Serghei Şoigu, ministrul Apărării, un personaj popular. Un gest care a dat  de bănuit asupra intenţiilor lui Putin faţă de actualul premier a fost în noiembrie, când preşedintele a preluat personal conducerea facţiunii parlamentare a partidului Rusia Unită, la putere, în loc să lase locul lui Medvedev,şeful oficial al partidului.

Scăderea popularităţii

Aversiunea lui Putin faţă de fostul său protejat provine din convingerea că susţinerea reformelor lui Medvedev a dat naştere la o mişcare anti-Putin. Analiştii estimează că „noul element al strategiei Kremlinului este încercarea de a disciplina propriii partizani şi de a slăbi acele grupuri de elite în care Putin are o încredere limitată”.

Kremlinul este pe cale de a-i trata ca pe un grup care nu va fi necesar să susţină preşedintele în cazul unei escalade a problemelor şi va încerca să construiască propriul capital politic, mizând pe o instabilitate. Popularitatea preşedintelui scade lent, dar sigur, or Medvedev ar putea fi înlăturat cu scopul stimulării aprobării preşedintelui. Un sondaj publicat de Centrul Levada, independent, arată că doar 32% din ruşi ar vota cu Putin dacă alegerile ar avea loc în această lună.  Lucrurile ar putea deveni mai grave pentru preşedinte, nemulţumirea creşte şi ar putea declanşa proteste în ţară. Totul depinde de contextul în care situaţia devine critică, arată analiştii. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă