20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăLifestyleFoodDestinatii turistice romanesti

Destinatii turistice romanesti

» Site-ul justlanded.com a intocmit un top celor mai cautate destinatii turistice din Romania

» Topul este deschis de Delta Dunarii, rezervatie UNESCO, si este incheiat de Sibiu.
Ca si in cazul ghidurilor Lonely Planet, cele mai multe destinatii sunt din Trasilvania – sase, in cazul topului nostru.

 

Topul a fost realizat de divizia de travel si leisure a site-ului justlanded.com, care recunoaste ca "este greu de alcatuit o singura lista, cu atatea locuri de vazut in Romania". Chiar daca Romania ofera "cate ceva pentru fiecare", inclusiv "mall-uri, cinematografe, magazine", topul insista asupra locurilor cu pedigree istoric sau care au peisaje spectaculoase. Privilegiata pare in special zona Brasovului, care are nu mai putin de patru intrari – orasul Sighisoara, Biserica Neagra, Cetatea Rasnov si Castelul Bran. Brasovul imbina mai multe avantaje care il fac dezirabil: istorie, arhitectura unitara si acces mai lejer decat in cazul altor zone.

 

1) Delta Dunarii

 

Dunarea, se explica in top, formeaza cea mai mare si mai bine pastrata delta din Europa, inainte de a se varsa in Marea Neagra. Motivul pentru care a fost inclusa in randul rezervatiilor mondiale este ca detine peste 300 de specii de pasari si 45 specii de pesti de apa dulce, ascunsi prin numeroasele lacuri si canale ale rezervatiei, amestecul indiscernabil de apa si uscat facand-o diferita de orice alta forma naturala din Europa.

 

2) Cetatea Sighisoara

Este centrul istoric al orasului, construit in secolul al 12-lea de colonistii sasi, inclus in patrimoniul Unesco – o fereastra unica in istoria si cultura Transilvaniei. A fost de asemenea locul de nastere al lui Vlad "Dracula" Tepes.

 

3) Biserica Neagra

A fost construita pe locul unei biserici distruse de invazia mongola din 1242, a suferit o prima distrugere in 1421, provocata de raidurile turcesti. A mai fost distrusa o data, in 1689, de catre habsburgi. Restaurarea ei, se spune, a durat aproape 100 de ani.

 

4) Cetatea Rasnov

 

Se afla la jumatatea distantei dintre Brasov si Castelul Bran si este legata de istoria "germana", saseasca, a Romaniei: a fost construita in 1215 de cavalerii teutoni si a fost cucerita doar o singura data, in jurul anului 1600, de catre Gabriel Bathory. Numele sub care apare prima data in documentele germane este cel de "Rasnov", transformat ulterior in "Rosenau".

 

5) Castelul Bran

Monument national si o marca a Romaniei, constructia este cunoscuta in special sub numele de "Castelul lui Dracula", dupa numele personajului lui Bram Stoker. Castelul, se spune, este deschis turistilor si expune mobila si arta colectata de Regina Maria. La poalele dealului, se afla un mic muzeu in aer liber cu obiecte taranesti traditionale.

 

6) Cetatea Histria

 

Construit de colonizatori greci in anul 657 i.e.n., este considerat cel mai vechi oras al Romaniei. Orasul a fost abandonat in secolul al saptelea, iar ruinele sale au fost descoperite in 1914. Ruinele cetatii sunt disponibile pentru turisti, iar vara se pot vedea arheologi la lucru.

 

7) Bisericile pictate din Moldova si de pe Valea Oltului

Exista sapte biserici in Moldova de Nord ai caror pereti exteriori au fost pictati in secolele 15 si 16. Pe Valea Oltului se pot gasi mormintele capeteniilor medievale (la Govora, Arnota, Horezu). In Horezu se poate gasi ceramica traditionala, decorata manual si in "tiparele" traditiei.

 

8) Castelul Peles

 

Considerat de multi unul din cele mai frumoase castele ale Europei, Pelesul, a fost locul final de odihna pentru cativa dintre regii Romaniei, inclusiv Carol l. Locatia castelului a fost aleasa de Carol l de Hohenzollern, cand a fost inscaunat rege. Paraul care traverseaza curtea castelului "deseneaza" numele regelui.

 

9)Cimitirul Vesel

Este un cimitir dintr-un sat din Maramures, Sapanta, fiind faimos pentru pietrele de mormant pictate, intr-o maniera poetica originala, cu scene din viata celui care a murit. Cimitirul se abate de la convingerea obisnuita ca moartea e ceva solemn.

10) Sibiu

Desemnat Capitala a Culturii pe 2007, Sibiul "pune la bataie" o arhitectura influentata foarte mult de colonistii germani care au locuit aici. Se poate vizita Muzeul Brukenthal, Biserica Luterana, Biserica Romano-Catolica si Muzeul ASTRA. In jurul Sibiului, merita vizitate Baile Ocna Sibiului, pentru apele sale sarate, Balea Lac si Marginimea Sibiului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă