23.6 C
București
vineri, 4 octombrie 2024
AcasăLifestyleFoodEXCLUSIV RL WEEKEND PLUS: 100 milioane €, piaţ­a neagră a vinului românesc

EXCLUSIV RL WEEKEND PLUS: 100 milioane €, piaţ­a neagră a vinului românesc

„România liberă” îți oferă de vineri până duminică 64 de pagini cu dezvăluiri exclusive, informații și analize în profunzine, opinii şi comentarii pe subiectele zilei, reportaje şi documentare speciale, dar și un supliment special de mică publicitate.

100 milioane €, piaţ­a neagră a vinului românesc

Indiferent dacă este de calitate superioară sau poşircă, vinul românesc este consumat aproape în totalitate de către români, exporturile fiind nesemnificative. Republica Moldova se mişcă mult mai bine pe pieţele internaţionale. Românii preferă cantitatea în detrimentul calităţii, iar de asta profită „băieţii deştepţi“, care fac o evaziune de 100 milioane de euro pe an.

Statistic vorbind, în România sunt aproximativ 180.000 de hectare cultivate cu viţă-de-vie, dintre care jumătate cu vie nobilă şi restul cu vie hibridă. Cu toate acestea, la APIA sunt înregistrate doar 50.000 de hectare, în vederea obţinerii subvenţiei.

În ceea ce priveşte obice-iurile de consum, românul este tradiţionalist. Consumăm cu precădere vinuri româneşti, în proporţie de peste 90%. Procentul este similar şi în ceea ce priveşte producţia autohtonă de vinuri, care se livrează în majoritate covârşitoare pe piaţa locală.

 

Ce mai puteți citi în RL Weekend Plus

Sorin Grindeanu își aduce oamenii la Guvern

Premierul și-a plasat o serie de apropiați în posturi guvernamentale, în contextul răcirii relațiilor cu Liviu Dragnea. Dintre aceştia, Petru Andea, fost nomenclaturist, a devenit secretar de stat la Educație.


Noi reglementări pentru pachetele de ţigări, obligatorii de mâine

Din 20 mai, pe piaţa din România vor putea fi comercializate doar pachetele de ţigări cu o suprafaţă mai mare pentru avertismentele antifumat. Reglementarea, impusă de o directivă europeană, creează haos: peste 70.000 de magazine au la dispoziţie, de sâmbătă, două opţiuni: să vândă în continuare pachete de ţigări neconforme, riscând amenzi, sau să rămână cu ele pe stoc.


SPECIAL. Academia Caţavencu: Întoarcerea primarilor vii

Mumia umblătoare Viorel Lis, un fel de Imhotep cu pielea mai lăsată, susține în continuare că face sex. Cu soția și cu alte tinerele. “Mi-a dat bani să mă duc la cumpărături, iar el era cu una la restaurant”, a spus Oana Lis la o emisiune TV.

Nu ratați ediția print de vineri până duminic. Doar la chioșcuri și prin abonament. Nou: poți citi România liberă și on line, în format pdf. (aici

Cele mai citite

Mircea Lucescu a anunțat lotul pentru meciurile cu Cipru și Lituania! Pașcanu și Șut, surprizele selecționerului

Selecționerul echipei naționale de fotbal a României, Mircea Lucescu, a anunțat lotul pentru următoarele două meciuri din Liga Națiunilor, cu Cipru și Lituania. Echipa națională...

Mircea Lucescu a anunțat lotul pentru meciurile cu Cipru și Lituania! Pașcanu și Șut, surprizele selecționerului

Selecționerul echipei naționale de fotbal a României, Mircea Lucescu, a anunțat lotul pentru următoarele două meciuri din Liga Națiunilor, cu Cipru și Lituania. Echipa națională...

FCSB a învins în deplasare pe PAOK Salonic cu 1-0(1-0) în 10 oameni

FCSB a obţinut o victorie mare cu echipa greacă PAOK Salonic, cu scorul de 1-0 (1-0), joi seara, pe Stadionul Toumba din Salonic, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă