21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăLifestyleFoodCafenele culturale

Cafenele culturale

»Asocierea unui local cu o institutie culturala este o miscare de marketing care, facuta inteligent, poate aduce profit si prestigiu.

» Organizarea unor evenimente culturale cat mai alternative si mai prietenoase pare sa fie formula succesului.

CRITERII  
A) Popularitate   B) Evenimente   C) Meniu  D) Ambianta  E) Preturi

In Romania anilor de dupa Revolutie, rareori cultura a mai facut brand.

Placutele memoriale, agatate pe cladirile unde functioneaza restaurante sau cluburi, nu cresc numarul clientilor, marturisesc patronii acestora. Totusi, exista si exceptii; in astfel de locuri, cultura reuseste nu numai sa dea un aer mai aristocratic, ci chiar un iz cool, capabil sa atraga tinerii: cafeneaua MNAC, terasa La Motoare de deasupra TNB sau ceainaria Carturesti sunt cele mai bune exemple. In astfel de locuri, asocierea cu o institutie culturala s-a dovedit benefica, conferind prestigiu localului. In cazul acestor locuri, reteta succesului pare sa fie organizarea unor evenimente culturale cat mai alternative (concerte, teatru experimental etc) si mai prietenoase. Topul nostru include doar acele localuri care si-au constituit brand-ul asociindu-se cu o institutie de cultura (teatru, muzeu, galerie, librarie etc.), motiv pentru care au iesit din discutie cafenele gen Green Hours sau Orange Concept Store; chiar daca mizeaza pe arta, aceste localuri nu s-au asociat cu vreo institutie culturala.

Cafeneaua Muzeului Taranului Roman (Kiseleff 3)

1. Succesul Muzeului Taranului Roman, pare sa se reflecte si asupra cafenelei pe care o patroneaza: asa cum muzeul a reusit sa proiecteze asupra satului romanesc un aer cool, care-l face dezirabil pentru neohippiotii urbani, tot asa cafeneaua si terasa de la parter s-au impus printre locurile fierbinti de intalnire ale intelighentiei bucurestene. In raport cu MNAC sau Museo, aceasta cafenea are un aer mai democratic, mai putin exclusiv, ceea ce o face mai populara. In plus, evenimentele se succed continuu, alternand inteligent concerte de rock sau electro cu dezbateri si expozitii; foarte reusite au fost in aceasta vara serile dedicate comunitatilor etnice din Romania. Preturile sunt decente, iar berea se serveste la halba. Vinul e de casa, din Vrancea, iar o carafa mica de 0,5 l costa 8 lei. Mancarea este de tip slow food, cuprinzand platouri si salate – la preturi mari: 7 lei fasolea batuta, 12 salata de vinete. Platourile sunt cu produse "de la tarani", iar in zona fitelor eco, merita mentionat sucul de mere de Malancrav, de la fermele "organice" ale printului Charles din Ardeal. Ambianta este austera, simpla, cu bancute si scaune sasesti pictate, pereti.

 

Ceainaria Carturesti (Arthur Verona 13)

2. Succesul librariei se reflecta si asupra ceainariei. Loc amenajat cu gust, cu mese si stinghii negre pe pereti, care fac un contrast cald cu zugraveala. Locul e tacut si prietenos, predispunand la lectura – nu putini sunt cei care se retrag din librarie cu o carte in mana. Ceaiurile costa in jur de 7-8 lei, mai ieftine decat in celelalte ceainarii bucurestene. Evenimentele au frecventa celor de la MR, cu accent pe lansari, expozitii si dezbateri. Nu se fumeaza.

Cafeneaua MNAC (Izvor 2-4)
3. Ascensiunea acestei cafenele se leaga de dezvoltarea scenei electro si a VJ-ing-ului, precum si de primele editii Rokolectiv. Acum cativa ani era cel mai alternativ-occidental loc din Bucuresti, cu public stand intins pe jos, saci umpluti cu zapada artificiala, cateodata hamace. si acum e la fel, doar ca noutatea electro-ului s-a mai consumat. Accesul e catastrofal, neexistand mijloace de transport care sa lege zona; privelistea e superba, deschizandu-se spre zona pustie, distrusa de comunism, dinspre dinspre 13 Septembrie.

Museo, cafeneaua Muzeului de Geologie (Kiseleff 2)
4. Arata orbitor de elegant si primul lucru care iti vine in cap cand o vezi e, inevitabil, "s-au bagat bani, nu gluma". Combinatie de loc de epoca cu minimalism postmodern. Usor inhibant, mai ales cand deschizi meniul si descoperi preturile de Market 8. Mancare indiana (tine de Barka Safron, restaurantul indian). Evenimentele sunt in nota de Fratelli, se cam sparg in figuri: performance Jean Lorin Sterian, expozitie fotografii Geo. si-a deschis terasa, mare, aerisita, salbatica – taie respiratia. Inauntru nu se fumeaza.

Terasa La Motoare (deasupra TNB)
5. Fireste, "nu mai e ce-a fost" – sau e fix acelasi lucru pe care-l stim. Motoarele nu au tinut niciodata sa fie un loc elitist, din contra, au vrut sa adune cat mai multa lume. E in continuare cea mai populara terasa bucuresteana, cu aceleasi cozi insuportabile intre 22 si 00.00, cu aceeasi bere proasta si scumpa la draft (5 – 6 lei), cu aceleasi bancute de lemn fara spatar. Evenimentele sunt conexe teatrului (vara asta, festivalul de teatru alternativ Underclouds) sau proiectii de film de la CNDB. Plus concerte rock.

Metropolitan Caffe (Eminescu 89)
6. Chiar daca nu se bucura de cine stie ce succes, aceasta cafenea merita laudata pentru incercarea de a crea o cafenea realmente culturala, respirand o atmosfera de teatru. Amenajata in interiorul Teatrului Metropolis, cafeneaua are un design foarte contemporan, deloc clasic. Meniu nonalcoolic, cu cafea si ceai.

De Bufet (Budisteanu 10)
7. Terasa e in zona Pietei Victoriei, in curtea Facultatii de Arte Plastice – asadar respira aerul de familie al boemei artistice pe care o adaposteste. Pe scurt, genul fals-prietenos-urban: haine alternative extreme, hipsteri, fete zambitoare si muzica mai chill. Dupa un timp, te obisnuiesti cu falsul aer de familie – locul e frumos, intr-o curte din care nu se vede strada, iar zgomotele masinilor se aud estompat. Preturile sunt surpriza cea mai placuta a locului, 5 lei berea la 0,5 l. Din pacate, evenimentele culturale sunt foarte rare.

Terasa si Cafeneaua Muzeului Literaturii Romane (Dacia 12)
8. Este singurul lucru de (relativ) succes al Muzeului Literaturii Romane; evenimentele Muzeului sunt la fel de putin sexy ca-n trecutul comunist – si, poate doar cenaclul literar, proaspat redeschis, sa le mai scoata din cenusiu. Succesul terasei (cu iz postcomunist si mese decrepite de  plastic) se datoreaza politicii de preturi, care ucid din fasa orice concurenta din zona – bere cu 3 lei la 0,5. Locul insa e foarte linistit si frumos, cu pietris pe jos si copaci inalti si batrani deasupra..

Atelier Café (selarilor 7)
9. Atelier Café e  rodul unui experiment, din pacate, nereusit – incercarea de a cupla o galerie de arta cu o cafenea. Din pacate, galeria de arta nu a fost sustinuta de un brand capabil s-o sustina, din zona culturii tinere (Tiron, Nanca etc.), iar evenimentele se centreaza exclusiv asupra artelor plastice, expozitii de pictura; or, pictura are parte de o imagine mult prea retro sa mai poata fascina ca arta. De altfel, cafeneaua este mai mult goala. Preturi suportabile (5 – 10 lei cafeaua). Nu se serveste bere.

Diverta (Magheru 9)
10. Dupa Carturesti, Diverta este a doua retea de librarii care isi asociaza un local. Cafeneaua urmeaza sa fie deschisa zilele acestea, in noua locatie de pe Bulevardul Magheru, aparuta pe amplasamantul fostului magazin Eva. Spatiul fostului magazin e urias si in interiorul lui va functiona atat o librarie, cat si o cafenea. Investitia e ambitioasa, in valoare totala de doua milioane de euro.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă