32.6 C
București
joi, 27 iunie 2024
AcasăLifestyleFoodDEZBATERE cu Doru Lionăchescu (Capital Partners): Cum repornim economia?

DEZBATERE cu Doru Lionăchescu (Capital Partners): Cum repornim economia?

Doru Lionăchescu, preşedinte Capital Partners, este invitatul Floarei Comşea în ediţia din 2 octombrie, orele 15.00-16.00, a emisiunii Dezbaterile RL. În prim-plan sunt aduse soluţiile la ieşirea din criză a României. Despre alte subiecte de interes naţional, inclusiv despre protestele din ultima perioadă şi mizele lor, aflaţi în cadrul acestei emisiuni.

Doru Lionăchescu este unul dintre cei mai importanţi bancheri de investiţii ai momentului, cu o bogată experienţă în spate. Înaintea asocierii cu compania Capital Partners Doru Lionăchescu a ocupat diferite poziţii de management în bănci precum: ING Bank, Citibank (vicepreşedinte) şi EFG Eurobank-Bancpost (Deputy CEO), a cincea bancă a României. 

La începutul anilor 90′ Lionăchescu a pus bazele revistei Capital, pe care a şi condus-o. Lionăchescu deţine un Executive MBA obţinut în cadrul unui program comun al Universităţii din Washington Seattle cu Academia de Studii Economice Bucureşti.

Floare Comşea analizează alături de invitaţii săi, oameni de afaceri sau persoane publice importante, subiectele momentului din domenii precum economic, social sau politic. Urmăreşte emisiunea radio online “Dezbaterile României libere” pe romanialibera.ro şi radiolynx.ro în fiecare miercuri între orele 15.00-16.00.

Ediţia din 2 octombrie pe scurt

Doru Lionăchescu face o prezentare a contextului economic în care se află România, după ce anul acesta a înregistrat cel de-al cincilea an de criză economică. “Economia este relative stabilizată, însă în economia reală aceste semnale ale macro stabilizării, în principal printr-un împrumut extern colosal, nu se simte.”

Invitatul Floarei Comşea spune că nu s-a făcut mare lucru pentru a se simţi o schimbare în buzunarul cetăţeanului de rând. “Deci avem fotografia unei economii care bălteşte, nu neapărat a unei economii în recesiune… Nu mai suntem tehnic în recesiune, dar România nu reuşeşte să capete o velocitate, o viteză de evadare din această zonă în care nu se întâmplă nimic.”

El este de părere că România şi-a epuizat resursele tradiţionale de creştere, acestea fiind, “în mod realist”: investiţiile străine şi creditul neguvernamental. Acestea sunt acum la nivelul minim istoric, iar potrivit lui Lionăchescu guvernanţii încearcă să găsească alte soluţii “într-o confuzie generalizată a decidenţilor politici”.

“România are nevoie de o creştere economică de cel puţin 2% numai ca să ne putem plăti dobânzile la datorii.” Doru Lionăchescu consideră că România are nevoie să se bazeze pe nişte motoare noi de creştere.

România se află în continuare într-o “economie de tip medieval”, în care depinde de agricultură şi implicit de vremea de afară, după cum consideră bancherul. El este de părere că ţara noastră se află într-o zonă în care abia se menţine la un nivel la care să poată, eventual, plăti datoriile externe. Estimările pentru acest an sunt de creştere, între 1-2%, însă acest lucru depinde în special de rezultatele din agricultură.

“Dacă nu facem o schimbare majoră România nu are nicio şansă să creeze prosperitate, pentru că toţi banii se duc pe datoriile externe. Nu rămân bani pentru creşterea salariilor, a veniturilor populaţiei sau pentru dezvoltarea infrastructurii. Aici se află România în acest moment.”

“Când auzim declaraţii bombastice, ce bine îi este României că ajunge să crească cu 1,5-2%, vă rog să punem în ecuaţie că acel 2% se duce exclusive la plata datoriilor externe.”

Lionăchescu spune că decidenţii trebuie să înţeleagă că nu mai putem miza pe politici care să asigure doar o creştere marginală. “România are nevoie de şocuri economice. Ne trebuie curajul de a aborda reforme structural e, mai devreme sau mai târziu România trebuie să iasă din acest cerc vicios al unui sector public care ţine captive restul societăţii.”

“Pe vremea comunismului România opera cu 800.000 anagjaţi în sectorul public, astăzi, când jumătate din economie e la privat, avem peste 1,2 milioane.”

Doru Lionăchescu spune că privatizările nu se fac aşa cum ar trebui. “Eu nu văd privatizarea ca pe o vânzare de azi pe mâine, la presiunea FMI-ului, aşa cum facem noi. În cercurile politice actuale, care reprezintă o coaliţie, evident, social-democrată, puţinele privatizări se fac cu inima îndoită, pe ultima sută de metri.”

Floare Comşea completează că România încearcă să construiască un capitalism cu oameni care nu au valorile pieţei libere. Cu privire la faptul că, deşi au primit votul populaţiei social-democraţii, şi-au încălcat promisiunea de a nu creşte taxele, Lionăchescu este de părere că “Aici este o retorică, luăm de la bogaţi şi dăm săracilor. Este o eroare şi în final va putea duce la un blocaj economic. Soluţia nu este creşterea taxelor şi o încercare de redistribuire a ceva ce nu ai produs. Asta este marea eroare a guvernelor de stânga, ei încearcă să redistribuie ceea ce nu s-a produs încă.”

Doru Lionăchescu mai este de părere că şi guvernele anterioare “au mimat, de fapt, politicile de dreapta”.

 

Cele mai citite

România-Olanda în optimi de finală la EURO 2024. Tabloul complet al meciurilor din optimi

S-a decis tabloul complet al optimilor de finală de la EURO 2024. Cu siguranţă, cea mai aşteptată partidă pentru noi este duelul România –...

Cum să alegi cele mai bune pachete de vacanță în Maldive pentru un sejur perfect

Vacanța perfectă în Maldive este posibilă doar cu cele mai bune pachete și oferte, de aceea în acest articol vei citi despre 5...

Tragedie în Columbia: Un mort și nouă răniți după prăbușirea unei cabine a telefericului din Medellin

O persoană a murit şi alte nouă au fost rănite după ce una dintre cabinele telefericului din Medellin s-a prăbuşit, a declarat primarul celui...
Ultima oră
Pe aceeași temă