22.2 C
București
duminică, 26 mai 2024
AcasăLifestyleFoodGALERIE FOTO. De la peștele de cristal de pe televizor, la carpetele...

GALERIE FOTO. De la peștele de cristal de pe televizor, la carpetele cu Răpirea din serai. Muzeul kitsch-ului românesc și-a deschis porțile în București | REPORTAJ

Într-un fost bar din Centrul Vechi al Capitalei, s-a deschis un muzeu cu peste 200 de exponate de prost gust, la propriu, care compun o imagine de ansamblu a kitsch-ului românesc.

Mileul e piesa de rezistență a muzeului din strada Covaci, e ca Mona Lisa la Luvru. Sunt mileuri sub bibelouri – sacagioaica, peștele de sticlă, băiețelul care face pipi –, sunt mileuri sub televizor și pe televizor. Toate exponatele provin din colecția personală a lui Cristian Lica (41 de ani), proprietarul muzeului, un pasionat de kitsch și de călătorii. Omul a lucrat 20 de ani în publicitate, a călătorit în 101 țări, a vizitat peste 500 de muzee și a scris o carte, “Lumea în buzunar”. “Am văzut muzee similare la Londra sau la Budapesta, dar ideea mi-a venit de mult, de când am început să colecționez obiecte kitsch. Am investit 18.000 de euro doar în exponatele pe care le vedeți”, spune Cristian Lica.

“Deși pasionat, în materie de kitsch sunt și eu diletant, la fel că toți ceilalți. Nu cred că există specialiști în kitsch pentru că nu este o știință. Voi ține cont de feedback-urile și ratingurile vizitatorilor pentru a face schimbări sau pentru a îmbogăți colecția de exponate”, adaugă proprietarul muzeului.

Șapte categorii de kitsch

Noul muzeu de tip boutique se află la al doilea etaj al imobilului din Strada Covaci nr. 6 și, pe lângă sala ce găzduiește expoziția permanentă, include și o galerie unde artiștii își pot expune lucrările.

Fie că e vorba de peștele de cristal pus pe mileu, de bibelouri din perioada comunistă sau de carpete cu Răpirea din serai, cele peste 200 de exponate compun o imagine de ansamblu a kitsch-ului românesc. Aceasta poate fi dedusă și din cele șapte categorii în care au fost împărțite obiectele: Dracula, religie, comunism, design interior, gypsy, modern și make your own kitsch.

Prețul unui bilet este de 30 de lei. „Dar pentru cetățenii români aplicăm o reducere de o treime din solidaritate cu faptul că ei sunt expuși la kitsch-ul din jurul lor în fiecare zi. Contravaloarea biletului de intrare se situează în zona inferioară a marjelor de preț practicate de muzeele boutique din lumea largă“, a mai spus Cristian Lica.

Cât despre galerie, Cristian Lica subliniază că „orice artist român care va vrea să expună în galeria de Kitsch Art de la etaj este binevenit. Nu există decât o singură limitare: lucrările să fie kitschoase!“.

Cele mai citite

Ilie Sârbu, socrul lui Victor Ponta, „zburat” din bordul administrativ de la Romsilva

Ilie Sârbu, socrul lui Victor Ponta, a primit recent un cadou neplăcut din partea ministrului PNL al Mediului, Apelor și Pădurilor, fiind ejectat...

Nicușor Dan a fost consiliat de oamenii lui Plahotniuc și Băsescu

Nicușor Dan mai vrea un mandat de primar al Capitalei pentru încă patru ani, dar se pare că a uitat cam repede că...

Gabriela Firea vrea să facă metrou până în orașul Voluntari, unde e primar soțul, Florentin Pandele

Gabriela Firea anunță că, dacă va fi din nou aleasă primar general al Capitalei, va prelungi metroul din București până în orașul Voluntari, unde...
Ultima oră
Pe aceeași temă