18.1 C
București
joi, 26 septembrie 2024
AcasăLifestyleFoodDupă scandalul Teatrului Naţional, România organizează 1 Decembrie într-un hotel din Budapesta

După scandalul Teatrului Naţional, România organizează 1 Decembrie într-un hotel din Budapesta

Ambasada României din Ungaria a încheiat un contract cu hotelul Le Meridien din Budapesta pentru a organiza recepţia de Ziua Naţională, după „regretabila anulare” a evenimentului programat la Teatrul Naţional de către directorul acestei instituţii, a informat MAE, citat de NewsIn.

„Alegerea acestei locaţii nu diminuează cu nimic prestigiul de care se bucură aniversarea Zilei Naţionale a României şi este în măsură să asigure toate detaliile necesare pentru desfăşurarea, în bune condiţii,  a recepţiei”, subliniază MAE. 

Ministerul de Externe precizează că este vorba despre unul dintre cele mai prestigioase hoteluri din capitala Ungariei, „unde se organizează frecvent evenimente ale corpului diplomatic”. MAE dă ca exemplu o recepţie organizată aici la mijlocul lunii noiembrie de către Regatul Belgiei, ţara care deţine Preşedinţia Consiliului UE în această perioadă. 

Directorul Teatrului Naţional din Budapesta, Róbert Alföldi, a anulat găzduirea unui eveniment cultural românesc la 30 noiembrie, în urma obiecţiilor partidului Fidesz, creştin-democraţilor şi Jobbik. Evenimentul a fost anulat cu toate că ambasadorul României trimisese deja invitaţii la celebrarea organizată pentru Ziua naţională a României, la 1 decembrie.

Fidesz a spus că este inacceptabil ca Alföldi să nu vadă seriozitatea chestiunii. Potrivit Fidesz, directorul Teatrului Naţional ar trebui să fie conştient că „pierderea Transilvaniei este o traumă profundă şi acum pentru majoritatea ungurilor. Vedem că acest eveniment tragic pentru unguri este o sărbătoare naţională pentru România şi nu vrem să aibă loc într-un spaţiu simbolic al culturii noastre naţionale”, a spus Fidesz.

La rândul său, partidul de extremă-dreaptă Jobbik a calificat drept trădare faptul că Teatrul Naţional, o instituţie publică simbolică, răspunde cererii Ambasadei României şi oferă un loc pentru o „provocare” de 1 decembrie. Partidul a spus că va organiza o manifestaţie în faţa clădirii în ziua respectivă.

Alföldi a declarat că nu a intenţionat să rănească pe nimeni şi este de părere că evenimentul ar fi putut ajuta Ungaria şi România să se apropie, prin artă şi cultură.

„După regretabila anulare, de către directorul Teatrului Naţional din Budapesta, a organizării recepţiei de Ziua Naţională a României la Budapesta, Ambasada României a iniţiat demersurile necesare pentru identificarea unei locaţii potrivite, care să acomodeze necesităţile specifice ale organizării unui astfel de eveniment şi care să aibă posibilitatea găzduirii acesteia în ziua şi la ora anunţate anterior”, a explicat Ministerul român de Externe.

„Aşa cum am mai menţionat, această situaţie este izolată şi nu îşi are corespondent în contextul extrem de bun al relaţiilor bilaterale de parteneriat strategic pe care le-am aniversat săptămâna trecută. Este o situaţie singulară, iar, la nivelul societăţilor noastre, cuvintele de ordine vor fi înţelegerea şi încrederea, iar nu sensibilităţile trecutului”, adaugă MAE.

Teatrul Naţional din Budapesta nu este cel mai potrivit loc de sărbătorire a pierderii Transilvaniei, a declarat marţea trecută şi ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Oskar Fuzes, care a dat însă asigurări că Budapesta nu are niciun fel de problemă cu Ziua Naţională a României.

Diplomatul ungar a menţionat că incidentul apărut după ce directorul Teatrului Naţional din Budapesta, la cererea Fidesz şi Jobbik, a anulat angajamentul de închiriere a spaţiului pentru un concert de Ziua naţională a României „a fost o problemă legată de sensibilităţi ale părţii ungare”.

Cele mai citite

Israelul a lovit „peste 2.000 de ţinte teroriste” ale grupării Hezbollah în Liban

Armata israeliană a declarat miercuri seara că a lovit "peste 2.000 de ţinte teroriste" ale grupării Hezbollah în Liban în ultimele trei zile, în...

Ministrul Sănătății din Liban: Țara este în război/500000 de persoane au fost strămutate

Ministrul Sănătății din Liban, Firass Abiad, a declarat că țara este "deja în război", iar aproape jumătate de milion de persoane au fost strămutate...

Site-urile ANAF și Ministerului Finanțelor vor fi indisponibile temporar pentru mentenanță

Joi, 26 septembrie 2024, site-urile Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) și Ministerului Finanțelor (MF) vor fi supuse unor lucrări de mentenanță programate, conform...
Ultima oră
Pe aceeași temă