17.7 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăLifestyleFoodFitness în pădurile româneşti

Fitness în pădurile româneşti

Escalada în copaci, trasee cu diferite grade de dificultate, tiroliene sau mountain bike sunt câteva dintre atracţiile parcurilor de aventuri deschise în pădurile din jurul marilor oraşe.

Povestea parcurilor de aventură din România a început în anul 2006, când Cristina şi Olivier Rebiere au deschis primul astfel de loc, denumit „Aventura parc”, nu departe de Bucureşti, mai exact, într-o pădure din comuna aflată pe drumul care duce la Crevedia. La vremea aceea, principala atracţie a parcului a fost escalada în copaci, sport inedit care cu timpul şi-a câştigat din ce în ce mai mulţi adepţi de toate vârstele. An de an oferta a devenit însă mai variată, iubitorii de sport în natură cu veleităţi de alpinişti putând alege pereţii de escaladă, cei pentru care Robin Hood a fost sau este eroul preferat putând opta pentru iniţierea în tir cu arcul, iar iubitorii de mişcare în aer curat mai leneşi putând alege jocul petanque, parcursurile de sănătate, piscina sau minigolful. Pentru copii, în afară de spaţiile de joacă sau castelele gonflabile, o atracţie deosebită este „liana lui Tarzan”. În ultimii ani, interesul pentru a face mişcare în timpul liber într-un astfel de parc a devenit din ce în ce mai mare, astfel de parcuri înfiinţându-se în mai multe puncte din ţară, Braşov, Alba, Râşnov.

Altfel de Herăstrău

Ideea construirii unui astfel de parc în România i-a venit Cristinei în anul 2005. „Am stat în mai multe ţări, ca Belgia, Iran, Brazilia, sau Germania, şi de câte ori aveam ocazia frecventam parcurile de aventură din aceste ţării, deliciul fiind escalada în copaci”, povesteşte Cristina. „Venind în România, în Capitală, mi-am dat seama că pentru bucureşteni, în afară de a se plimba prin parcurile supraaglomerate ca Cişmigiu, Herăstrău sau Tineretului, alte variante de distracţie în aer liber nu prea există. Aşa că, ne-am hotărât să deschidem o afacere de familie, din bugetul propriu, pentru că a obţine un împrumut de la bancă era aproape imposibil de realizat. Să zicem că bugetul de start a fost în jur de 100.000 de euro, dar am investit şi investim în continuu. Prima atracţie a fost să construim un traseu de escaladă în copaci pentru adulţi şi copii de peste 8 ani. Apoi am avut un parcurs rutier de maşinuţe cu pedale, dar alegerea s-a dovedit extrem de păguboasă. Maşinuţele, pentru care nu se plătea nici un fel de garanţie, au fost pur şi simplu vandalizate, pentru că în România nu există încă respectul pentru lucrul altuia şi, deşi era scris clar că nu pot fi folosite decât de copii de până în 5 ani, vedeam urcându-se în ele şi adolescenţi, iar părinţii nu le ziceau nimic. Astfel a trebuit să le retragem”, a povestit Cristina Rebiere.

Sport de familie

Chiar dacă iniţiatorii nu au făcut nici un fel de reclamă, vestea existenţei unui loc în apropierea Bucureştiului unde există provocări sportive pentru oricare dintre membrii unei familii iubitoare de mişcare s-a împrăştiat repede. „În 2006 am avut în jur de 2.600 de vizitatori, dar este greu de contabilizat numărul celor care ne frecventează. În afară de persoanele care intră cu bilete, avem grupuri organizate de la grădiniţe sau participanţi la team-building-uri. Cred că aproximativ 600 de vizitatori trec pragul parcului de aventură în fiecare lună, cel mai profitabil fiind în perioada iulie-septembrie, dar şi luna martie, când se deschide parcul, pentru că iarna este închis. Oricum, nu există o tendinţă clară. Anul trecut, de pildă, s-a simţit că a fost criză şi au venit mai mult familiile, în timp ce în anii precedenţi parcul era extrem de căutat pentru petreceri şi team-building-uri.”

Tratament pentru răul de înălţime

Cea mai provocatoare atracţie, dar şi cea mai periculoasă este escalada în copaci, un adevărat exercţiu de fitness, care îţi solicită toţi muşchii, în aer liber. Deoarece gradul de risc este mai ridicat, căţărările nu se realizează decât cu echipamente de protecţie şi în prezenţa unor monitori specializaţi. „Cred că putem spune că într-un parc de aventură oricine se poate vindeca de răul de înălţime. Avem monitori specializaţi, care fac instructaj cu cei care aleg escalada în copaci şi care recomandă fiecărei persoane, în funcţie de aptitudinile şi dorinţa de expunere la risc pe care le are, cum să se comporte. Există persoane care se blochează pur şi simplu psihic, iar monitorii îi ajută să depăşească momentele critice, totul devenind apoi o joacă”, ne-a dezvăluit Cristina.

Concurenţă

La doi ani după lansarea parcului de aventură de lângă Bucureşti, Braşovul a venit cu o „contraofertă” mult mai provocatoare. În apropierea grădinii zoologice din oraşul de la poalele Tâmpei, pe o suprafaţă de pădure de 2,5 hectare a „răsărit” un nou parc de aventură denumit chiar aşa, Parc Aventura. Cu 80 de copaci în dotare, 92 platforme, 100 jocuri, 692 m de tiroliene, 1.000 m de coarda, şi 5.400 m de cablu, proprietarii se laudă că au cel mai mare amplasament de profil din ţară. Principala atracţie este în exclusivitate căţărarea în copaci, dar aici există 102 jocuri care pot fi împărţite în opt parcursuri de dificultăţi progresive, fiecare participant primind un material de securitate cu două carabiniere care trebuie folosite în permanenţă pentru siguranţă. Dintre cele opt trasee, două sunt pentru copii sub 8 ani, două pentru copii de la 8 ani împliniţi şi pentru începători, un parcurs uşor, unde înălţimea jocurilor nu depăşeşte 6 metri, un parcurs de dificultate medie, considerat cel mai plăcut pentru că este şi cel mai distractiv şi două trasee dificile care cer deja forţă şi tehnică, cel mai înalt punct fiind întâlnit la 20 de metri. Faţă de parcul de lângă Bucureşti, cel din Braşov are avantajul că este deschis tot timpul anului şi nu se percepe o taxă de intrare pe zi, ci una pentru închirierea, pe baza unui act de identitate, a materialului de securitate timp de trei ore.

Potrivit spuselor lui Stephane Combremont, unul dintre proprietarii parcului braşovean, parcul devine extrem de aglomerat o dată cu venirea primăverii. „Ne-am preocupat în mod special de publicitate şi oamenilor le-a plăcut mult ideea. Iarna este mai pustiu, iar dacă este vreme urâtă nu calcă nimeni prin parc. Cum vine însă primăvara, deja sunt cozi la intrare. De pildă, primăvara trecută peste 100.000 de vizitatori ne-au trecut pragul”, a spus Stephane Combremont.

Conflictul

Cele două parcuri au mers în bună pace în paralel, până anul trecut, când proprietarii Aventura Parc de lângă Bucureşti i-au acţionat în instanţă pe managerii Parcului Aventura din Braşov pe motiv că „ardelenii”, de fapt cetăţeni elveţieni, le-au furat numele. „Suntem în proces din 2010. Iniţial, n-am vrut să ne consumăm banii şi energia prin tribunale, dar până la urmă ne-am spus că, dacă nu facem ceva, riscăm să ne pierdem dreptul la marcă şi să fim pur şi simplu îngropaţi. Practic, confuzia ne-ar putea fura clienţii şi s-ar putea ajunge chiar la închiderea afacerii noastre”, a spus Cristina Rebiere. De cealaltă parte, Stephane Combremont vorbeşte relaxat despre numele parcului său. „Nu este vorba de o marcă înregistrată, ci de un concept. În lume există peste o sută de parcuri care se numesc astfel. După părerea mea, cei de lângă Bucureşti nu au de ce să se teamă că le furăm clienţii pentru că dânşii oferă mai multe pentru familii, în timp ce noi avem atracţii în special pentru amatorii de senzaţii tari. Este foarte adevărat că ne ajută şi dotarea, pentru că noi avem brazi şi până la 20-30 de metri, ceea ce lângă Bucureşti nu există”, a spus Stephane Combremont.

Tiroliană de aproape 1 km, în Harghita

Printre cele mai noi parcuri de aventură din România se numără Parc Balu din Harghita, aflat la 22 km de Miercurea Ciuc şi la 46 km de Odorheiu Secuiesc. Suprafaţa domeniului este de 1,5 hectare, are 120 de trasee cu frânghii şi 105 elemente de joc cu diferite grade de dificultate. Există trei trasee pentru copii, iar adulţii se pot distra pe şase alte trasee fiecare având grade de dificultate diferită. Marea atracţie de la Balu este tiroliana, despre care proprietarii spun că are o lungime de 985 m, fiind cel mai lung traseu de alunecare din Europa Centrală. Regula inedită a acestui parc este că fiecare vizitator trebuie să parcurgă mai întâi un traseu de încercare, sub atenta supraveghere a unui animator.

Amenzi pentru temerarii neascultători

„Traseele noastre sunt mai scurte decât în alte părţi, dar mai dificile decât în alte parcuri din România şi implică forţă fizică mai mare şi abilităţi speciale”, ne-a explicat Zsoka Laszlo, administratorul Parcului Balu. „Pentru siguranţa vizitatorilor noştri am introdus un parcurs pe care fiecare persoană trebuie să-l parcurgă obligatoriu sub supravegherea animatorilor noştri. Aceştia îşi pot da seama care sunt traseele pe care le pot urma aventurierii fără nici un risc şi îi îndrumă spre acestea. Dacă există temerari care nu ţin seama de sfaturile de specialitate, se avântă pe trasee mai grele şi rămân suspendaţi în aer, atunci sunt coborâţi de animatorii noştri contra unor penalităţi de 15 lei, pentru că au ignorat indicaţiile de specialitate”, a precizat Zsoka Laszlo.

Râşnov Adventure

Râşnov Adventure este un circuit privat care funcţionează pe bază de rezervări pentru grupuri, fiind deschis tot timpul anului. Parcul se laudă cu un circuit aerian unic, cu probe de echilibru, căţărare pe cablu, mers pe buşteni, traversare pe lanţuri şi tiroliană, un miniteren de fotbal şi volei, aerotrim şi mountain bike, prevăzut cu rampe şi obstacole inspirate de competiţiile de trial.

Primul parc de aventuri

Fondatorul conceptului „Aventure Parc” este francezul Denis Payan, un fost paraşutist de carieră care a încercat să redescopere spiritul aventurier care există în fiecare dintre noi. În 1995 a preluat principiul de pregătire militară gen comando şi a adaptat pentru oameni obişnuiţi activităţile care altă-dată erau rezervate doar pentru o anumită elită războinică. Astfel, a creat primul parc de aventură, oferind publicului larg o serie de atracţii care păstrează adrenalina în viaţa de zi cu zi atât la copii, cât şi la adulţi.

Cele mai citite

Noua Comisie Europeană: Lupte politice, demisii surprinzătoare și acuzații de inechitate de gen în echipa Ursulei von der Leyen

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va prezenta marți, la Strasbourg, noua echipă de comisari și distribuirea portofoliilor acestora, după săptămâni de negocieri...

Marcel, cel mai frumos dintre urâți

Recent, într-un interviu luat de Gâdea, primul ministru, care se și vede pe scaunul de la Cotroceni, ne-a delectat cu o butadă demnă...

UEFA Champions League. Clubul care va câștiga liga va primi un bonus de 9,9 milioane de euro

Ediția 2024/2025 a UEFA Champions League aduce schimbări majore în formatul competiției, fiind pentru prima dată când se aplică noua structură introdusă de UEFA. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă