21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăLifestyleFoodDoi români vor să cucerească al optulea vârf al lumii

Doi români vor să cucerească al optulea vârf al lumii

Doi români din Cluj vor încerca să cucerească unul dintre cele mai înalte vârfuri montane de pe planetă. Vârful Manaslu are altitudinea de 8.156 de metri, este situat în Nepal și este al optulea vârf de pe planetă ca altitudine. Unul dintre cei doi temerari este șeful Serviciului Salvamont-Salvaspeo, din Cluj, iar al doilea este jurnalist. Temerarii din Transilvania au început de mai multe luni pregătirea fizică necesară pentru expediția în Nepal.

Cei doi clujeni vor pleca spre Asia în ultimele zile din august, se vor acomoda mai întâi cu muntele, iar ascensiunea finală ar putea avea loc în 24 septembrie. Salvamontistul Vasile Cipcigan a mai încercat să cucerească Vârful Manaslu și acum trei ani, dar atunci a fost nevoit să renunțe din motive independente de voința lui. Condițiile meteo au făcut imposibilă ascensiunea finală, însă, acum, Vasile Cipcigan dorește să își ia revanșa. “În 2013 am avut prima tenativă de a cuceri un vârf de peste 8.000 de metri, tot pe Manaslu. Din păcate, condițiile meteo nu ­ne-au permis atunci să ajungem. Astfel că, anul acesta, mă întorc pe Manaslu. Cu mine am un sprijin foarte important, pe Titus. Acum plecăm cu o săptămână mai repede decât în 2013 și suntem foarte-foarte hotărâți să ajungem până pe vârf”, a declarat șeful Servi­ciului Salvamont-Salvaspeo din Cluj.

Pentru jurnalistul Titus Crăciun, expediția pe Manaslu este prima încercare de acest fel. “Am început să ne pregătim fizic împreună înainte de a-mi spune Vasile ce are de gând. Întâi am fi vrut să mergem amândoi pe Everest, dar ­ne-am făcut calculele și este puțin probabil ca în Cluj să poată fi susținută o astfel de expediție, din cauza costurilor pe care le are Everestul, din pricina faptului că este un vârf foarte comercial și numai taxa de vârf pe care o percepe Ministerul Turismului din Nepal este ­foarte mare”, a spus jurnalistul clujean. Costurile expediției de ridică la 9.000 de euro de persoană. Cei doi clujeni vor să urce pe Manaslu fără șerpași sau oxigen suplimentar. Cei doi vor ține legătura cu restul lumii cu ajutorul unui telefon prin satelit. Titus Crăciun va încerca să comunice lumii întregi și experiențele prin care vor trece cei doi membri ai expediției. Este deja creată o pagină de Facebook, care va fi updatată ori de câte ori cei doi temerari vor avea ocazia. Cei doi clujeni vor comunica cu publicul prin intermediul unor SMS-uri.   

Experiență. A urcat pe Kilimanjaro

Vasile Cipcigan este unul dintre cei mai cunoscuți montagnarzi din România. El și-a descoperit pasiunea pentru munte în anul 1996, când a mers în Cheile Aiudului, din Munții Trascăului, pentru o competiție de orientare turistică și a început, acolo, să învețe cum să facă și escaladă. După alți patru ani, a început să activeze ca voluntar în cadrul Serviciului Salvamont. Printre vârfurile pe care a urcat se numără Khan Tengri, Elbrus, Aconcagua, Denali și Kilimanjaro. Dintre munții din România, preferatul său este Retezatul.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă