8.7 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăLifestyleFoodCum a trecut ambasadorul lui Ceauşescu de partea Revoluţiei

Cum a trecut ambasadorul lui Ceauşescu de partea Revoluţiei

Inginerul Trandafir Cocârlă a deţinut de două ori portofoliul ministerului energiei, dar a fost înlăturat de Ceauşescu din cauza opoziţiei făţişe faţă de construirea termocentralei de la Anina.

Imediat după lovitura de stat din Decembrie 1989, am plecat la Viena pentru a scrie un text legat de starea răniţilor din „Revoluţie”, atinşi de gloanţe în Cluj şi Sibiu. Erau in­ternaţi în două mari spitale de urgenţă din capitala Austriei, duşi acolo de medici au­s­trieci veniţi chiar în timpul evenimentelor în Ro­mânia în acest scop. Ajungând târziu, cu trenul, şi neavând unde înnopta, am tras pe Printz Eugen strasse, la Ambasada României, unde, cul­mea, mai era ambasador un vechi şi bun cunoscut, de la Timi­şoara, Trandafir Cocârlă. M-a mirat faptul că noul mi­nistru de Ex­trene, Sergiu Celac, translatorul oficial al cuplului dictatorial Ceauşescu, l-a menţi­nut în funcţie, fiind notoriu în epocă faptul că deţinuse de două ori portofoliul Ministe­ru­lui Ener­giei şi, tot de atâtea ori, dictatorul a dat cu el de pământ, cum se zice, din cauza opoziţiei făţişe faţă de construirea termo­centralei de la Anina, care ar fi trebuit să funcţioneze pe şisturi bitumi­noase. Ceea ce Cocârlă, inginer cu şcoală bună, nega. După o asemenea discuţie fur­tu­noasă din cabinetul dictato­rului, probabil că acesta l-a ame­ninţat grav, încât omul a făcut un atac de cord în lift. Refăcut oarecum, a acceptat apoi să fie trimis la Viena, ambasador.

A refuzat azilul politic din Austria

Şi iată că, la 16 decembrie 1989, timişorenii lui au dezlănţuit revoluţia anticeauşistă, plecând de la scandalul evacuării forţate de către Securitate a unui preot maghiar, clujean de origine, Ladislau Tökes, moment în care, auzindu-se de represaliile cri­mi­nale împotriva lor, refugiaţii din lagărul de lângă Viena au năvălit în oraş şi au înconjurat ambasada, hotărâţi s-o ia cu asalt. Moment în care Trandafir Cocârlă a ieşit cu curaj între ei şi le-a spus că se alătură lor, dar să nu se atingă de ambasadă, pen­tru că ea e protejată prin con­venţii de statul austriac. Şi, ca să-i potolească de tot, a luat dra­pelul României şi a scos stema din el, apoi le-a vorbit calm şi sigur pe el, că şi românii doresc democraţia şi libertatea şi că, sigur, dictatorul va fi alun­gat.

Aflând de cele ce se întâmplă la Ambasada României, autori­tăţile din Viena i-au trimis urgent ajutoare, promiţându-i că are asigurat azilul politic în cazul în care nu vrea să se mai întoarcă în România, ceea ce, pentru moment, Trandafir Cocârlă a refuzat, aşteptând să vadă cum evoluează lucrurile. Au evoluat cum ştim, Sergiu Celac l-a reconfirmat în funcţie, şi eu l-am găsit acolo, el găz­duin­du-mă o săptămână.

Întors acasă, la Timişoara, Trandafir Cocârlă n-a mai trăit mult, avusese în prealabil pi­cioa­rele cangrenate şi tălpile amputate, dar  consătenii lui din Turnul Ruieni au ţinut să-l îngroape  acasă şi, drept recu­noştinţă pentru tot ce a făcut pentru satul lui în anii când fusese la Reşiţa vicepreşedinte al Sfatului Popular, i-au ridicat un bust omagial.

Cele mai citite

90 de blocuri din Capitală, fără apă caldă până la finalul lunii

Aproximativ 90 de blocuri din Capitală au rămas fără apă caldă începând de astăzi și până pe 30 aprilie, pentru modernizarea unui tronson de...

Erdogan este într-o vizită în Irak pentru dezvoltarea relațiilor economice dintre cele două țări

Președintele Turciei, RecepTayyip Erdogan este în Irak, prima vizită din 2011 a unui lider turc în această țară, potrivit rfi.ro. Subiectele discuțiilor dintre cei...

Trafic de droguri la Satu Mare. Trei persoane au fost reținute

La data de 22.04.2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Satu Mare au decis reținerea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă