1. Faxul
Folosite încă din anii ’80, faxurile au ajuns sa fie depăşite de e-mail, smartphone şi tehnologiile touch-screen care permit utilizatorilor să semneze documentele electronic.
Potrivit celui mai mare furnizor de electronice din Europa, Pixmania, faxurile vor dispărea din magazine în aproximativ un an.
2. Telefonul cu fir
Apariţia telefonului mobil şi a video chat-urilor online a dus la dispariţia rapidă a telefoanelor cu fir. Avantajul noilor tehnologii este mobilitatea si accesul instant pentru oricine, oricând, fără nici o restrictie.
3. Pager-ul
Fară success in România, beeper-ul a dispărut la fel de rapid precum şi-a făcut apariţia. Mai este folosit in străinătate de medici sau curieri. Deoarece cererea acestor aparate a stagnat în ultima perioadă e doar o problemă de timp până când ele nu vor mai exista pe piaţa aparatelor electronice.
4. DVD Player-ul
Cu doar câţiva ani în urmă playerele video au fost înlocuite de o nouă tehnologie numită DVD player. Acum le-a venit rândul şi acestor dispozitive să fie scoase de pe piaţă de ceva mai performant. Consumatorii sunt mai tentaţi să cumpere casete Blu-ray sau HD care asigură o calitate mai bună a imaginii. Deoarece acestea nu pot fi citite de player-ul DVD, pe piaţă nu mai există o cerere atât de mare pentru aceste aparate. Un alt motiv pentru dispariţia DVD player-ului este popularitatea folosirii streming-ului prin intermediul consolelor de joc sau a internetului.
5. Proiectorul video
În 2005 mai puţin de 100 de cinematografe din America foloseau videoproiectoare digitale. Acum numărul lor a crescut la peste 16.000, iar peste 5.000 dintre acestea au integrate noua tehnologie 3-D. Proiectoare digitale crează o imagine mai curată şi mai clară în comparaţie cu proiectoare de film tradiţionale. De asemenea, marile studiouri de film folosesc proiectoarele digitale pentru că acestea reduc costurile de producere si transport a filmelor realizate.
6. Mouse-ul
Acum poţi da zoom, scroll sau poti folosi alte gesturi specifice navigării pe internet fără a utiliza mouse-ul. Tehnologiile cu touch-screen integrate în Iphone sau ipod, care au din ce in ce mai multi adepţi nu necesită folosirea acestui intrument. De asemenea, Apple a anunţat recent introducerea pe piaţă a unui dispozitiv bluetooth care functionează pe baterii şi efectuează recunoaşterea gesturilor la fel ca un iPad sau iPhone.
7. Încărcătorul de telefon
Ele par a fi indispensabile oricărui deţinător de telefon mobil, dar noile desoperiri din domeniul tehnologic arată că in scurt timp şi încărcătoarele vor dispărea. Ele vor fi înlocuite de un încărcător wireless care odată ce este întrodus in priză poate încărca mai multe sisteme electronice în acelaşi timp. Pentru a economisi energie noul aparat poate identifica când bateriile sunt încărcate şi opreşte alimentarea cu electricitate.
8. Televizorul cu plasmă
Sunt o evoluţie stilată a vechilor televizoare care semănau mai mult cu nişte cutii imense. Deşi încă mai sunt în vogă pe piaţa românească, în străinătate încep să fie preferate televizoarele care folosesc led-uri, o alternativă ecologică pentru luminile fluorescente folosite de televizoare LCD.
9. E-book reader
Scoase recent pe piaţă de furnizori precum Amazon sau Barnes & Noble, dispozitivele promiteau că vor schimba pentru totdeauna modul in care vom citi. Ele au fost doar un început pentru descoperirile revoluţionare care vor urma.
Datorită dispozitivelor precum iPad care fac posibilă citirea cărtilor online (prin intermediul aplicatiilor e-book), aparatele e-book reader par a deveni inutile pentru cititori.
10. iPod-ul
Apple continuă să domine piaţa aparatelor digitale, dar vânzările revoluţionarului iPod au scăzut faţă de anul trecut. Analiştii cred că această situaţie a fost provocată de creşterea vânzărilor pentru iPhone şi iPad, care pot fi folosite şi ca un music player.