5.2 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăLifestyleFoodÎn loc de rămăşiţe, o fotografie pentru familiile victimelor de la 9/11

În loc de rămăşiţe, o fotografie pentru familiile victimelor de la 9/11

Printre miile de victime neidentificate în urma atacurilor de la 11 septembrie 2001 din America se află şi Luca, fiul lui Mike Rambousek. Rambousek nu a gasit niciodată trupul fiului său care a murit în turnul de nord în aceea zi, însă cu ajutorul unei fotografii şocante a reuşit să reconstituiască şi să comemoreze moartea sa violentă.

Jurnaliştii de la revista Vanity Fair au aflat povestea lui Mike Rambousek şi au prezentat-o într-un reportaj amplu.

Fotografia înfăţişează câteva zeci de oameni care spărseseră ferestrele clădirii şi stăteau aliniaţi pe pervaz încercând să respire. Unii au leşinat şi probabil au fost târâţi pană la ferestre, în timp ce alţii par să se sprijine de colegii lor. O panglică subţire de fum înconjoară clădirea ca un lasou. Panourile înalte de fier care separă ferestrele dau impresia că oamenii sunt înghesuiţi în celulele unei închisori.

Imaginea a fost o revelaţie chiar şi pentru autorul ei. Jeff Christensen, un fotograf freelancer, a făcut această poză cu 15 minute înainte ca turnul să se prăbuşească. El a observat toate detaliile morbide numai după ce a descărcat fotografiile pe calculator.

În imagine, un bărbat cu părul şaten închis şi dezbrăcat în partea superioară a corpului ajută o femeie care a leşinat. Rambousek crede că acesta este fiul său. Rambousek a mărit imaginea la maximum pe calculator ca să îl poată identifica pe fiul său. El susţine că a analizat zeci de imagini şi a ascultat numeroase poveşti despre atacul de la 11 septembrie, iar fotografia lui Christensen pare să surprindă etajul 103, unde lucra fiul său. Pe 11 septembrie, el a ajuns cu o oră mai devreme decât de obicei la locul de muncă.

Sfârşitul tragic al unei zile obişnuite

Rambousek îşi aminteşte că a văzut la televizor ştirea despre primul avion care a intrat în turnul World Trade la ora nouă de dimineaţă. El s-a gândit că după accidentul de avion, companiile o să le dea drumul angajaţilor mai devreme de la serviciu aşa că a pregătit un pachet cu mâncare – friptură şi pepene verde -ca de obicei şi a plecat către turnuri pentru a-l întâmpina pe Luke cu prânzul. Apoi, vor merge să se plimbe pe străzile din jur, un ritual pe care tatăl şi fiul îl aveau de ani de zile.

Pe drum spre centru, la ora 10 fără cinci minute, metroul s-a oprit cu o staţie înainte de turnuri. Totul era pustiu, iar dintr-o dată un fum negru de smoală a năvălit pe peron. „Oamenii au încercat să nu intre în panică, dar în metrou era din ce în ce mai cald şi fumul pătrundea în vagoane. Oamenii au început să bată în uşa şoferului”, povesteşte Rambousek.

Întunericul, a calculat el mai târziu, a coincis cu prăbuşirea turnului de sud. În următoarea jumătate de oră, pasagerii au reuşit să iasă din metrou. Rambousek a auzit un strigăt de femeie: „O, Doamne, vom muri aici!”. Turnul de nord tocmai cedase. „A fost ca şi cum cineva a turnat o găleată de cenuşă pe mine, Am crezut că vom ajunge ca statuile de la Pompei”, spune el. În timp ce urca scările în genunchi şi ajutându-se de mâini, Rambousek a simţit că Luke a murit. „Deşi nu ştiam că turnul de nord s-a prăbuşit, am simţit că Luke a murit. Probabil erau particule din el în fumul pe care îl respiram acolo”, afirmă Rambousek.

Bărbatul povesteşte că a storcit cu cămaşa pepenele din pachetul pentru fiul său şi a respirat prin hainele umede. A ieşit apoi de la metrou şi a încercat să îl găsească pe Luke. Nu a reuşit să îl găsească şi nici nu aflat ce s-a întâmplat în realitate cu el decât câteva luni mai târziu când a găsit pe internet o fotografie.

Fotografii în locul rămăşiţelor celor dragi

După atacul de la 11 septembrie, multe familii au luat legătura cu fotografi profesionişti pentru a găsi ultimele imagini cu cei dragi. Fotografia l-a ajutat pe Rambousek să accepte pierderea fiului său. Luke nu ar fi sărit niciodată, crede tatăl său. „Era o persoană altruistă şi încerca mereu să ajute pe toată lumea”, spune Rambousek.

„Înainte de a vedea această fotografie, fiul meu parcă dispăruse. Măcar acum avem o idee despre ce s-a întâmplat cu el. După ce avionul a intrat în clădire, oamenii au mai supravieţuit încă o oră şi jumătate, grupaţi în jurul ferestrelor şi aşteptând şi tot aşteptând”, spune Rambousek.

După atacurile de la 11 septembrie, Rambousek a rămas fără loc de muncă, a început un tratament pentru anxietate şi şi-a cumpărat un aparat de fotografiat. „Trebuia să am o ocupaţie pentru a avea mintea ocupată permanent. 11 septembrie m-a împins să creez un album de fotografii pentru a uita tragedia”, afirmă Rambousek. Dar imaginea fiului său revenea constant în mintea bărbatului. După ce îşi petrecea întrega zi făcând poze prin oraş, Rambousek se uita seara la pozele cu Luke şi asculta muzica lui.

Rambousek a strâns o colecţie impresionantă de poze de la atacul din 11 septembrie, cu avioanele care au intrat în cele două turnuri, cu fumul care a acoperit oraşul, cu cadavrele, cu trupele de salvare, cu Osama bin Laden, Mohammed Atta şi alţi terorişti. Rambousek a montat toate fotografiile într-un film. Coloana sonoră este un remix techno al melodiei „ Autumn Leaves”. Lui Luke îi placea muzica techno.

„Am văzut mai multe clipuri memoriale despre tragedia din 11 septembrie. Toţi au filmat altarele pentru victime şi lumânările aprinse, în timp ce pe fundal se aude o muzică sensibilă. Eu am vrut să fac ceva diferit, folosind muzica de petrecere pe care o asculta Luke”, explică Rambousek.

De fiecare dată când vede filmul, Rambousek plânge.

Lumea întreagă a reuşit să vadă şi să înţeleagă ororile de la 11 septembrie în mare parte prin intermediul fotografiei. Aproximativ două miliarde de oameni, aproape o treime a rasei umane a urmărit la televizor, pe internet sau prin intermediul fotografiilor atacurile din 11 septembrie, acestea fiind cele mai vizionate evenimente din istoria omenirii.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă