4.2 C
București
marți, 21 ianuarie 2025
AcasăLifestyleFoodFOTO. Cum s-au recuperat sportivii prin fizioterapie, ca în Germania | REPORTAJ...

FOTO. Cum s-au recuperat sportivii prin fizioterapie, ca în Germania | REPORTAJ ROMÂNIA LIBERĂ

Mulți specialiști români pleacă în fiecare an la contracte în străinătate. Paul Sittner este una dintre puținele excepții. Absolvent al Academiei Naționale de Educație Fizică și Sport în 1994, Paul a plecat în 2003 în Germania, unde s-a specializat în recuperare medicală. După 11 ani s-a încăpățânat să se întoarcă în țară și să-și deschidă propriul centru de recuperare, care corespunde celor mai înalte standarde din Germania.

Recuperarea medicală a sportivilor (și nu numai) este o știință foarte apreciată de marile cluburi sportive din lume. De aici vine, de cele mai multe ori, rezistența fizică deosebită a sportivilor de mare performanță. Vedem fotbaliști, rugbiști, baschetbaliști, handbaliști sau tenismeni cu rezultate senzaționale la vârste de peste 35 de ani. Pe lângă antrenamentele susținute, recuperarea după efort este o componentă foarte importantă în pregătirea de performanță. În România, acest lucru este mai puțin înțeles și din acest motiv cariera multor sportivi talentați se oprește în jur de 30 de ani sau chiar mai devreme.

Între timp, afară, această știință face pași importanți, care se traduc în rezistență sporită, recuperare rapidă și accidentări mai puține.

Paul Sittner a avut posibilitatea să studieze această știință la „Deutsche Sporthochschule Köln“, singura universitate de sport din Germania. Apoi a lucrat la clinica Reha Training Leverkusen, unde a tratat pacienţi cu afec-ţiuni ortopedice şi numeroşi sportivi din Bundesliga, de la naţionalele de fotbal ale Georgiei și Ucrainei, sportivi din Liga Națională de Hochei, voleibalişti, handbalişti, baschetbaliști din prima şi a doua ligă germană.

Întoarcerea în țară

Având mai multe specializări în recuperare medicală, printre altele analiza mersului, prevenirea accidentărilor la sportivi, terapia coloanei vertebrale, terapia prin sport în afecţiuni ale organelor interne, Paul a realizat că doar dacă va face ceva independent va putea aplica toate cunoştinţele acumulate.

„Vorbind cu câţiva sportivi care au venit la recuperare la clinica unde lucram în Leverkusen, m-am gândit că experienţa acumulată în Germania ar fi bine primită atât de sportivi, cât şi de persoane care au nevoie de un concept nou de recuperare şi prevenire a afecţiunilor ortopedice“, își amintește Paul.

Nu i-a reușit așa cum trebuie din prima, dar a insistat. „În 2014 m-am întors prima oară pentru a deschide o sală de recuperare în parteneriat cu o clinică privată, parteneriat încheiat în iunie 2016 din motive pe care nu vreau să le amintesc. În decembrie 2016 am revenit în Germania, apoi m-am întors în țară în mai 2017 să deschid Centrul Sport Therapie“, povestește Paul.

Investiţia a fost de 150.000 euro, iar Paul speră ca noul centru să se dezvolte în Bucureşti şi conceptul de lucru să fie cunoscut de un număr cât mai mare de persoane. Își dorește ca în viitor să ducă acest concept şi în alte zone ale ţării.

L-a recuperat pe Gabriel Cotabiță

Printre pacienții din țară se numără mai mulți spor-tivi români, dar și cunoscutul cântăreț Gabriel Cotabiță, imediat după accidentul vascular al artistului.

„M-a sunat o cunoștință, medic, care mă știa din Germania. M-a întrebat dacă îl pot ajuta să se recupereze (pe Cotabiță – n.n.). Am zis că vreau să-l văd, să fac o evaluare. A venit însoțit de una dintre fiicele sale. Era slăbit, dar am hotărât să ne apucăm de treabă. Primele două luni am avut un medic în sală, pregătit să intervină în orice moment dacă ar fi fost cazul. Din fericire, lucrurile au mers bine, iar apoi am ajuns să lucrăm fără medic în sală, însă aveam un medic specialist în cadrul clinicii în care se afla atunci sala de recuperare. Cu domnul Cotabiță am vorbit de curând, era totul bine, iar asta e cea mai mare bucurie pentru mine.

În Germania, am tratat mulți sportivi. Printre ei se numără Rene Adler, fost portar al selecționatei Germaniei, fotbalistul ucrainean Yehven Konoplyanka, jucător la Shalke 04, portarul echipei Georgiei și mulți alții.

În țară, au venit la mine la centru fotbalistul Alexandru Mățel, Ionuț Vână de la Viitorul și atleta Mariana Nenu. Sigur, aceștia sunt doar sportivii mai cunoscuți, însă aici vin mulți oameni la recuperare cu diverse afecțiuni“, spune Paul Sittner.

Terapie prin sport

În sala lui Paul este aplicat un concept de terapie prin sport, „Sporttherapie“ în germană, de unde şi numele centrului. Terapia prin sport este o variantă mai modernă şi mai complexă a kinetoterapiei clasice (kinesis=mişcare, terapia prin mişcare).

Terapia prin sport foloseşte mijloacele şi metodele antrenamentului sportiv în scop pur medical, abordarea -afecţiunii pacienţilor fiind complexă. De exemplu, în paralel cu tratarea unei afecţiuni ortopedice se lucrează şi pentru îmbunătăţirea rezistenţei generale şi locale după metode din antrenamentul sportiv, adaptate însă la starea şi posibilităţile pacientului.

„De asemenea, aplicăm terapia prin sport şi la afecţiuni ale organelor interne (diabet, hipertensiune, obezitate).

Elaborăm pe baza testelor FMS programe de prevenire a accidentărilor la sportivi, iar pe baza testului metabolic Aeroscan – programe de reducere a greutăţii corporale.

Tratăm afecţiunile vasculare, arteriale şi venoase, cu aparatul VACUMED şi cu aparatul de drenaj limfatic Hydroven12“, explică Paul.

Teste ca la Bayern München

Pentru a fi găsit cel mai bun program de recuperare, cei care vin la sală sunt testaţi după aceeași metodă folosită pentru sportivi şi cluburi profesioniste (Bayern München, Chelsea Londra, naţionale de fotbal Germania, Brazilia etc.).

Testul „Functional Movement Screen“ (FMS) identifică asimetrii şi limitări musculo-articulare care pot constitui un risc de accidentare la sportivi.

Testul Aeroscan este folo-sit pentru determinarea exactă a intensităţii de efort atât pentru îmbunătăţirea performan-ţei, dar şi pentru slăbire de durată (se află intervalul în care arderea grăsimilor este maximă). Mai sunt disponibile teste pentru frecvenţa cardiacă (Power Work Capacity) și teste pentru reintegrarea sportivilor în performanţă (Return-to-Activity).

„Noi le folosim pentru toți pacienții pentru a descoperi cauza unei afecţiuni, dar şi un potenţial risc de accidentare în cazul practicării unei activităţi sportive“, spune Paul.

Toate aparatele sunt omologate medical

În sală sunt aparate de terapie medicală, toate omologate medical, produse exclusiv în Germania. Sunt aparate de ultimă generaţie pentru terapia coloanei, cu vizualizarea mişcării de către pacient, scripeţi multifuncționali, presă de picioare și altele, completate de materiale moderne de antrenament funcţional (Jungle Gym, Extreme Core Trainer, Power Cube, Battle Ropes, Soft Plyo Box, Climbing Rope, Slide, Roll-out).

Cine este Paul Sittner 

Paul Sittner este licenţiat al „Deutsche Sporthochschule“ Köln, specialitate prevenire şi reabilitare prin sport.

Specializare 1: recuperare după accidente sportive.

Specializare 2: recuperare prin sport a bolilor interne.

Practică şi examen practic la „Dreifaltigkeit Krankenhaus“ Köln, unul dintre cele mai mari spitale de ortopedie din Köln.

Licenţe în: terapie pentru afecţiuni ale coloanei vertebrale, terapie pentru boli cardiologice, terapie pentru afecţiuni circulatorii (afecţiuni arteriale şi venoase), terapie pentru diabetes mellitus, Functional Movement Screening FMS – metodă de evaluare a asimetriilor musculo-articulare şi a riscului de accidentare la sportivi, trainer Biodex System 4 Pro – sistem isokinetic de diagnostic şi recuperare la afecţiuni ortopedice şi neurologice, OS Functional Rehabilitation – testarea nivelului de recuperare a sportivilor pentru reintegrarea în sportul de performanţă, analiza deficienţelor de mers în terapia de recuperare, Concept al Observational Gait Instructor Group (OGIG) – Organizaţia internaţională a experţilor în analiza mersului, antrenament senzomotoric (reeducare a echilibrului), Aqua Trainer (terapie în apă), Nordic-Walking Trainer, antrenor de fitness şi sănătate (Fitness und Gesundheits trainer).

Sprijin. Cine poate veni la Centrul Sport Therapie

* pacienţi cu afecţiuni ortopedice sau traumatisme sportive;

* pacienţi cu afecţiuni ale organelor interne (diabet, hipertensiune);

* pacienţi cu afecţiuni vasculare (tratate cu VACUMED şi aparatul de drenaj limfatic Hydroven12);

* sportivi care doresc să-şi îmbunătăţească performanţele;

* oricine doreşte să practice sport în mod sănătos (sunt testaţi FMS, Aeroscan);

* clienţi interesaţi de reducerea greutăţii corporale (pachet cu test Aeroscan, VACUMED, program sportiv).

Cele mai citite

Republica Moldova, dependentă de energia furnizată de România

În primele 20 de zile ale anului 2025, România a furnizat aproximativ 60% din necesarul de energie electrică al Republicii Moldova Această contribuție semnificativă vine...

Clauza unică a lui Antony! Betis Sevilla obligată să-l folosească sau să plătească penalități către Manchester United

Manchester United a împrumutat atacantul brazilian Antony la Betis Sevilla, dar cu o condiție inedită: jucătorul trebuie să fie utilizat în cel puțin 10...

Noua monedă meme a lui Trump urcă în prima sa zi de mandat

Noul token cripto al președintelui american Donald Trump a urcat luni la peste 10 miliarde de dolari în valoarea de piață Lansat vineri seara, așa-numitul...
Ultima oră
Pe aceeași temă