21.8 C
București
luni, 15 iulie 2024
AcasăLifestyleFoodGALERIE FOTO. Ceremonia de încoronare a Reginei Elisabeta a II-a

GALERIE FOTO. Ceremonia de încoronare a Reginei Elisabeta a II-a

În urmă cu 63 de ani, pe 2 iunie 1952, la Catedrala Westminster Abbey s-a desfăşurat ceremonia de încoronare a Elisabetei a II-a ca Regină a Regatului Unit al Marii Britanii şi a Irlandei de Nord, suverană peste 16 state cunoscute sub numele de Commonwealth: Regatul Unit, Australia, Canada, Noua Zeelandă, Jamaica, Barbados, Bahamas, Grenada, Papua Noua Guinee, Insulele Solomon, Tuvalu, Sfânta Lucia, Sfântul Vincent și Grenadine, Antigua și Barbuda, Belize și Sfântul Kitts și NevisCeremonia solemnă a fost condusă de arhiepiscopul de Canterbury, Geoffrey Fisher. La ceremonie au fost prezenți mai toţi reprezentanții nobilimii britanice alături de publicul larg, reprezentații străini și cei ai Commonwealth-ului. Toți au asistat la întreaga procesiune, în ciuda ploii torențiale. Ceremonia a fost transmisă la radio în întreaga lume și, pentru prima oară, la cererea reginei, evenimentul a fost filmat.

VEZI ŞI  GALERIE FOTO. Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii împlinește 89 de ani

A devenit regina Angliei la doar 25 de ani, după moartea tatălui sau, regele George al-VI-lea. Elisabeta era a treia în linia de succesiune la tronul britanic, în urma unchiului ei, Prințul de Wales devenit mai târziu, regele Eduard al VIII-lea, și a tatălui ei.

VEZI ŞI  Imagini INEDITE cu regii României, de la Carol I la Mihai I

În 1957, Elisabeta a II-a a vizitat Statele Unite unde s-a adresat Adunării Generale a Națiunilor Unite. În același tur, ea a participat la a 23-a sesiune a parlamentului canadian devenind astfel primul monarh care deschide o sesiune parlamentară canadiană. Doi ani mai târziu, a vizitat din nou America, dar de această dată şi ca reprezentant al Canadei. În 1978, Elisabeta a II-a l-a primit în vizită pe preşedintele Nicolae Ceaușescu, iar în 1991, în urma victoriei în Războiul din Golf, Elisabeta a II-a ea a devenit primul monarh britanic care s-a adresat Congresului Statelor Unite.

VEZI ŞI  Viața zbuciumată a unei principese din Casa Regală a României. Cum a ajuns domnița Ileana maica Alexandra

În 2002 regina a sărbătorit Jubileul de Aur al domniei ei marcând astfel cei 50 de ani de domnie. Peste trei milioane de oameni au luat parte la cele trei zile de sărbătoare din Londra, iar entuziasmul manifestat de publicul britanic pentru regina Elisabeta a II-a a depăşit chiar şi cele mai optimiste previziuni.

 

(sursa: wikipedia.org)

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă