Complexul Energetic (CE) Rovinari va fi nevoit sa majoreze pretul energiei electrice produse aici daca va plati pe terenurile necesare exploatarii carbunelui preturile cerute de proprietari. Retrocedarile au paralizat activitatea Exploatarii Miniere de Cariera (EMC) Pinoasa iar pierderile inregistrate la nivel de complex sunt estimate de conducere la peste 100 milioane de euro.
Exploatarile miniere care deservesc Complexul Energetic (CE) Rovinari au avut in ultimii trei ani pierderi de peste 100 milioane de euro din cauza proprietarilor de terenuri din zona, care impiedica extinderea activitatii. Directorul unitatii, Laurentiu Ciurel, sustine ca in curand unele dintre cariere se vor vedea in situatia sa-si sisteze activitatea, iar complexul sa recurga la importul de carbune. "Primarii astia sunt nebuni, au dat acte de proprietate pe terenuri expropriate prin decret. Puteau sa treaca solicitantii la despagubiri in bani sau actiuni. Din cauza retrocedarilor avem cinci excavatoare de mare tonaj blocate", a afirmat Ciurel. La EMC Pinoasa, activitatea este aproape paralizata. In 1987, obiectivul fusese proiectat sa devina cea mai mare mina de lignit din Romania, cu o capacitate anuala de productie de 8 milioane de tone. Retrocedarile de terenuri de dupa 1990 au dus insa la blocarea unor parti importante din extinderile prevazute in plan. In prezent, cariera furnizeaza doar 700-800 de tone anual. La EMC Pinoasa, activitatea a trei din cele patru excavatoare este blocata de proprietatile familiilor Tanasescu si Stoian. Negocierile pentru cumpararea pamantului au fost sistate, conducerea CE Rovinari considerand ca proprietarii cer preturi exorbitante. "Vor cate 7-8 miliarde de lei pe un hectar de padure, pret pe care noi nu-l putem oferi. Ar fi un precedent si am fi ulterior nevoiti sa cheltuim mii de miliarde de lei pe terenurile pe care trebuie sa le achizitionam. Numai in acest an avem de cumparat 200 de hectare. Daca am oferi aceste preturi, ar creste pretul carbunelui si implicit am ajunge la scumpirea energiei electrice cu 16%", a mai spus Ciurel. El a recunoscut ca a angajat fara concurs cate un membru al celor doua familii "pentru a debloca situatia", dar ca nu s-a intamplat nimic.
Brujan de Rovinari, ultimul mohican
La EMC Rovinari, excavatoarele nu pot inainta din cauza a doua familii, care locuiesc in vechea colonie de blocuri, ridicata aici in anii ‘50, cand s-a infiintat cariera. Sub vechile blocuri, specialistii au depistat un filon de carbune de 2,6 milioane de tone, ceea ce a determinat CE Rovinari sa treaca la stramutarea locuitorilor de aici. Potrivit directorului Laurentiu Ciurel, preturile cerute pe locuinte au crescut fabulos, desi ele arata ca niste ruine. "A trebuit sa cumparam 200 de apartamente in vechea colonie. In 2002, am oferit pe unul 90 de milioane de lei vechi, in 2004 ele au ajuns la 400 de milioane de lei, iar in 2006 la 900 de milioane de lei. Acum se cer peste 2 miliarde de lei", a spus Ciurel. Chiar pe buza colinei din care urma sa muste excavatoarele mai locuiesc doua familii care isi apara cu strasnicie proprietatea. Neculae Brujan se apropie de 60 de ani. De pe urma bunicilor, care au avut case ce au trebuit stramutate din zona, s-a ales cu o locuinta la cheie intr-un sat din apropiere. Nu vrea sa se mute acolo: motiveaza ca nu i s-au construit magazia de lemne si carbuni, un gard si o alee. In realitate, Brujan sta de paza in locuinta din colonie, temandu-se ca excavatoarele or s-o faca praf. "Am cerut pe locuinta valoarea pietei, 6 miliarde, dar nu ni s-au dat decat 4,5 miliarde. Daca ma mai «falfaie» atat, o sa cer 10,6 miliarde", spune Brujan, convins ca va "face" la bani complexul, avand in vedere ca cei de aici nu au de ales. "Noua ni s-a dat mai putin cu peste un miliard fata de cat s-a dat la altii", sare si Doina Valceanu, cealalta locatara care blocheaza excavatoarele prin faptul ca nu vrea sa se mute din casa. si la EMC Tismana, un excavator someaza, insa aici proprietarii sunt abia in faza de obtinere a actelor, pentru ca apoi sa poata vinde terenul catre complex.
Care este pretul corect?
Negocierile pentru terenuri s-au lasat cu dosare penale pe numele directorului Ciurel si ale adjunctilor sai. La EMC Pinoasa interesele mostenitorilor in relatia cu complexul sunt reprezentate de Mirel Stoian, sotul judecatoarei Stoian de la Judecatoria Targu Jiu. El sustine ca pretul hectarului de teren a fost evaluat la 7,1 miliarde lei vechi chiar de firma cu care lucreaza complexul, dar ca ulterior CE Rovinari nu a mai platit suma aceasta. In plus, activitatea miniera ar fi afectat circa doua hectare de teren din pamantul mostenitorilor iar pentru acest lucru a obtinut sistarea lucrarilor si a facut sesizare penala pe numele directorului Ciurel.
Expertize
"Expertiza a fost facuta de BIOTOP SRL din Targu Jiu, care lucreaza pentru CE Rovinari. Atat a reiesit, am si incheiat o conventie pentru acest pret, insa ulterior n-au mai vrut sa plateasca. Ei imi ofera doar un miliard vechi pe terenul de padure, iar pe cel agricol – 10.000 de lei pe metrul patrat. La preturile expertizei, am de luat de la ei circa 22 de miliarde de lei", a afirmat Mirel Stoian.
Ion Nitulescu, patronul BIOTOP 2006, confirma ca s-au cerut doua expertize: prima evaluare era de 7,1 miliarde de lei vechi pe hectarul de padure, iar cea de-a doua – intre 800 de milioane si 1,2 miliarde: "Lucrez pentru ei si fac cate expertize imi cer. Parerea mea personala este ca nici piata de acolo nu este corecta, pentru ca exista un singur cumparator si mai multi vanzatori. Daca se plateste primul pret, am inteles ca se influenteaza si pretul kilowatului". De fapt, cele doua parti se confrunta pe prevederile a doua ordine ale ministrului Agriculturii (nr. 401 si 416 din 2006), care fac referire la indicii care se aplica pentru taxa de scoatere din regim silvic a terenurilor forestiere. "Proprietarii confunda variabila referitoare la valoarea terenului luata in considerare la acest calcul cu pretul pe care eu trebuie sa-l platesc", este de parere directorul Ciurel.