» Un ONG a reusit sa puna in practica ceea ce statul roman ignora de 18 ani – primul program de protectie a delfinilor. Incepand de luna viitoare, plasele pescarilor braconieri vor fi distruse una cate una pana la eradicarea sau macar controlul acestui fenomen.
Pe litoralul romanesc nu a fost pana acum implementat cu succes un proiect de combatere a efectelor braconajului. Institutiile de stat din domeniu au inghitit sume considerabile de la buget sau din fondurile externe, insa dupa 18 ani de la eradicarea sistemului comunist si doi ani scursi de la momentul integrarii in structurile europene, rezultatele sunt zero. Abia din august 2008, gratie unor sponsorizari din partea companiilor private, pe litoralul romanesc va incepe derularea actiunilor de protectie efectiva a ecosistemului.
"Politia" marina
Membrii si voluntarii organizatiei Oceanic Club vor monitoriza strict litoralul Marii Negre in cautarea locurilor unde au fost amplasate plasele interzise. Deplasarea se va face cu ajutorul unei barci speciale cu motor, iar toate setcile care vor fi descoperite vor fi distruse in prezenta politiei. "In fiecare an descoperim intre 100 si 120 de delfini esuati. Majoritatea acestora mor in plasele de pescuit interzise", a declarat Razvan Popescu-Mirceni, directorul Oceanic Club.
Mamifere inteligente, victime ale cruzimii umane
Cele trei specii de delfini care traiesc in Marea Neagra sunt capabile sa evite navoadele obisnuite. Denumite in limbaj pescaresc "taliene", aceste plase formeaza un fel de pereti verticali dupa care mamiferele acvatice se pot orienta, rareori ratacindu-se. In cazul asa-numitelor setci – plase rectangulare intinse pe fundul apei si paralel cu acesta –, situatia se complica. Delfinii, mai ales cei tineri, se incurca in ele si mor sufocati. Setcile sunt utilizate in special pentru prinderea calcanului si, incepand de anul trecut, au fost interzise prin lege. Numai ca braconierii sunt dispusi sa riste totul, in principal din cauza pretului mare cu care se vinde kilogramul de calcan. Luand in calcul o dimensiune medie de 500 de metri a unei plase pentru calcan, un pescar se intoarce la mal, dupa o zi de munca, cu peste 20 de kilograme de peste din aceasta specie. si cum pretul unui kilogram de calcan variaza intre 30 si 60 lei noi, in functie de cum se vinde pe piata neagra sau in pescariile autorizate, cei mai multi pescari isi asuma riscul de a fi prinsi la braconaj.
Rescue Dolphin
Singurul caz cu un final fericit s-a consumat pe 9 aprilie, in portul Tomis. O familie formata din trei delfini s-a ratacit si a intrat in acvatoriul portuar. Dupa mai multe ore in care au incercat in zadar sa nimereasca iesirea din port, delfinii au fost ghidati cu ajutorul unei panglici de culoare rosie sa iasa in marea libera.
Setcile, mai importante decat ecosistemul
Fiecare delfin esuat pe plaje este preluat de Oceanic Club si, in colaborare cu Directia Sanitar-Veterinara, se procedeaza la disectie si la un fel de expertiza criminalistica. Astfel, s-au descoperit metodele barbare utilizate de pescari pentru a scapa de delfinii prinsi in plase. Cum un mamifer mort pluteste pe apa si in maximum doua zile este adus de curenti la mal, braconierii obisnuiesc sa-i macelareasca pentru "stergerea" dovezilor. Au ajuns chiar pana la a omori delfinii capturati in viata, pentru ca acestia sa nu le strice plasele. Un astfel de caz a fost descoperit pe 26 aprilie. Delfinul prezenta mai multe plagi survenite in urma loviturilor de cange si taieturi in zona cozii, facute de mana omului.
3.000 euro, pretul salvarii speciei
Patrularea echipelor se va face cu ajutorul unei barci cu motor. Special conceputa pentru operatiuni pe mare, ambarcatiunea poate lua la bord pana la opt persoane, este comandata in Franta, la un producator consacrat. Interesant este ca barca, complet echipata, nu costa mai multe de 3.000 euro, suma ce, in comparatie cu sutele de mii de euro cheltuite degeaba de institutele de cercetari, este insignifianta. "Barca si echipamentul ar trebui sa ajunga in cel mult o saptamana", a precizat directorul Oceanic Club.
S.O.S.
» Animale in pericol
In zona litoralului romanesc traiesc cateva mii de exemplare de delfini. Pe langa numarul ridicat de mamifere care cad victime pescuitului ilegal, aceasta specie se confrunta cu alta problema grava. Majoritatea delfinilor esuati sunt exemplare tinere, care se ratacesc si care nu pot evita sau nu pot iesi din plasele monofilament. Cum o femela are nevoie de doi ani pentru a naste un pui, incet, dar sigur, populatiile de delfini se indreapta spre disparitie.