8.5 C
București
vineri, 23 februarie 2024
AcasăLifestyleFoodCe i-a spus Tudor Arghezi fiicei lui, Mitzura, înainte ca ea să...

Ce i-a spus Tudor Arghezi fiicei lui, Mitzura, înainte ca ea să devină actriţă

Fiica poetului Tudor Arghezi, Mitzura Arghezi, care a încetat din viaţă marţi, a dezvăluit, în urmă cu un an, într-un interviu pentru Jurnalul Spiritual, că tatăl ei nu a încurajat-o să devină actriţă. Poetul credea că lumea teatrului este destul de „neplăcută şi urâtă pentru o femeie”.

„Aşa am descoperit teatrul, prin dans. M-am înscris la Institutul de Teatru, tata a văzut că aleg teatrul şi mi-a spus: «Mitzura dragă, eu în tinereţea mea am încercat pentru rezistenţa familiei, drept urmare am scris şi despre teatru. Am văzut lumea teatrului, este destul de neplăcută şi urâtă pentru o femeie»”, a spus Mitzura Arghezi.

Citeşte şi: A murit Mitzura Arghezi

Fiica poetului a recunoscut că tatăl ei avea dreptate. Însă, pentru că era prea „încăpăţânată”, s-a înscris la clasa profesoarei Aura Buzescu.

„Când a trebuit să intru în arena vieţii, în anii aceia grei, când tata era scos din literatură, în ’48, m-au dat afară din Facultatea de Litere şi a trebuit să-mi caut altceva. Aşa am intrat la Teatru. Am fost actriţă şi mi-a plăcut enorm această meserie, dar nu am ştiut de la început câte necazuri îţi poate aduce. Eram timidă, dar am învăţat să mă descurc”, a mai spus Mitzura Arghezi.

Totodată, fiica poetului a spus că tatăl ei nu a intervenit niciodată pentru ea, astfel încât să primeacă roluri.

De asemenea, în interviul pentru Jurnal Spiritual, Mitzura Arghezi a povestit că în fiecare an, de ziua ei, găsea sub pernă un plic cu urări în versuri, scrise de tatăl ei. „Am multe poezii de la aniversările mele, scrise de tata. Nu le-am publicat niciodată, nu le-a citit nimeni, doar eu. Eram atât de fericită încât şi astăzi, când e ziua mea, mângâi perna şi mi-aş dori să descopăr plicul sub pernă cu urarea în versuri”, a spus fiica poetului.

Totuşi, una dintre poeziile pe care Arghezi i le-a dedicat fiicei lui a fost citită şi de restul lumii – „Cântec de adormit Mitzura”.

Deschideţi galeria foto de mai sus pentru a vedea imagini cu Tudor Arghezi, Mitzura Arghezi şi poezia „Cântec de adormit Mitzura”.

În timpul interviului, Mitzura Arghezi, care avea atunci 89 de ani, a spus că are convingerea că va trece de vârsta de 90 de ani şi că secretul longevităţii ei este munca. „Am să vă spun clar, răspicat. Munca m-a ţinut tânără”, a declarat fiica lui Arghezi.

Mitzura Domnica Arghezi a murit, marţi, într-un spital privat, la vârsta de 90 de ani. 

De-a lungul timpului, ea a jucat în peste 100 de piese de teatru și 18 filme, între care se numără: „Doi vecini” (1958), „Furtuna” (1960), „Titanic vals” (1964), “Mihai Viteazul” (1971), „Facerea lumii” (1971), „Hyperion” (1975), „Drumul oaselor” (1980), „Grăbește-te încet” (1981), „Secretul lui Bachus” (1984), „O clipă de răgaz” (1986) şi „Secretul lui Nemesis” (1987). 

 

Cele mai citite

Ciolacu cere explicații de la șeful Transgaz pentru achiziția de iPhone-uri

Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi că îl va chema la explicații pe Ion Sterian, șeful Transgaz, după ce compania a achiziționat iPhone-uri...

Până la Silicon Valley, se surpă Dorobanțiul și avem Valea Silicoanelo aici la noi

Ilustrație: Marian Avramescu Până când o să ne ducă președintele Partidului Social Democrat (PSD), premierul Marcel Ciolacu, călare pe porcul care zboară, spre Statele...

Ciolacu cere explicații de la șeful Transgaz pentru achiziția de iPhone-uri

Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi că îl va chema la explicații pe Ion Sterian, șeful Transgaz, după ce compania a achiziționat iPhone-uri...
Ultima oră
Pe aceeași temă