8.5 C
București
vineri, 8 noiembrie 2024
AcasăLifestyleFoodCine și de ce finanțează gruparea teroristă Stat Islamic

Cine și de ce finanțează gruparea teroristă Stat Islamic

Acțiunile teroriste ale grupării Stat Islamic, dincolo de victimele omenești și de pagubele materiale, ridică o întrebare importantă: de unde vin resursele acestei organizații criminale?

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a susținut, luni, într-un discurs la reuniunea grupului G20, că gruparea teroristă Stat Islamic primește bani din 40 de țări ale lumii, inclusiv din state membre ale G20, din care fac parte principalele 19 state industrializate ale lumii, precum și Uniunea Europeană.

Putin a susținut că are această informație de la serviciile de informații ale Rusiei. Totuși, indicii despre modul de finanțare al ISIS au mai circulat, în ultimii ani, în media internațională.

Citește și: Președintele bulgar: Rusia a început RĂZBOIUL HIBRID în Balcani. Cine urmează

Cea mai bogată organizație teroristă

Analiști din SUA estimează că ISIS este cea mai bogată organizație teroristă din lume, cu o avere care se apropie de două miliarde de dolari. Banii provin atât din surse proprii (de exemplu din vânzarea de petrol), cât și din donații. Potrivit Departamentului Trezoreriei din SUA, ISIS obține, numai din vânzarea de petrol, venituri de 1 – 2 milioane de dolari pe zi. Țițeiul provine din câmpuri extractive situate în acele regiuni ale Siriei și Irakului care sunt controlate de ISIS.

ISIS mai obține bani din taxe vamale, din impozitele impuse cetățenilor și din serviciile oferite acestora (electricitate, telefon).

Alți bani vin din taxele de răscumpărare a ostaticilor, inclusiv a copiilor răpiți, din contrabanda cu droguri precum și din traficul cu obiecte de artă provenite din zonele arheologice devastate.

Cine sunt donatorii

Donațiile, însă, reprezintă o sursă constantă de venit pentru grupările jihadiste.

La data de 14 iunie 2014, un articol din publicația Daily Beast  anunța că “aliații Americii finanțează ISIS”. Articolul anunța că gruparea  ISIS este finanțată “de ani de zile de donatori bogați din Kuwait, Qatar și Arabia Saudită, trei aliați ai SUA care au agende duale în războiul împotriva terorii”.

Dintre cele trei state menționate, Arabia Saudită este și membră a G 20 – ceea ce ar confirma declarațiile de luni ale lui Putin.

În paralel, un articol din publicația electronică  egyptianstreets.com adăuga, pe lista țărilor donatoare, și Emiratele Arabe Unite.

Donatorii din zona Golfului oferă bani către ISIS, către Frontul al Nusrah (filiala din Siria a grupării al Qaida) și către alte grupări islamiste. Motivul aparent este că aceste formațiuni teroriste își asumă obligația de a proteja populația musulmană sunită din Siria de persecuțiile regimului Bashar al Assad, care ar reprezinta o minoritate șiită.

Pe de altă parte, Kuwaitul, prin al cărui sistem bancar circulă banii spre grupările teroriste, este un stat predominant sunit.

Citește și: Care sunt țările cele mai ACTIVE, alături de FRANȚA, împotriva grupării Stat Islamic. Unde ar putea lovi TERORIȘTII

Banii care ajung să finanțeze terorismul au însă trasee mult mai complicate. “Donatorii din Kuwait colectează bani de la finanțatori din alte țări din zona Golfului, iar banii circulă prin Turcia sau Iordania, înainte să ajungă la destinația lor din Siria”, releva un raport american din decembrie 2013.

Turcia și Iordania sunt, ca și Arabia Saudită, aliați oficiali ai Statelor Unite. De multe ori însă, politica guvernelor pro-occidentale diferă de opțiunile liderilor musulmani locali. În această conjunctură, beneficiarii conflictului de interese sunt grupările teroriste, în primul rând  ISIS.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Hamilton, doar pilot secund la Ferrari? Ce spune fostul șef al Formulei 1

Lewis Hamilton, de șapte ori campion mondial de Formula 1, urmează să se alăture echipei Ferrari începând din 2025, în încercarea de a obține...

Excedentul de lichiditate bancară în raport cu BNR scade la minimul ultimelor 14 luni

Excedentul de lichiditate al băncilor în raport cu Banca Națională a României (BNR) a scăzut în octombrie cu aproape o treime față de septembrie,...

PSG intră în cursa pentru Viktor Gyokeres, starul lui Sporting Lisabona!

Viktor Gyokeres, atacantul suedez care strălucește la Sporting Lisabona, a atras atenția unor giganți europeni, iar cel mai recent club interesat de semnătura sa...
Ultima oră
Pe aceeași temă