O echipă de voluntari de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, între care zece medici și cinci asistenți medicali, a inițiat o acțiune de prevenție și educație medicală în zonele limitrofe Bucureștilor. În această ediție vă prezentăm poveștile medicilor implicați în campania „Prevenţie și Educaţie pentru Sănătate“.
Părintele arhimandrit Ciprian Grădinaru a reușit să închege anul trecut un grup format din medici, asistenți medicali și voluntari pentru a derula campania „Sănătate pentru Sate“. Pe parcursul unui an au fost consultate și tratate gratuit peste 3.500 de persoane din mediile defavorizate. În urma acestei campanii, cei implicați au ajuns la o concluzie elementară: degeaba tratezi dacă nu previi. Așa avea să se nască un nou proiect: „Prevenţie și Educaţie pentru Sănătate”.
„Secretul acestei campanii îl reprezintă voluntariatul. Sunt foarte multe persoane din sistemul medical care doresc să-și ajute aproapele, trebuie doar organizat cadrul. Acțiunile din această campanie nu ar fi fost posibile fără colaborarea cu parohiile, cu școlile, cu cabinetele medicilor de familie și cu administrațiile publice locale. Biserica a fost și este aproape de cei în suferință, de aceea și scopurile campaniei constau în reducerea cazurilor de îmbolnăvire, creșterea calității vieții și reducerea problemelor financiare, în special în zonele rurale“, explică preotul Ciprian Ioniță, consilier în cadrul Sectorului Social-filantropic al Administraţiei Patriarhale.
Opinia sa este confirmată în unanimitate și de părerile medicilor. „Am considerat că este momentul oportun să fac parte din această echipă de medici voluntari ai Paraclisului. Incidența crescută a cariei dentare la copiii prezenți în cadrul campaniei «Sănătate pentru Sate», ne-a determinat să realizăm aceste acțiuni de prevenție prin educație în școli și grădinițe. Ne oferă tuturor o lecție despre cum poți să dăruiești din ceea ce ai sau ești, atunci când vrei să ajuți, să fii de folos în comunitatea din care faci parte. Meritul principal îi revine părintelui Ciprian Grădinaru, care ne-a mobilizat în toate aceste activități cu multă dăruire“, spune Irina Molnar, medic stomatolog.
Pentru Simona Carniciu, medic specialist în diabet, nutriție și boli metabolice, momentul în care a ales să se implice în campaniile de la Paraclis s-a petrecut dintr-o „întâmplare“.
„Am ajuns aproape întâmplător la părintele Ciprian de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, când, într-o bună zi, m-am oprit în fața Paraclisului să dau un telefon. Din acea întâmplare am ajuns să-l cunosc. Parcă știind cât de mult îmi doream să fac medicină voluntară, mi-a povestit planurile sale și mi-a propus să fac parte din echipa de medici voluntari, prima fiind «Sănatate pentru Sate». A fost ca un cadou pentru mine. Când dai la Facultatea de Medicină știi prea bine că o faci pentru ceea ce este meseria aceasta, nu pentru că ai să te îmbogățești. Iar eu consider că meseria de medic este o meserie nobilă și, de fapt, un talent. Ea te alege pe tine, nu tu pe ea. Cu prevenția am cochetat de mai mulți ani, de când am început activitatea de secretar executiv la Asociația Medicală Română, unde m-am ocupat de Programul Național de Prevenție a Bolilor Metabolice și Cardiovasculare. “
„Multe cazuri ar fi putut fi prevenite printr-o simplă prevenție“
„Știind deja destul de multe despre ce înseamnă prevenția, impactul acesteia atât asupra stării de sănătate a populației, cât și asupra sistemului economico-financiar din domeniu, am fost extrem de receptivă la inițiativa părintelui arhimandrit Ciprian Grădinaru. Un alt impuls important a fost cazuistica observată în timpul Campaniei «Sănătate pentru Sate», unde am observat foarte multe cazuri care ar fi putut fi prevenite printr-o simplă prevenție“, adaugă medicul Simona Carniciu.
Nutriția, un factor care poate fi modificat prin educație
Ca nutriționist, Simona Carniciu consideră că stilul de viață și alimentația sunt unii din cei mai importanți factori de risc pentru bolile cronice, motiv pentru care prevenția trebuie începută de la vârste fragede.
„Această campanie se adresează în primul rând copiilor, adolescenților și adulților tineri. Având în vedere schimbarea suferită de alimentele de bază ale populației în ultimele decenii, este extrem de important ca populația să învețe cum să se alimenteze corect, cum să combine și să folosească alimentele, ca acestea să aducă un aport favorabil lor și să scadă riscul de îmbolnăvire. Diabetul zaharat de tip 2, obezitatea, bolile de metabolism, bolile cardiovasculare sunt printre cele mai frecvente afecțiuni datorate stilului alimentar modern, cu o scădere a vârstei de apariție din ce în ce mai importantă. Din fericire, nutriția este un factor care poate fi modificat prin educație și voința individului, devenind astfel unul din pilonii importanți ai oricărei campanii de prevenție.“
Referindu-se la colaborarea dintre medici și Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, Simona Carniciu spune că „medicina și credința trebuie să lucreze în echipă“. „Cunosc mulți colegi, medici cu renume, profesori, care susțin că rezultatele lor sunt bune, cu voia Celui Atotputernic. Înțelepciunea nobilă a fost întotdeauna indivizibilă de credință, valorile și educația au fost aceleași, iar voluntariatul este doar una dintre virtuți! Consider că aceste campanii, cu pași mărunți, dar siguri, vor aduce la lumină noblețea medicinii!“
Un aspect important al campaniei îl constituie accentul pus pe partea de igienă, domeniu de care se ocupă Gelu Costache, asistent medical:
„Cunosc destul de bine situația oamenilor din mediul rural, lipsurile cu care se confruntă. Așa a fost dintotdeauna. Iar lipsa personalului medical și a îngrijirii la nivel de spital important bucureștean se văd în calitatea vieții rurale. Demararea acestui proiect mi s-a părut o oportunitate nesperată de a încerca să ajutăm oamenii care au cel mai mult nevoie de serviciile medicale oferite și n-am stat o clipă pe gânduri pentru a mă alătura echipei entuziaste de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului.“
Face naveta la fiecare campanie
„În urma unui an de experiență în campania «Sănătate la Sate» s-a impus firesc o acțiune complementară, având drept țintă copiii de vârsta preșcolară și școlară, și anume «Prevenție și Educație pentru Sănătate». Era normal, dacă ne gândim că bunele obiceiuri de prevenire a îmbolnăvirii se deprind la cele mai fragede vârste. Sunt convins că oferirea de cunoștințe în diversele categorii de igienă personală, de conduită prevențională, de igienă comportamentală etc., în paralel cu conștientizarea și motivarea copiilor, reprezintă o investiție pe termen lung, cu rezultate în prevenirea îmbolnăvirii sau prevenirea răspândirii unor boli infecțioase“, adaugă asistentul medical Gelu Costache.
Printre medicii cu o poveste interesantă se numără și Georgiana-Alina Tocaci, medic specialist în Psihiatria Copilului şi Adolescentului, și asta deorece ea locuiește în Pitești. Distanța nu o împiedică, însă, să fie prezentă la aceste campanii, chiar dacă trebuie să facă naveta. Ca și în cazul celorlalți medici, tot părintele Ciprian Grădinaru a determinat-o să se implice în aceste acțiuni.
„Am fost întrebată de multe ori ce mă motivează, având în vedere că vin din Piteşti pentru această campanie. Voluntariatul nu este un loc de muncă. Voluntariatul se simte şi prin el încercăm să ajutăm şi să oferim puţin din talentul care ni s-a dat. Nu cred că este atât de relevant locul de unde vin, nu sunt singura care face acest lucru, important e faptul că suntem o echipă, chiar mai mult, o familie adunată în jurul părintelui Ciprian, care încearcă să ajute şi să ofere puţină alinare celor care au nevoie. Pe parcursul Campaniei «Sănătate pentru Sate» am avut pacienţi cu diferite patologii, care nu au fost niciodată la un psihiatru şi aveau nevoie de ajutor. Am consultat şi copii cu manifestări anxioase uşoare, opoziţionism sau tulburări de adaptare la un factor de stres – divorţul părinţilor, părinți plecaţi din ţară, mediu conflictual în casă etc.; toate acestea pot evolua şi se pot agrava, dar prin prevenţie putem să ameliorăm, să îi învăţăm să facă faţă diferitelor situaţii într-un alt mod“, povestește dr. Tocaci.
Frica de psihiatrie si teama de a fi catalogat drept nebun
„Campania se adresează şcolarilor şi preşcolarilor. Este interactivă, încercăm să îi învăţăm într-o manieră adaptată vârstei lucruri legate de igiena dentară, igiena generală, dar şi de sănătatea lor mintală. Există dintotdeauna o frică de Psihiatrie, poate şi din cauza ideilor cum că la psihiatru mergi doar dacă eşti nebun sau ai o problemă gravă – de exemplu, schizofrenie. Un prim motiv pentru care m-am alăturat acestor campanii este că încerc să le spun că oricare dintre noi poate avea la un momenta dat o problemă şi s-ar putea să aibă nevoie de ajutor din afară, iar asta nu înseamnă că este nebun. Am rămas impresionată atunci când i-am întrebat dacă ştiu cu ce se ocupă un psihiatru de copii şi mai mulţi copii din localităţi diferite mi-au răspuns că este medicul care ajută copiii atunci când au o problemă“, spune dr. Tocaci.
Agresivitatea din şcoli si managementul furiei
„Al doilea motiv pentru care m-am alăturat acestei campanii este agresivitatea foarte mare din şcoli şi bullying-ul care este din ce în ce mai frecvent. Le vorbesc copiilor despre managementul furiei şi încercăm să găsim împreună diferite soluţii – altele decât bătaia, lovitul, înjuratul – la problemele cu care se confruntă.
Lucrul cu cei mici este o provocare de fiecare dată, este puţin mai solicitant decât cu adulţii, dar în acelaşi timp mai interactiv şi plin de satisfacţii. Copiii au fost receptivi la tot ce li s-a explicat, au pus şi au răspuns la întrebări, au căutat soluţii. Fascinant la lucrul cu copiii este că şi noi ca adulţi putem învăţa multe lucruri de la ei. Sunt sinceri şi dacă învăţăm să fim puţin mai atenţi la ei, uneori s-ar putea să ne dea răspunsuri sau soluţii la probleme pe care noi le credem mult mai complicate decât în realitate“, explică dr. Georgiana-Alina Tocaci.
„Medicul tratează, Dumnezeu vindecă“
Tot dr. Tocaci ne vorbește și despre viciile de comportament identificate în cadrul acestei campanii:
„Într-una din localităţile vizitate am remarcat un copil cu tulburare de spectru autist, copil care nu fusese la un control de specialitate pentru că nu şi-au permis părinţii, dar doamna învăţătoare a ştiut să-l integreze corespunzător în colectivitate şi să lucreze cu el în limita timpului disponibil. Deşi este o campanie de prevenţie şi nu de consultaţii, au fost localităţi unde am sesizat pe parcursul discuţiei, cu adolescenţii în principal, anumite probleme de comportament – agresivitate, tulburări de conduită – astfel că aici urmează ca pe viitor să asociem şi o campanie «Sănăte pentru Sate».
Am fost şi în câteva localităţi prin care trecuse campania «Sănătate pentru Sate» şi am fost impresionată că o parte dintre copii au învăţat şi au schimbat anumite comportamente – au redus timpul petrecut în faţa televizorului sau tabletei, chiar mi-au spus cât timp ar fi indicat să petreacă în faţa televizorului şi cu ce activităţi l-au înlocuit“, spune dr. Tocaci.
Referindu-se la importanța colaborarii dintre medici şi Paraclis, dr. Tocaci a concluzionat într-o singură frază: „Totul a pornit de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului; o echipă de medici, asistenţi şi voluntari strânşi în jurul părintelui Ciprian. Acolo ţineam şedinţele, ne întâlneam înaintea fiecărei campanii şi tot acolo ne întorceam seara obosiţi, dar la fel de entuziaşti ca în momentul plecării. Ceea ce trebuie reținut este, însă, faptul că medicul tratează, dar Dumnezeu vindecă“.
Citește și: „Cruciada“ medicilor fără de arginți. Cum sunt ajutați oamenii săraci să ajungă la doctor | FOTO