11 C
București
joi, 23 ianuarie 2025
AcasăLifestyleFoodDe ce și de unde să cumpărăm produsele românești autentice?

De ce și de unde să cumpărăm produsele românești autentice?

În ultimii 20 de ani, în contextul creșterii economiei de consum, omul s-a obișnuit să se alimenteze mai ușor, de cele mai multe ori alege ca mâncarea sa îi fie livrată la ușă. Dar să ne gândim un pic și la ce ne lipsim când ne debarasăm încet încet de stilul de viață mai liniștit și tihnit de odinioară, de mâncarea mai simplă, dar mult mai sănătoasă, de mica osteneală de a ne procura și pregăti singuri hrana. Câteva semne de întrebare veridice și care cu siguranță că dacă vom reflecta asupra lor vor aduce un aport semnificativ în creșterea calității vieții noastre.

În contextul curent al economiei și al lumii, în general, vedem tot mai mult că pentru cea mai mare parte dintre Români calitatea vieții începe să scadă. Vedem parcă mai mulți oameni bolnavi, mai mulți apăsați de tristețe sau cel puțin fără acea bucurie a vieții, care era proprie neamului nostru Românesc. Sunt o multitudine de factori care ne-au adus în starea aceasta. În primul rând, gândurile oamenilor, care sunt asaltați de o multitudine de stimuli și informații, de telefoane, de știri de tot felul, nu mai sunt într-o ordine firească. Și această neliniște a lor psihologică se răsfrânge și asupra corpului, realizând disfuncții. Dacă mai luăm și calitatea hranei, a somnului, poluarea, iată că am depistat deja o paletă de cauze, asupra cărora dacă ne vom concentra să le îmbunătățim, va crește si calitatea vieții noastre. Sursele acum sunt foarte variate de unde putem cumpăra produse bune și de calitate, putem apela la un magazin online de produse tradiționale românești sau chiar la piața tradițională. Dacă avem rude sau o casuță la țară e și mai bine, pentru că pe lângă alimentele de calitate putem beneficia și de timpul petrecut în natură. 

În editorialul de față ne vom concentra asupra parții care ține de hrană de calitate și obiecte de uz curent, dar vom corela și cu alte elemente care țin de petrecere timpului liber și de evitarea surselor care ne provoacă stres sau toxicitate. Vom aduce în discuție viața rurală și multiplele ei beneficii. 

Consumul de produse locale vs. produse făcute industrial

În ultimii 20 de ani, în contextul creșterii economiei de consum, omul s-a obișnuit să se alimenteze mai ușor, de cele mai multe ori alege ca mâncarea sa îi fie livrată la ușă. Sau să opteze pentru un supermarket pentru că e mai accesibil sau poate că are oferte mai mari și alte mecanisme de marketing modern atrăgătoare. Dar să ne gândim un pic și la ce ne lipsim când ne debarasăm încet încet de stilul de viață mai liniștit și tihnit de odinioară, de mâncarea mai simplă, dar mult mai sănătoasă, de mica osteneală de a ne procura și pregăti singuri hrana. Câteva semne de întrebare veridice și care cu siguranță că dacă vom reflecta asupra lor vor aduce un aport semnificativ în creșterea calității vieții noastre. 

Calitatea ar trebui să fie măsura cu care măsurăm lucrurile. Firește, pe fondul sărăciei în care mulți ani am trăit și în care mare parte din oameni mai trăiesc și astăzi, alegem prețul ca și criteriu de raportare. Odată pentru că astfel ne-am învățat, iar pe de altă parte pentru că așa credem că facem vreo pricopseală. Însă de fapt, dacă vom analiza bine, vom vedea că pe termen lung, calitatea înseamnă și un cost mult mai mic. E o vorbă a românului care spune că ce iei pe mere dai pe pere. Așa și cu prețurile mici, cumpărăm lucruri de slabă calitate care se strică sau mai rău, când ține de alimentație, ne aduc prejudicii pe termen lung. Producția industrială, fie că vrem să recunoaștem sau nu, aduce o scădere a calității. Pentru că sursele de producție și de procesare sunt mecanice si pe scară largă. Nu au cum să nu apară aici mecanisme de creștere a producție, îngrășăminte, pesticide și alte lucruri care minimiează pierderile. Aceste lucruri se duc vrând nevrând și in produsul finit, pe care noi îl ingerăm. 

Dacă alegem pe de altă parte consumul local de produse traditionale românești, vom vedea la prima vedere că este putin mai ostenicios de ajuns la ele. Dar după ce găsim sursele, este și mult mai simplu. Beneficiile le vedem cu se zice, din experința. Din gustarea efectiv și din felul în care ne simțim după ce consumăm astfel de alimente. De cele mai multe ori, oamenii aleg produsele tradiționale pentru a oferi cadouri românești. Însă să nu uităm că trebuie să ne facem și singuri cadouri, că viața este cel mai mare cadou, de care trebuie să avem grijă. Și de aceea trebuie să fim atenți la ce consumăm. Producția locală, de cele mai multe ori în zonele rurale ale României înseamnă mici producători, care fac produse după tehnici tradiționale. Mici gospodării și gospodari care își întrețin familiile din producție și care de cele mai multe ori fac lucruri cu conștiința împăcată. Totodată, rețetele și tehnicile de fabricare ale produselor tradiționale sunt transmise din generație în generație. Iar faptul că renunțăm așa ușor la ele riscă să ducă la dispariția lor. 

Produse din zona rurală în România și petrecerea timpului în natură

De aceea recomandăm cel puțin odată pe lună să faceți o vizită în zona rurală a României. Cu toții aproape avem o rudă, o bunică, o mătușă sau o căsuță la țară. E important să mergem cat mai des acolo, în primul rând pentru a scăpa de aglomerația orașului și de poluarea, de undele și de stresul inerent de zi cu zi. La țară ne putem conecta cu natura dar mai ales cu minți de oameni mai odihniți și care trăiesc în rânduiala fireasca de conexiune cu natura, cu animalele. Care își duc traiul în modul cel mai firesc, chiar cu multele osteneli de la munca pământului și animalelor. Cu trupuri obosite dar cu minți mereu sănătoase și agere. Trebuie să căutăm surse care învie tradiția în care am crescut. Să le aducem în viața noastră de zi cu zi. 

Timpul în natură ne oferă la fel, o mulțime de beneficii. Cu toții le știm, în primul rând aerul, oxigenare creierului, relaxarea minții și admirarea măreției naturii pe care România o are. Ieșitul în natură ne poate ajuta semnificativ, pentru ca ne deconectează de la stres, de la aparatul de zi cu zi în care suntem prinși în viața urbană. Dacă ne gândim că după o zi de muncă avem nevoie de un somn odihnitor, la fel, după o săptămână sau două de viață urbană, care înseamnă muncă pentru mintea și corpul nostru, avem nevoie de un somn odihnitor în natură, măcar de câteva zile. Trebuie să ne facem timp și de acest lucru, pentru sănătatea noastră pe termen lung. România are multe de oferit, uneori găsim adevărate puncte de refugiu doar la câțiva kilometri sau jumătate de oră de oraș. Numai că trebuie să ne obișnuim să le căutăm. 

Surse de produse tradiționale românești autentice 

Și dacă vine vorba de căutare, la fel trebuie să facem cu toate lucrurile bune. Trebuie să le căutăm și să le aducem în viața noastră. Plecând de la cele care ne aduc împlinire sufletească, de la orice faptă bună, până la cele care ne ajută să ne susținem viața biologică. Așadar, pe zona de alimentație putem găsi numeroase surse de produse de calitate, realizate artizanal, în micile gospodării sau făbricuțe ale românilor. Iată câteva surse care v-ar putea fi de ajutor: 

  • 1. Piața agroalimentară, aici putem vedea și stabili relații cu mici producători, verifica produsele prin calitatea lor, prin degustare și alege produse care sa ne fie utile pe termen lung. Putem rămâne fideli micilor producători și menține sursa la fiecare cumpărare. 
  • 2. Magazinele online de produse tradiționale românești. Aici amintim de proiectul Învie Tradiția, care își propune să aducă în prim plan produsele meșterilor populari și producătorilor locali de produse artizanale. Găsim în cadrul acestui magazin de artizanat, localizat în București, o gamă variată de produse de la cadouri tradiționale românești, obiecte din lut și ceramică realizate de meșterii populari, obiecte de artizanat, sculptura în lemn, țesătură, suveniruri România, produse alimentare artizanale de la mici producători și artizani români, de la zacuscă la murături și dulcețuri. 
  • 3. Mediul rural, atât de bogat în ofertă. Doar o vizită la sat ne întoarce acasă cu traista plină de bunătăți. 
  • 4. Micro fermele și fermele cu producție Bio. Dacă ne ostenim puțin, vom afla astfel de ferme, nu la mare distanță de marile orașe. Multe din ele livrează produse bio și de calitate chiar la ușile noastre sau în anumite puncte de colectare și distribuție din marile orașe. 

Concluzii de final

Vedem că în ultimii ani am preluat o sumedenie de obiceiuri care nu ne sunt de mare folos, care mai mult ne îngreunează viața decât o ușurează. Dar suntem oameni și avem marele dar al rațiunii. Trebuie să reflectăm atent la ce ne este și nu de folos și să vedem ce schimbări putem face. Trebuie să revenim la tradițiile și obiceiurile sănătoase, validate de trecut, atât pe plan sufletesc cât și material. Doar așa vom putea fi mai sănătoși, mai integri și cu mai multă pace în inimi și în gânduri. 

Cele mai citite

Indicele ROBOR continuă să crească

Creșterile din ultimele zile reflectă volatilitatea pieței financiare și pot avea un impact asupra ratelor lunare ale consumatorilor Indicele ROBOR la ​​trei luni, principalul...

„Prime nerușinate” la Romsilva: Ministrul Mediului promite reorganizarea Regiei și stoparea abuzurilor financiare

Ministrul Mediului a afirmat că bonificații exorbitante au fost acordate masiv în cadrul Regiei Romsilva Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a calificat drept „nerușinată” prima de...

Restricții pe linia 40: Tramvaiele nu vor circula pe Calea Călărași între 27 ianuarie și 2 februarie

Modificarea este necesară pentru desfășurarea unor lucrări de redimensionare a rețelei publice de apă potabilă și canalizare pe Strada Arhiereul Calist, la intersecția cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă