16.7 C
București
marți, 22 octombrie 2024
AcasăLifestyleFoodMasa traditionala la Popasul Iancului

Masa traditionala la Popasul Iancului

Cel mai frumos han din zona lacului Tarnita este Popasul Iancului, din Marisel. Hanul este cladit din barne groase de lemn, ridicate pe o fundatie din beton si din bolovani de rau. Turistii sunt intampinati de proprietarul hanului, un mot plin de o veselie serioasa, tipica ardelenilor, Viorel Plesa. Ei pot servi masa pe pridvorul din lemn de brad din fata hanului ori in sala restaurantului. Mesele, lucrate din lemn de culoare deschisa, sunt lungi si masive, aidoma celor din hanurile unde ospatau Horia si insotitorii sai, in drum spre imparatul de la Viena, ori unde Avram Iancu il poftea pe Nicolae Balcescu sau pe Nicolae Vladutiu. Mancarurile servite sunt pregatite dupa retetele traditionale din zona. "Totul este natural, totul este ecologic", spune proprietarul hanului. Clientii sunt imbiati cu tuica tare si parfumata, preparata din prune. Turnata in paharele mici de sticla, tuica fiarta de doua ori face magelute. Pentru cei care licoarea motilor este prea puternica, exista bere proaspata adusa de la Cluj ori vin chihlimbariu din podgoriile Tarnavei ori Muresului, alaturi de vin rosu adus tocmai din Dobrogea, de la Murfatlar.

Mancarurile servite sunt caracteristice ardealului. Ciorba de vacuta ori supa de legume, fripturi din carne de porc, servite impreuna cu sosuri dulci, dupa reteta ungureasca, ori delicioase prajituri ale caror retete au fost "mostenite" de la sasi: linzere ori tarte cu mere.
Pe tapsanul inverzit din apropierea hanului, gazdele organizeaza adesea focuri de tabara. Scanteile aprinse din cetina de brad rivalizeaza in stralucire cu stelele presarate pe bolta intunecata. Flacarile se inalta uneori cativa metri deasupra rugului pe care trosnesc lemnele de brad, imbibate cu rasini aromate.
Aici, pe tapsan, turistii pot servi traditionalul balmos. Este vorba de faina de porumb, cucuruz, cum ii spun motii, fiarta in zer de lapte, impreuna cu branza si cu unt. Delicioasa mancare este adusa aburinda in farfuriile care sticlesc precum zambetele urmaselor balaie ale Pelaghiei Rosu, eroina luptelor din timpul revolutiei de la 1848.

Cele mai citite

Gigi Becali, reacție după decesul tatălui lui Adrian Șut. „Și mie mi-a murit tatăl. A murit, l-am îngropat, la revedere”

Gigi Becali, patronul FCSB, a avut o reacție controversată în legătură cu absența mijlocașului Adrian Șut, care și-a pierdut recent tatăl. Gigi Becali, reacție controversată Becali...

Cash-ul, haina care ține de cald tranzacțiilor

Sunt provocări care au un impact semnificativ asupra pieței imobiliare, dar și asupra economiei, în general. Nu trebuie să fii expert în finanțe, ca...

Ciolacu: Dacă nu împuşcăm preşedinţii, atunci îi facem de râs

Preşedintele PSD a declarat că românii au talentul de a demitiza orice politician Întrebat la emisiunea Morning Glory care este primul lucru pe care îl...
Ultima oră
Pe aceeași temă