20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăLifestyleFoodAnul 1989 - un moment revolutionar doar pentru barbati?

Anul 1989 – un moment revolutionar doar pentru barbati?

Femei germane calatorind in Polonia pentru a ramane insarcinate prin tehnica fertilizarii in vitro. Femei poloneze calatorind in Germania pentru a putea face avort. Din 1989, pe continentul european, situatia femeilor a luat o noua turnura, nu neaparat pozitiva. Femeile din Est au intrat intr-o noua era a ambiguitatii, intr-o perioada de profunda incertitudine despre rolurile lor ca mame, lucratoare si presupusi agenti liberi intr-o lume libera, care ramane totusi supusa unor subtile constrangeri, noteaza cotidianul britanic The Times, citat de Agerpres.

Este corect sa vedem in femei perdantii revolutiilor din urma cu 20 de ani? Au pierdut ele mai mult decat au castigat? A fost dat la o parte simplismul deceptionant al Razboiului rece doar pentru a fi inlocuit cu noile dileme morale si cu noile forme de guvernare doctrinara?

Din punct de vedere politic, putine femei au realizat tranzitia de la o era la alta. Printre acestea se numara actualul cancelar Angela Merkel, care, in principal, a stiut sa tinteasca o sansa importanta. Ultimul ei cabinet nu include insa nicio persoana din fosta Germania de Est si doar patru femei dintr-un total de 14 ministri.

Adevarul este, noteaza The Times, ca revolutiile din 1989 au fost puse la cale de barbati "hirsuti", fumand tigara dupa tigara, in livinguri pline de carti sau in cantine de fabrica racoroase.

Feministele occidentale din anii 80 faceau campanie pentru egalitatea de sanse si sfarsitul profesiilor dominate de barbati.
Insa in Republica Ceha, Ungaria, Polonia si Germania de Est, femeile reprezentau deja jumatate din forta de munca. De asemenea, femeile detineau pozitii de manageri, ocupau functii importante in sanatate, inginerie si planificarea oraselor. In plus, statul se ocupa de ingrijirea copiilor, iar sistemul de crese si gradinite era adaptat cerintelor femeii muncitoare.

Daca in unele state vestice erau probleme cu avorturile, in Est ele erau social acceptate ca parte a vietii femeilor, in parte ca urmare a ignorantei in privinta unui control eficient al nasterilor, dar si a lipsei accesului la contraceptive. Doar in Romania avortul a fost interzis, in conditiile in care dictatorul roman Nicoale Ceausescu era ingrijorat de scaderea ratei natalitatii.

Comunismul le-a oferit femeilor unele avantaje, insa motivatiile sale erau gresite, iar represiunea generala le afecta si pe femei, in conditiile in care si femeile erau aruncate in inchisori pentru motive indoielnice. Femeile se evidentiau in societatea comunista, insa cu un anumit pret, scrie The Times.

Intorsatura a survenit la momentul in care comunismul a murit. In scurt timp, femeile din Europa Centrala si de Est s-au trezit in situatia de a fi uitate de istorie. La cateva luni de la caderea Zidului, in Germania, 21% din femei erau somere, exista o scadere cu 25% a numarului casatoriilor si se nasteau mai putini copii. Aceasta situatie a fost urmata de o imigratie masiva a femeilor est-germane spre Vest in cautare de locuri de munca. Rezultatul; comunitati rurale de barbati imbatranite, o crestere a numarului de divorturi si de copii abandonati.

Se poate afirma, oare, crud, ca sistemul capitalist face rau femeilor? Pentru Lena, avocat pentru drepturile femeii in Polonia, "chiar daca comunismul nu ducea nicaieri, el oferea un soi de ordine vietii femeilor si de incredere". Acum? "Trebuie sa fim lucratoare bune, mame bune, fiice bune si amante bune – suntem bombardate cu aceste cerinte care ne innebunesc", explica ea.

In aceasta situatie, in timp ce unele femei vad in Biserica Catolica o forta intruziva, altele au ajuns sa o considere o forta pozitiva, poate singura contrapondere la coruperea copiilor lor.

Pe de alta parte, niciunul dintre aspectele evidentiate mai sus nu arata ca femeile au avut de pierdut incepand din 1989, ci doar ca lumea a devenit mai putin previzibila, mai competitiva, mai periculoasa, mai solicitanta din punct de vedere psihic, dar si mai interesanta si mai recompensatoare.

Pentru economistul Thomas Kralinski, barbatii est-germani, mai degraba decat femeile, sunt perdantii pe termen lung ai trecerii de la comunism la capitalism. "In urmatorii 15 ani, fetele vor reprezenta doua treimi din elevii care parasesc scoala. Baietii au rezultate mai slabe si este mai probabil ca acestia sa paraseasca scoala mai devreme. Combinatia dintre femei mai bine educate si preponderenta barbatilor in comunitatile din fosta Germanie de Est va duce intr-un final la o schimbare a echilibrului intre sexe, mai explica el. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă