19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăLifestyleFoodGarantul functionarii mecanismelor economice

Garantul functionarii mecanismelor economice

Rolul de garant al functionarii mecanismelor economice de piata nu poate fi concretizat printr-o atitudine de expectativa. De aceea, Consiliul Concurentei a procedat la o abordare proactiva in implementarea regulilor de ajutor de stat, actionand in principal prin: emiterea de avize, puncte de vedere, clarificari la proiecte de acte normative; verificarea actelor normative sau administrative in vederea identificarii eventualelor ajutoare de stat nenotificate; declansarea de investigatii din oficiu sau in urma primirii de notificari; promovarea culturii concurentei.
La solicitarea autoritatilor publice centrale si locale, Consiliul Concurentei se pronunta asupra proiectelor de acte normative inaintate spre analiza, prin formularea de avize, puncte de vedere si clarificari. Prin acestea, Consiliul Concurentei verifica respectarea regulilor in domeniul ajutorului de stat, solicitand atunci cand este cazul modificarea actelor respective pentru a se asigura concordanta cu regulile privind ajutorul de stat. In primele noua luni ale anului 2005 au fost emise 26 de avize, 18 puncte de vedere si 139 de adrese continand clarificari privind diverse aspecte ridicate de furnizorii de ajutor de stat. Comparativ cu perioada similara din 2004, cand au fost emise 10 avize, 25 de puncte de vedere, 84 de clarificari, se constata ca in primele noua luni ale anului 2005 activitatea de avizare si consiliere a inregistrat o crestere semnificativa. In acelasi scop, autoritatea de concurenta a analizat actele normative emise in perioada ianuarie 2004Ðmartie 2005 susceptibile a cuprinde masuri de ajutor de stat. Comparativ cu anul 2004, cand au fost investigate cinci cazuri, din care patru in urma notificarii inaintate de furnizori la Consiliul Concurentei si un caz din oficiu, anul acesta, din totalul de 19 investigatii, 14 au fost declansate din oficiu, iar cinci in urma notificarii ajutorului de stat.
In cadrul actiunii de monitorizare permanenta a ajutoarelor de stat acordate, Consiliul Concurentei a efectuat in primele noua luni ale anului curent nu mai putin de 5.111 controale, din care 3.181 in zone defavorizate, 155 in zone libere, 112 in parcuri industriale.

Decizii cu titlu executoriu

Un element de noutate aparut ca urmare a modificarii si completarii in luna octombrie a Codului de procedura fiscala il reprezinta faptul ca deciziile Consiliului Concurentei, precum si deciziile furnizorilor de ajutor de stat prin care se dispune recuperarea unui ajutor de stat ilegal sau interzis constituie titlu executoriu.
Mai mult decat atat, a fost emisa o hotarare de guvern (H.G. 490/2005) pentru a se asigura o respectare stricta a obligatiei notificarii ex-ante a ajutoarelor de stat. Este pentru prima data cand apar amenzi pentru furnizori, deoarece prin acest act normativ se atrage atentia institutiilor abilitate, ministere, autori-tati centrale sau locale, sa nu acorde ajutoare de stat fara avizul prealabil al Consiliului Concurentei, sub sanctiunea amenzii.
Autoritatea de concurenta din Romania acorda asistenta tehnica de specialitate ori de cate ori este nevoie, la solicitarea furnizorilor de ajutor de stat, precum si a oricarei persoane interesate. Prin colaborarea dintre expertii Consiliului Concurentei si expertii germani din cadrul Proiectului de Twinning PHARE a fost elaborat „Manualul privind ajutorul de stat in Romania”.
In plus fata de reglementarile comunitare preluate, Consiliul Concurentei a elaborat si adoptat Registrul ajutoarelor de stat, prin care se asigura transparenta modului de acordare si utilizare a banilor publici pentru acordarea de sprijin financiar sub forma ajutorului de stat. Acesta cuprinde informatii privind ajutoarele de stat clasificate in functie de furnizori, beneficiari, tipul ajutorului, formele de acordare.
Pentru ca strategia autoritatii de concurenta din Romania de promovare a culturii Concurentei sa fie cunoscuta si sustinuta, aceasta a fost cuprinsa si detaliata in doua documente, sub denumirile „Foaie de parcurs pentru promovarea culturii Concurentei” si „Planul de actiuni pentru implementarea masurilor privind promovarea culturii Concurentei”. De asemenea, s-au elaborat si publicat „Cartea alba a liberei concurente in Romania” si revista „Profil: Concurenta”. Totodata, a continuat publicarea unui buletin informativ lunar, care ofera o imagine operativa a activitatii Consiliului Concurentei.

Ce este de facut in continuare

In perioada urmatoare, autoritatile trebuie sa se asigure ca acordarea ajutoarelor de stat este conforma cu criteriile prevazute de legislatia in domeniu si de regulamentele si instructiunile emise in aplicarea ei. De asemenea, este necesara folosirea unor instrumente ca forma de acordare a ajutoarelor de stat care sa conduca la capital proaspat in intreprinderea respectiva. Este vorba, de exemplu, de sume date efectiv pentru cercetare-dezvoltare, scutirea de datorii catre bugetul de stat fiind o modalitate de acordare a unui ajutor de stat care nu conduce la un plus de valoare pentru intreprindere, ci doar la eliminarea unor datorii care impovareaza companiile beneficiare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă