4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăLifestyleFoodCum a ajuns un spital din Turcia în top 10 din lume

Cum a ajuns un spital din Turcia în top 10 din lume

Centrul Medical Anadolu din Turcia s-a clasat anul trecut pe locul 9 în topul furnizorilor de servicii medicale, la nivel mondial. Secretul acestui succes este afilierea la Johns Hopkins Medicine, considerat cel mai bun spital din lume.

În topul furnizorilor de servicii medicale din 2013 se află pe primul loc spitalul Johns Hopkins Medicine (SUA), urmat de Asklepios Klinik Barmbek (Germania), University of Texas MD Anderson Cancer Center (SUA), Brigham and Women's Hospital (SUA), Great Ormond Street Hospital (Marea Britanie), Wooridul Spine Hospital (Coreea de Sud), Shouldice Hospital (Canada), Bumrungrad Internațional Hospital (Tailanda), Anadolu Medical Center (Turcia), Gleneagles Hospital (Singapore).

Centrul Medical Anadolu este o organizaţie non-profit care funcţionează ca parte a Fundaţiei Anadolu. Acesta a fost deschis în 2005 și a beneficiat de o investiție de aproximativ 250 de milioane de dolari.

Centrul, situat în partea asiatică a Istanbulului, se întinde pe o suprafaţă de 49,000 m², are o capacitate de 209 paturi, 59 de paturi pentru terapie intensivă şi 8 săli de operaţie. Anadolu are 1,074 de angajaţi, dintre care 136 de doctori şi 384 de asistente medicale.

Afilierea cu Johns Hopkins

Anadolu Medical Center este singurul spital din Europa afiliat Johns Hopkins Medicine considerat, pentru al 21-lea an la rând, cel mai bun spital din SUA. Astfel, centrul funcţionează conform standardelor Johns Hopkins Medicine, parteneriatul strategic presupunând colaborarea în programe clinice şi operaţionale, în alegerea echipamentelor medicale şi a tehnologiei, în resurse umane şi managementul performaţei sau în managementul calităţii clinice. Una dintre principalele priorităţi a parteneriatului este pregătirea la cel mai înalt nivel a personalului, prin traininguri la Facultatea Johns Hopkins.

”Cea mai bună cale de a avea un spital performant este de a face schimburi de date și de experiență cu alte centre medicale, din țară și din străinătate. În plus, spitalele trebuie să fie deschide către organizații independente care să le verifice datele. Nu există spital care nu face greșeli. Important este să nu îți fie frică să recunoști greșelile și să înveți de la spitalele în care lucrurile merg bine. Din păcate, în prezent, spitalele din estul Europei nu oferă date transparente, astfel încât pacienții să evalueze calitatea serviciilor”, a declarat Robert G. Kiely, CEO al centrului medical Anadolu.

Transparența datelor medicale

Directorul Anadolu a dezvăluit că a încercat să facă schimburi de date cu alte spitale competitoare din Turcia, dar acestea au refuzat.

”Oricine are bani poate să facă un spital frumos cu echipamente bune, dar este nevoie și de profesioniști pentru a oferi servicii de calitate. În plus, este important să analizezi ceea ce faci în comparație cu cele mai bune practici și cele mai înalte standarde, mai ales în condițiile în care medicina este un domeniu în dezvoltare”, a explicat Robert G. Kiely.

De altfel, medicii români avertizează pacienții să se informeze bine înainte de a alege la un spital din Turcia pentru a-și trata problemele de sănătate.

”Înainte de a-și rezerva biletul de avion la Turkish Airlines, românii bolnavi ar trebui să știe un lucru: Turcia nu face parte din Uniunea Europeană. În consecință, nu se supune reglementărilor, oricum prea puține pentru zona medicală, care există la nivel comunitar”, spune doctorul Marius Geantă, expert în medicină personalizată.

Pacienţi internaţionali

Anual, peste 400 de pacienți români aleg să se trateze în Turcia, în special pentru probleme de oncologie.

Centrul Anadolu s-a situat pe locul 1 în top 10 spitale care au primit cel mai mare număr de pacienţi străini din Turcia, potrivit “Raportului de Evaluare a Turismului Medical”, realizat de Ministerul Sănătăţii în 2013. În 2013 au fost examinaţi lunar peste 500 de pacienţi internaţionali la Anadolu, numărul acestora crescând cu 63% în ultimii 5 ani.

Anadolu primeşte anual pacienţi din peste 30 de ţări, cele mai importante fiind: România, Bulgaria, Rusia, Azerbaijan, Irak, Kazakstan, Libia sau Georgia. Spitalul are 14 birouri în 6 ţări şi o echipă dedicată de 53 de angajaţi, între care şi interpreţi.

Centrul medical le asigură pacienţilor internaţionali şi servicii gratuite precum: transport de la/la aeroport, asistenţă 24/7 în limba maternă a pacientului, asistenţă pentru călătorie şi zboruri, cazare şi asistenţă pentru călătorii în Istanbul şi Turcia. De asemenea, pune la dispoziţie pacienţilor şi companionilor cazare în cadrul Anadolu Titanic Comfort Hotel, aflat în incinta campusului medical.

Top specialităţi şi tehnologie

Centrul Anadolu este recunoscut la nivel european pentru specializări precum: Oncologie, Neurochirurgie, Transplant de Măduvă, Chirurgie Generală, Urologie, Cardiologie, Oncologie Ginecologică sau Fertilizare în Vitro.

Anadolu dispune de tehnologie de ultimă oră în radioterapie oncologică, precum Cyberknife sau TrueBeam, în medicină nucleară – PET/CT, în transplant de măduvă – Flow Cytometry şi PCR, sau în chirurgie robotică – tehnologia Da Vinci.

Spitalul dispune, de asemenea, de un departament de managementul durerii şi de nutriţie şi dietă, dar şi propria bancă de sânge, independentă de cea naţională.

Dezvoltat în conformitate cu standardele Johns Hopkins Medicine, Anadolu este un spital prietenos cu pacienţii prin designul şi facilităţile camerelor, controlul calităţii aerului şi a zgomotelor.  

Alexandra Jeles
Alexandra Jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Riscul unui război nuclear nu a fost niciodată atât de mare pentru Coreea de Nord, spune Kim Jong Un. Acuzații la adresa SUA

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a acuzat Statele Unite de amplificarea tensiunilor, afirmând că riscul unui război nuclear nu a fost niciodată atât de...

Antreprenorii mici, blocați în activitatea economică

Micii antreprenori cer o soluție rapidă pentru a-și putea continua activitatea fără impedimente legislative Intrarea în vigoare a Ordinului 181/2023 al Ministerului Afacerilor Interne (MAI)...

Lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă li s-a ridicat controlul judiciar. Unde pot călători cei trei

Curtea de Apel București a acceptat scoaterea de sub control judiciar a lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă. Aceștia au dreptul să...
Ultima oră
Pe aceeași temă