5.1 C
București
sâmbătă, 14 decembrie 2024
AcasăLifestyleFoodVIDEO. Ascensiunea și decăderea lui Gabriel Oprea. De la ofițer de logistică...

VIDEO. Ascensiunea și decăderea lui Gabriel Oprea. De la ofițer de logistică la vicepremier pentru Siguranță Națională, șef de partid și senator

Gabriel Oprea a avut o carieră de succes în viața politică, în ierarhia militară și în aparatul guvernamental al României, pornind de la munca de jos: ofițer de logistică, adică dintr-un domeniu care, de foarte multe ori, se ascunde în spatele frontului.

În anul 1996, Gabriel Oprea este remarcat alături de liderul minerilor, Miron Cosma, care pe atunci era unul dintre cei mai temuți oameni din România.

Ofițerul Gabriel Oprea și liderul sindical Cozma păreau a fi, acum 20 de ani, într-o relație extrem de cordială.

Mult mai târziu, în iunie 2015, întrebat despre relația cu Cozma, Oprea a declarat, la B1 Tv, că minerul era secretar al Federaţiei de tenis cu piciorul şi că, în calitatea aceasta, Cozma i-ar fi fost subordonat. O zi după aceea, Miron Cozma întorcea situația în favoarea lui, declarând, la România Tv, că Oprea îi era subaltern și el l-ar fi angajat la clubul Jiul Petroșani. 

”Gabriel Oprea spunea că i-aş fi fost subordonat. Dacă mă respectă, aşa cum a spus la B1 TV, atunci să-şi aducă aminte că, pe vremea cînd eram preşedintele Ligii minerilor, eu l-am angajat pe Gabriel Oprea la clubul Jiul Petroşani. Deci el era subalternul meu, nu eu subalternul lui! Nici la Federaţia de tenis cu piciorul nu eram subalternul lui Oprea, căci eu făceam parte din conducerea Federaţiei internaţionale de tenis cu piciorul!”, a declarat Cozma,în 2015.

Gabriel Oprea a lucrat inițial în Ministerul Apărării Naționale. În această instituție, una dintre funcțiile vremelnic ocupate de Oprea a fost aceea de șef al Colegiului Național de Apărare, funcție care i-a permis să intre în contact cu o serie de VIP-uri care urmau cursurile acestei unități de învățământ.

Între anii 2009 – 2012, Gabriel Oprea deține funcția de ministru al Apărării Naționale. Ulterior, el este numit ministru de Interne și, suplimentar, primește și titlul de vicepremier pentru Securitate Națională.

În 21 octombrie 2015, într-o seară ploioasă, polițistul Bogdan Gigină și-a pierdut viața în timp ce se afla în coloana oficială care îl escorta pe Gabriel Oprea. În urma acestui caz, oamenii i-au cerut lui Oprea să demisioneze. El, însă, a refuzat și a demisionat abia în urma tragediei din clubul Colectiv.

În urma anchetei privind împrejurările în care a murit Bogdan Gigină, Gabriel Oprea a ajuns să fie cercetat pentru pentru două infracțiuni de abuz în serviciu, pentru folosirea resurselor umane şi materiale ale Ministerului Afacerilor Interne pentru a asigura, în mod nelegal, însoţirea deplasărilor efectuate de ministru cu echipaje ale poliţiei rutiere și pentru  încheierea unui protocol în baza căruia procurorul general ar fi beneficiat în mod nelegal de coloană oficială (în urma acestei acuzații, și procurorul general Tiberiu Nițu a demisionat). 

În ceea ce privește accidentul și moartea polițistului, Oprea a declarat, după mai multe zile de tăcere și după ce președintele Iohannis i-a cerut demisia: ”Din respect pentru familia îndurerată am ales să nu fac declarații publice imediat după accident. Poliția Capitalei a oferit informații legate de circumstanțele în care s-a petrecut accidentul. În ceea ce mă privește am ales să fiu alături de familia lui Bogdan Gigină, să le ofer condoleanțe personal, am ales să mă abțin de a oferi informații care să mă disculpe de unele acuzații. Am ales să acord prioritate faptului că Ministerul de Interne, structurile subordonate, pun la dispoziția Parchetului, toate informațiile cerute. Accidentul s-a petrecut în seara zilei de 20 octombrie, în timpul unei deplasări realizate în scop profesional. Detaliile au fost puse la dispoziția Parchetului. Coloana s-a oprit la un moment dat. Eu nu am văzut accidentul. Am văzut doar cei doi polițisti oprindu-se. Unul dintre ei mi-a făcut semn să plecăm. Abia după ce am depășit accidentul, am aflat ce s-a întâmplat.Acuzațiile sunt complet nefondate”.

Acuzațiile de plagiat 

Acuzațiile privind plagierea lucrării de doctorat au apărut în iulie 2015, când comunitatea academică l-a suspectat și că și-ar fi obținut titlul academic fără a urma toate etapele. Lucrarea lui Oprea se află acum la Comisia juridică din cadrul CNATDCU.

Oprea se apăra atunci spunând că este ”un om corect, am respectat şi respect legile ţării. În privinţa parcursului meu academic, am cerut şi am primit din partea Ministerului Educaţiei, conform legii, atestarea faptului că atât titlul de doctor, cât şi cel de conducător de doctorat au fost obţinute cu respectarea tuturor normelor legale şi a exigenţelor academice în vigoare la momentul respectiv”. 

Relația cu Victor Ponta: ”I-am dus copilul la biserica, cu toate ca Victor Ponta nu are nici un Dumnezeu”

În 2010, Gabriel Oprea spunea, în Parlament, la depunerea moțiunii contra Guvernului Emil Boc, că a plecat din PSD și că i-a dus copilul lui Victor Ponta la biserică, deși social-democratul ”nu are nici un Dumnezeu”. Doi ani mai tâziu, PSD și UNPR băteau palma, după căderea Guvernului Mihai-Răzvan Ungureanu, iar UNPR se alia cu Uniunea Social-Liberală (USL).

Tragedia din Colectiv și plecarea lui Oprea din Guvern 

În 4 noiembrie 2015, Victor Ponta și-a anunțat demisia din fruntea Guvernului, în urma numeroaselor proteste de stradă declanșate de tragedia din Colectiv, în care și-au pierdut viața 64 de persoane. La momentul demisiei, Oprea încă mai era ministru de Interne, însă urma să plece cu întregul Cabinet. Oprea și-a anunțat oficial demisia din funcțiile de vicepremier și de ministru de Interne la data de 9 noiembrie 2015.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă