De Sfântul Andrei, dar şi de Sfântul Nicolae şi Sfântul Sava se mănâncă peşte dar şi sâmbetele şi duminicile, astfel încât se poate face în această perioadă o adevărată cură de peşte.
Există o multitudine de reţete clasice de gătit peştele dar şi reţete mai noi, preluate din diferite culturi.
O reteta savuroasa, usor de pregatit, care te duce cu gandul la frumoasele concedii petrecute in insorita Grecie: Keftedes (Chiftelute de cod) cu sos de rosii si masline verzi, Skordalia (piure de cartofi cu usturoi) si salata de patrunjel.
Ingrediente pentru două portii:
Chiftelute:
File de cod 300 gr
Oua 1 buc
Pezmet din
paine integrala 70 gr
Chimion 1 ligurita rasa
Ghimbir pudra 1 lingurita rasa
Sare, piper dupa gust
Ulei pentru prajit 100 ml
Sosul de rosii:
Rosii decojite 200 gr
Masline verzi
fara samburi 50 gr
Usturoi 1 catel
Busuioc 1 ligurita sau cateva frunze prospat tocate
Unt 20 gr
Ulei de masline 10 ml
Vin alb 10 ml
Sare 1gr
Piper 1gr
Zahar 5 gr
Skordalia:
Cartofi 250 gr
Usturoi 1 catel
Ulei de masline 70 ml
Otet de vin 5 ml
Sare 2 gr
Piper 1 gr
Chilli 1 gr
Ridichie 1 buc
Salata de patrunjel
Patrunjel 2 legaturi
Ceapa rosie 50 gr
Lamaie 20 ml
Ulei de masline 10 ml
Sare,piper dupa gust
Mod de preparare :
Punem pezmetul si condimentele pentru chiftelute intr-un food procesor si mixam 10 secunde. Adaugam oul si fileul de peste, amestecam bine totul, apoi transferam compozitia intr-un bol.
Portionam in bilute de aproximativ 5 cm, incalzim ulei intr-o tigaie antiaderenta si prajim chiftelutele pana devin aurii. Le scoatem pe un platou pe care asezam servetele, pentru a absorbi excesul de ulei.
Intr-o craticioara punem ulei de masline si sotam usor usturoiul impreuna cu maslinele tocate marunt. Adaugam rosii taiate cubulete, busuiocul, zaharul, sarea si piperul. Dupa 3-4 min stingem cu vin alb si adugam untul. Lasam sa fiarba sosul 5 min, dupa care il blendam pana devine fin. Punem sosul inapoi in craticiora, adaugam chiftelutele si mai fierbem cateva minute.
Cartofii pentru skordalia ii curatam, ii taiem in 4, dupa care ii fierbem in apa cu sare si un praf de fulgi de chili. Cand se desfac usor cu varful unei furculite, sunt gata. Se strecoara si se lasa deoparte cateva minute. Intr-un blender mixam uleiul de masline cu otet si catelul de usturoi, sare si piper. Zdrobim cartofii si amestecam cu uleiul aromatizat.
Pentru salata de patrunjel, spalam bine legaturile de patrunjel si le uscam usor cu niste servetele, dupa care il tocam marunt, tocam si ceapa rosie, apoi le amestecam si le asezonam cu ulei de masline, sare, piper si lamaie, dupa gust.
Material realizat cu ajutorul
Chef Marin Cristian (Cristian Marin Facebook; cristianmarin_cuisine Instagram; www.ohvaz.ro)