15.2 C
Bucureศ™ti
vineri, 4 octombrie 2024
AcasฤƒLifestyleFoodFOTO. Cel mai nou sat pe harta Romรขniei, construit din banii norvegienilor

FOTO. Cel mai nou sat pe harta Romรขniei, construit din banii norvegienilor

Mฤƒ uit la oamenii aceลŸtia, soลฃii Dana ลŸi Ion Georgescu, aลŸa cuminลฃi, cum îi simt eu, prin vorba lor, prin gesturi ลŸi prin privirea limpede. Vorbesc despre întoarcerea la umanitate, la gesturile fireลŸti. La sine. Asta propun ei celor care le calcฤƒ pragul, prin amplul proiect pe care l-au demarat în Comana, o localitate din judeลฃul Giurgiu. Povestea lor a început în 2009, când s-a nฤƒscut ideea „Morii de hârtie”, pusฤƒ efectiv în practicฤƒ în 2011. Dar nu-i decât începutul, pentru cฤƒ urmeazฤƒ, din aprilie anul acesta, “Satul meลŸteลŸugurilor”.

De unde vine denumirea asta, „Moara de hârtie”?, întreb eu. Cu secole în urmฤƒ, înainte de industrializare, meลŸteลŸugurile se bazau pe forลฃa dezvoltatฤƒ de o moarฤƒ, care la rândul ei era pusฤƒ în miลŸcare de apฤƒ sau de vânt. AลŸa funcลฃionau agregatele în morile care produceau tot felul de lucruri, inclusiv hârtie. Dar iatฤƒ cฤƒ în anul 2016, când scriu despre povestea familiei Georgescu, aceลŸti oameni demonstreazฤƒ cฤƒ moara poate fi miลŸcatฤƒ nu numai de curentul electric, cum e în timpul nostru modern, nu numai de apฤƒ sau vânt, cum era în vechime, ci, în cazul gazdelor mele, ลŸi de un amalgam de curaj, romantism, ba chiar ลŸi de vise. Altfel, cum se recomandฤƒ ei, sunt doi oameni simpli, doi orฤƒลŸeni, el jurist de meserie, ea cu studii în domeniul limbilor strฤƒine. Nu au avut niciodatฤƒ vreo legฤƒturฤƒ cu locul în care i-am gฤƒsit acum, Comana. Destinul, ce sฤƒ-i faci?!

Mii de vizitatori ai “Morii de hârtie”

Este un fenomen la nivel mondial, al celor care se întorc în timp ลŸi culeg de acolo meลŸteลŸuguri demult uitate, punându-le din nou în funcลฃiune ลŸi chiar încercând sฤƒ trฤƒiascฤƒ din activitatea asta. Dacฤƒ vorbim de fabricarea hârtiei dupฤƒ reลฃete milenare, atunci trebuie spus cฤƒ acesta a fost primul “microb” care a contaminat familia Georgescu. Al doilea a fost cel legat de alte meลŸteลŸuguri, olฤƒrit, lemn, mâncare tradiลฃionalฤƒ, ลฃesutul la rฤƒzboi, împletiturile din papurฤƒ ลŸi stuf, fierฤƒrie, cioplitul în lemn ลŸi brutฤƒria, cu tot cu moara ei. Eu am ajuns acum în mijlocul unei poveลŸti care se aflฤƒ în plinฤƒ construcลฃie. Care va purta un nume, „Satul meลŸteลŸugurilor”. Primelor construcลฃii, cele inaugurate în 2011, ale „Morii de hârtie”, li se vor adฤƒuga din luna aprilie, deci peste puลฃin timp, când totul va fi gata, alte case, pe un perimetru de 5.500 de metri pฤƒtraลฃi. Toate casele de aici sunt fฤƒcute în stil tradiลฃional, din pฤƒmânt, paie, lemn. Va fi casa ลŸi meลŸteลŸugul. Casa ลŸi meลŸterul ei. Unde tu, vizitatorul, dacฤƒ ai timp, dacฤƒ vrei, poลฃi chiar sฤƒ pui mâna, alฤƒturi de meลŸter, ลŸi sฤƒ înveลฃi sฤƒ faci ceva, din lemn, din lut, din fier, din papurฤƒ sau stuf. Ori sฤƒ înveลฃi reลฃete culinare tradiลฃionale. Pe care sฤƒ le ลŸi pui la pฤƒstrare, în borcan. Modelul acesta de muzeu viu se aplicฤƒ deja în cazul hârtiei. Mergi la atelier ลŸi vezi cum se face. Pui tu, oaspetele, mâna ลŸi faci hârtie. Coala pe care ai realizat-o e a ta. Pleci cu ea acasฤƒ. Conceptul acesta, legat de hârtie, a fost ca un magnet pânฤƒ acum, pentru cฤƒ din 2011, îmi spune Dana, aproximativ 7.000 de oameni au venit aici. Majoritatea copii. Fiind vorba, în special, de grupuri organizate.

Sprijinul din Norvergia

Ai o idee, vrei sฤƒ pui ceva în practicฤƒ. Trebuie curaj, dar mai trebuie ลŸi bani. ลži banii au venit de la Guvernul Norvegiei, adicฤƒ 198.000 de euro, nerambursabili. Am întâlnit, în ultimii ani, pe tot cuprinsul României, o serie întreagฤƒ de oameni care, datoritฤƒ fondurilor norvegiene, au demarat proiecte dintre cele mai interesante. Uneori, m-au luat pur ลŸi simplu prin surprindere acei oameni, cu ideile lor. Este drept cฤƒ mai trebuie sฤƒ vii ลŸi tu, beneficiarul, cu o cofinanลฃare. Dacฤƒ vorbesc strict de cei doi tineri orฤƒลŸeni de acum, cu proiectul lor din Comana, ei îmi spun cฤƒ 20.000 de euro a fost partea lor de cofinanลฃare. Vreau sฤƒ ลŸtiu de unde au fฤƒcut rost de banii aceลŸtia ลŸi îmi spun cฤƒ sunt datori peste tot, pe la bฤƒnci, pe la rude ลŸi prieteni. Dar important e cฤƒ au gฤƒsit totuลŸi oameni care sฤƒ le sprijine visul.

Goana dupฤƒ “vechituri”

Vฤƒ port, de la un an la altul, prin povestea pe care mi-o spun Dana ลŸi Ion. Cum au fost începuturile, cele din anii 2009-2010. Legate de tipar ลŸi de hârtie. N-au avut, spun ei, un tipograf în familie, ca sฤƒ zici cฤƒ de acolo au luat microbul. Aici, în secลฃiunea dedicatฤƒ literelor, aveลฃi ocazia sฤƒ vedeลฃi un adevฤƒrat muzeu cu maลŸinฤƒrii tipografice de vârsta bunicilor ลŸi strฤƒbunicilor. Tipografiile româneลŸti s-au modernizat, echipamentele vechi erau bune de fier vechi. Dar uite cฤƒ vine cineva la tine ลŸi te întreabฤƒ dacฤƒ nu vrei sฤƒ-i vinzi lui acel agregat care acum stฤƒ afarฤƒ, în ploaie. Despre asemenea „vechituri” afla Ion de pe Internet. Acum vฤƒd aici, în Comana, o întreagฤƒ colecลฃie. Toate lucrurile astea sunt încฤƒ funcลฃionale. Multe dintre ele fabricate în Germania sau în fosta Cehoslovacie, altele de producลฃie româneascฤƒ. Cea mai nouฤƒ piesฤƒ a muzeului, abia adusฤƒ de câteva zile, de la BeiuลŸ, e o autotipografie de campanie. Mi se spune cฤƒ nu a fost folositฤƒ niciodatฤƒ. Era îmbrฤƒcatฤƒ în folie de plastic. Da, un mecanism care poate fi pus pe roลฃi ลŸi dus oriunde. Anul construcลฃiei sale este 1976. ลži dacฤƒ tot vorbim de mijlocace care pot fi duse oriunde, pe roลฃi, mai vฤƒd, tot afarฤƒ, în faลฃa atelierelor, un fel de cisternฤƒ. Este un cuptor de pâine, încins cu ajutorul lemnelor bฤƒgate în foc. Era necesar tot Armatei, ca ลŸi autotipografia. Aflu cฤƒ acest cuptor va fi pus la treabฤƒ în curând, ลŸi se va face pâine în el.

Vechea lume a tiparului

Sunt invitat în micul muzeu, iar aici descopฤƒr vechea lume a tiparului. MaลŸini pentru tipฤƒrituri de diverse forme, o ghilotinฤƒ electricฤƒ, alta mecanicฤƒ, pentru tฤƒiat hârtie sau carton. Cel mai vechi exponat, ghilotina de tฤƒiat carton, a fost fฤƒcut în 1889. Mi se descrie ลŸi o presฤƒ de legฤƒturฤƒ, despre care aflu cฤƒ e din anii `30. Mai e ลŸi o presฤƒ de aurire. Cu ea se fac ornamente pe coperta cฤƒrลฃii. Vizitatorilor li se spune povestea fiecฤƒrei maลŸinฤƒrii în parte. Unde ลŸi când a fost fฤƒcutฤƒ. Un compartiment special este dedicat zeลฃฤƒriei. Cu a sa colecลฃie de litere. Vฤƒd dulapurile cu sertฤƒraลŸe pentru întregul alfabet. La rândul sฤƒu, mobilierul ajunsese la casat. Era considerat deลŸeu. Noroc cฤƒ cineva a venit ลŸi l-a salvat de la dispariลฃie. AลŸa a fost ลŸi cu literele. Altfel, se topeau.

Zâna cฤƒrลฃilor

Nu e un muzeu care tace. Toate lucrurile astea sunt puse în miลŸcare, odatฤƒ cu venirea grupurilor de vizitatori. Dupฤƒ ce ai vฤƒzut agregatele pentru tipฤƒrit, mergi la atelierul de hârie. ลži aici sunt echipamente vechi. Participi la obลฃinerea unei coli de hârtie. Se foloseลŸte hârtia reciclatฤƒ, trecutฤƒ prin câteva etape de producลฃie, pânฤƒ când este obลฃinutฤƒ o coalฤƒ nouฤƒ. La fel ลŸi la zeลฃฤƒrie. Te apuci ลŸi culegi literฤƒ cu literฤƒ, faci un mic text, apoi îl tipฤƒreลŸti. ลži uite cฤƒ ai fฤƒcut ceva cu mâna ta. Existฤƒ în locul acesta o Zânฤƒ a cฤƒrลฃilor. Ea le spune copiilor cum se tipฤƒresc cฤƒrลฃile. Este îmbrฤƒcatฤƒ ca o zânฤƒ. Are costum de zânฤƒ. AลŸa aflu despre jumฤƒtatea femininฤƒ a familei, Dana, cฤƒ ลŸi-a descoperit talentul de a lucra cu copiii. Deci ea e zâna! Nu mai spun cฤƒ gazdele mele au propriul lor copil, o fetiลฃฤƒ de opt ani, pe care, de anul trecut, au înscris-o la ลŸcoala din Comana.

Un drum deloc uลŸor

Existฤƒ foarte multe reลฃete de a fabrica hârtie. Asta înveลฃi experimentând. Noroc ลŸi cu colegii de pe întreg mapamondul, spune Ion. Pentru cฤƒ unii pe alลฃii se ajutฤƒ, cu sfaturi, cu informaลฃii. Ba chiar ลŸi cu schimbul de mostre de hârtie. AลŸa au învฤƒลฃat ลŸi românii noลŸtri sฤƒ facฤƒ hârtie, documentându-se de pe Internet ลŸi în special intrând în aceastฤƒ uriaลŸฤƒ reลฃea a meลŸteลŸugarilor de profil. Vฤƒd cu cât de multฤƒ pasiune îmi vorbesc despre ceea ce fac. Cu toate cฤƒ îmi dau seama, din ce-mi povestesc, cฤƒ nu le-a fost deloc uลŸor în toลฃi aceลŸti ani, cât timp visul lor a prins rฤƒdฤƒcini. Mai întâi au fฤƒcut naveta între BucureลŸti, unde locuiau, ลŸi Comana. Pe urmฤƒ au stat aici, într-o rulotฤƒ. Vฤƒd ลŸi acum rulota, într-un colลฃ. Lucrurile au evoluat ลŸi, de anul trecut, casa lor e numai la Comana, în miljocul satului dedicat tradiลฃiilor. Sunt oameni ai acestui loc, îmi spun. Au renunลฃat la meseriile lor. ลži la viaลฃa de la oraลŸ. Vฤƒd cฤƒ aparลฃin deja acestui pฤƒmânt. Mie îmi este clar.

ลžcoalฤƒ pentru meseriile tradiลฃionale

Visul continuฤƒ. Este o adevฤƒratฤƒ plฤƒcere sฤƒ-i vezi cum vorbesc despre ce va fi aici peste câteva luni, peste un an, peste zece ani. Meritฤƒ sฤƒ-i cunoaลŸteลฃi cel puลฃin pentru optimismul lor. E o adevฤƒratฤƒ curฤƒ împotriva pesimismului, sฤƒ ลŸtiลฃi! Un fapt foarte interesant este cฤƒ totul se construieลŸte cu oameni din comunitate, ceea ce înseamnฤƒ locuri de muncฤƒ. Cei care lucreazฤƒ acum la ridicarea caselor, de plidฤƒ. ลži cei de la atelierele dedicate tiparului ลŸi hârtiei. O femeie a învฤƒลฃat partea de legฤƒtorie, altcineva sฤƒ facฤƒ hârtie. Dar nu numai atât. Satul tradiลฃional va fi populat cu oameni tot din Comana, care vor învฤƒลฃa diverse meลŸteลŸuguri. Mecanismul didactic va fi posibil cu ajutorul unor specialiลŸti în fiecare domeniu în parte. De pildฤƒ, pentru papurฤƒ ลŸi stuf va veni aici o femeie din comuna tulceanฤƒ Luncaviลฃa. Localitate renumnitฤƒ pentru acest meลŸteลŸug. Femeia respectivฤƒ va fi profesor pentru localnicii din Comana. Acei localnici vor fi apoi tot timpul prezenลฃi în atelierul pentru papurฤƒ ลŸi stuf din Satul tradiลฃional. Alt maestru, al olฤƒritului, va veni din Galaลฃi. El îi va învฤƒลฃa pe localnicii giurgiuveni sฤƒ lucreze cu lutul. Cât priveลŸte prelucrarea fierului, sprijinul vine de la o asociaลฃie meลŸteลŸugฤƒreascฤƒ. A fost adusฤƒ aici ลŸi o moarฤƒ veche de peste un secol, care va servi ca bazฤƒ pentru viitoarea brutฤƒrie. Ca sฤƒ pui agregatul în funcลฃiune, ai nevoie de specialiลŸti. AceลŸtia vor veni tocmai de la Hosman, un sat din judeลฃul Sibiu. Care au ei însiลŸi acolo o moarฤƒ, la fel de veche. Am fost, cu câลฃiva ani în urmฤƒ, la moara aceea ลŸi am mâncat pâine fฤƒcutฤƒ din grâul mฤƒcinat acolo. Vฤƒ spun cฤƒ este o experienลฃฤƒ interesantฤƒ! Nu doar sฤƒ mฤƒnânci pâine, ci mai ales sฤƒ vezi un agregat uriaลŸ, parcฤƒ ar fi o locomotivฤƒ. Sฤƒ-i priveลŸti toate mฤƒruntaiele ลŸi sฤƒ fii martor la modul tradiลฃional în care se obลฃine fฤƒina. Nu mai spun de aglomeraลฃia care era acolo, pentru cฤƒ oamenii veneau, ceas de ceas, sฤƒ vadฤƒ minunฤƒลฃia aceea. AลŸadar, meลŸteri cu multฤƒ experienลฃฤƒ vor forma noii meseriaลŸi din Comana, iar aceลŸtia, la rândul lor, vฤƒ vor descrie ลŸi vฤƒ vor învฤƒลฃa pe dumneavoastrฤƒ, vizitatorii, despre fiecare meลŸteลŸug în parte. Vor avea ลŸi costume tradiลฃionale. Deci nu numai Zâna cฤƒrลฃilor are costum specific.

Reînviere: “CฤƒrลฃiลŸoarele”

Cel mai ambiลฃios gând al soลฃilor Dana ลŸi Ion Georgescu este acela de a demonstra cฤƒ meseriile tradiลฃionale sunt viabile ลŸi în epoca noastrฤƒ, cea dominatฤƒ de calculatoare. ลži cฤƒ se poate trฤƒi din meserii pe care unii le considerฤƒ perimate. Cฤƒ vorbim de hârtie, de lemn, de lut, de fier. Vor fi produse de toate felurile oferite vizitatorilor. Apoi cursurile de pregฤƒtire pentru cei dornici sฤƒ experimenteze ceva nou. Multe lucruri se pot face, iar lista ideilor, din câte observ, este abia la început. Deja în materie de hârtie au fost fฤƒcuลฃi primii paลŸi, pentru cฤƒ se obลฃin, la scarฤƒ micฤƒ, tot felul de lucruri. Care au la bazฤƒ comenzi. Agende, felicitฤƒri. Evident, fฤƒcute din hârtia obลฃinutฤƒ aici, dupฤƒ metode vechi. Mai nou, “cฤƒrลฃiลŸoarele”. Adicฤƒ un mฤƒrลฃiลŸor care e sub forma unei cฤƒrลฃi în miniaturฤƒ. Are câteva pagini ลŸi un mesaj. Pe fiecare paginฤƒ sunt câteva cuvinte. Dai paginile ลŸi citeลŸti, pânฤƒ la final, întregul mesaj. Dana îmi aratฤƒ, la finalul vizitei mele, cele trei caiete mari, ca niลŸte cataloage, în care, de-a lungul anilor, cei care au vizitat “Moara de hârtie” ลŸi-au scris impresiile despre acest loc. “Ce au scris oamenii aici reprezintฤƒ pentru noi un imbold sฤƒ mergem mai departe”, aud câtฤƒ încredere au gazdele în viitorul Satului lor tradiลฃional.

Cele mai citite

Sฤƒrbฤƒtoarea belศ™ugului, la Toamna Horticolฤƒ bucureศ™teanฤƒ

Ziua Recoltei รฎn Capitalฤƒ va aduce peste 150 de expozanศ›i din toatฤƒ ศ›ara Organizatorii evenimentului au transmis cฤƒ, รฎn perioada 3-6 octombrie 2024, รฎn Campusul...

Optimizeazฤƒ spaศ›iul ศ™i confortul casei tale cu mobilierul multifuncศ›ional

Cรขnd vine vorba de spaศ›ii optimizate ศ™i confortabile, pe primul loc vor fi mereu piesele de mobilier multifuncศ›ionale.  รŽn prezent, majoritatea locuinศ›elor dispun de spaศ›ii...

Rusia a โ€žcumpฤƒratโ€ รฎn Republica Moldova voturi รฎmpotriva Maiei Sandu ศ™i anti-UE cu peste 15 milioane de dolari

Cetฤƒลฃeni ai Republicii Moldova au primit รฎn total peste 15 milioane de dolari (13,6 milioane de euro) pentru a vota pe 20 octombrie รฎmpotriva...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ