Pe 17 aprilie 1977 la Bâlea Lac a avut loc cea mai gravă avalansă din istoria României. 23 de oameni, dintre care 20 de elevi de liceu şi trei profesori, au murit îngropaţi de o puternică avalanşă pornită de pe unul dintre versanţii caldarii Bâlea Lac. Nimeni nu a supravieţuit. Trecuse doar o lună şi jumătate de la cel mai puternic cutremur care a lovit vreodată România.
VEZI ŞI GALERIE FOTO & VIDEO. Cum arăta Bucureştiul la doar câteva ore după cutremurul din 1977
Grupul de elevi şi profesori se afla la Bâlea Lac într-o tabara de schi. Timp de două zile, ei au stat în cabană din cauza ninsorilor abundente.Însă, în dimineață zilei de 17 aprilie, ninsoarea s-a oprit. Moment prielnic pentru lecţiile de schi de pe Șaua Caprei. După doar câteva minute toţi au fost surprinşi de o avalanşă puternică a trecut peste lacul Bâlea și s-a oprit aproape de cabana Paltinul.
VEZI ŞI GALERIE FOTO. Sibiul vechi, în imagini
Alertaţi de unul dintre elevi care se întorsese la cabană pentru că îşi uitase ochelarii de soare autorităţile au început acţiunile de căutare şi recuperare a celor surprinşi de avalanşă. Câteva sute de oameni au fost implicaţi în această acţiune. Căutările elective au început abia a doua zi, pe 18 aprilie, după ce militarii și salvamontiștii au dislocat zeci de metri cubi de zăpada că să ajungă la corpurile victimelor.
(sursa: turnulsfatului.ro)