1.6 C
București
miercuri, 15 ianuarie 2025
AcasăLifestyleFoodCasa din crengi de brad – doar 200 € pentru un metru...

Casa din crengi de brad – doar 200 € pentru un metru pătrat

Bucureştiul a fost pentru trei zile centrul noutăţilor tehnologice şi digitale din România. “Future Communities” – primul târg de inovaţii prin tehnologie – a propus între 30 octombrie şi 1 noiembrie numeroase soluţii pentru dezvoltarea comunitară, iar importanţa evenimentului a fost marcată de prezenţa în Capitală a comisarului Neelie Kroes, vicepreşedintele Comisiei Europene.

Oficialul a remarcat faptul că românii au iniţiative încă de la cele mai mici vârste. “M-a impresionat o fată de 14 ani care a construit singură un robot. E fascinant. Visul ei pentru cariera viitoare este să construiască roboţi pentru persoanele cu dizabilităţi. Un tânăr de 19 ani este într-o fază avansată pentru a găsi o soluţie pentru reducerea traficului”, ne-a declarat oficialul european.

Neelie Kroes crede că ideile pe care le-a văzut la acest târg s-ar putea transforma în afaceri de succes atât în România, dar şi în strănătate cu o singură condiţie – sistemul educaţional autohton să le ofere cursuri care să îi pregătească pentru a deveni anteprenorii de mâine. În plus, cu mai puţină birocraţie şi mai puţine formalităţi, prototipurile expuse se pot impune pe pieţele de consum.

Medalia de aur

Aţi locui într-o casă din crengi de brad? O astfel de construcţie este propusă de cercetătorii de la Universitatea Tehnică din Iaşi şi are avantajul că materialul din care este produsă este foarte ieftin, pentru că provine din resturile de brad pe care în general pădurarii le aruncă pe foc. “Am realizat o astfel de locuinţă la Snagov, şi pentru o suprafaţă locuibilă de 290 de metri pătraţi cu toate dotările necesare, proprietarul a plătit numai 60.000 de euro”, ne-a explicat Alexandru Stănilă, coordonatorul Cercului Interdisciplinar de Creaţie Tehnică Studenţească.

Profesorii şi studenţii ieşeni au venit la târgul de la Bucureşti cu mai multe invenţii, dintre care una a devenit deja celebră în România – casa evantai, care poate fi mutată pe teren în funcţie de necesităţi – şi a primit medalia de aur în cadrul Salonului de Inventică Macau, China.

Dar inventatorii de la Iaşi propun pe lângă locuinţe ieftine – casa evantai poate fi construită cu numai 20.000 de euro/la o suprafaţă de 40 de metri pătraţi – şi soluţii energetice eficiente. “Noi am creat o turbină eoliană care poate funcţiona chiar şi în locurile fără vânt puternic. Palele sunt fixe şi direcţionează curenţii către un sistem interior care măreşte viteza şi cu de zece ori. Astfel, se poate produce curent electric într-un mod eficient”, ne-a explicat Alexandru Stănilă.

Furtul de bani prin copierea cardurilor la bancomat e o problemă constantă a zilelor noastre. Cercetătorii români de la MB Telecom, singura firmă premiată de două ori la Salonul de Inventică de la Geneva pentru aparatele de scanare a camioanelor şi avioanelor, a găsit o soluţie pentru stoparea acestor infracţiuni: un sistem rotativ de securitate (SRS) care se ataşează bancomatelor.

“Principala caracteristică a dispozitivului este reprezentată de introducerea cardului pe lungimea acestuia, şi nu pe lăţime cum se întâmplă acum. Cardul este apoi rotit de dispozitivul nostru în interiorul ATM-ului, astfel încât, chiar dacă există un dispozitiv fraudulos de copiere acesta poate captura doar o porţiune de bandă”, se arată în fişa tehnică a produsului. Deocamdată acesta este prototip, proiectul fiind finanţat de Uniunea Europeană.

Educaţie cu tablete

Microsoft, Apple şi Samsung se luptă nu doar pentru cucerirea pieţei de IT şi gadget-uri, ci şi pentru introducerea unor noi sisteme interactive în şcoli: programe pentru dezvoltarea competenţelor digitale, acces la resurse educaţionale care nu pot fi accesate în sistemul clasic, managementul învăţării. Iar o companie propune chiar o aplicaţie specială pentru medi­taţii online, la distanţă.

Iar imprimanta 3D tinde să devină deja un obiect banal. Conceptul FabLab, prezentat la târg, presupune “un laborator de fabricare digitală care oferă firmelor, antreprenorilor, şcolilor şi comunităţilor, echipamentele şi tehnologiile necesare pentru a transforma ideile în obiecte”.
O astfel de imprimantă poate crea aproape orice, chiar şi piese complicate. “Straturi de material sunt adăugate succesiv sub diferite forme şi secţiuni, până când obiectul proiectat capătă forma finală”.

Invenţiile româneşti pot deveni punctul de plecare al unor afaceri de succes. foto petre bădică

 

Cele mai citite

Van Basten critică transferul lui Devyne Rensch la AS Roma! „Nu are nicio abilitate fotbalistică”

Marco Van Basten, triplul câștigător al Balonului de Aur, a lansat un atac la adresa fundașului Devyne Rensch (21 de ani), aflat în vizorul...

Theo Hernandez intră în istorie! l-a depășit pe Paolo Maldini în clasamentul marcatorilor pentru AC Milan

Theo Hernandez a reușit o performanță remarcabilă în victoria lui AC Milan împotriva lui Como, depășindu-l pe legendarul Paolo Maldini la numărul de goluri...

Cum alegi parchetul SPC potrivit pentru casa ta

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a...
Ultima oră
Pe aceeași temă