25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăLifestyleFood“Am căutat mântuire şi am găsit iadul”. Trei vrânceni, excomunicaţi din ortodoxie...

“Am căutat mântuire şi am găsit iadul”. Trei vrânceni, excomunicaţi din ortodoxie ca ereticii din Evul Mediu

“Vă daţi seama că îmi cereţi să vă spun unde îi găsiţi pe duşmanii noştri”, ne-a răspuns noul preot paroh de la Biserica Sfântul Andrei din Focşani, când l-am întrebat unde îi găsim pe cei trei enoriaşi ai săi excomunicaţi de Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei. Părintele Lucian Pasere nu a vrut să discute cu noi despre cea mai aspră hotărâre luată în cadrul Bisericii Ortodoxe Române în ultimele sute de ani.

Practic, pentru că s-au opus mutării ]ntr-o altă parohie a preotului Georgică Vatră de la biserica din cartierul lor, la a cărei construcţie susţin că au contribuit, Nelei Panaite, lui Romeo Gavrilă şi Elenei Daniel Baneş li s-a retras dreptul de a fi creştini, o pedeapsă extreme de gravă după canoanele bisericeşti, care se aplică de obicei doar ereticilor. Astfel, potrivit unui consilier episcopal, excomunicarea înseamnă că celui vizat i se anulează botezul în creştinism şi, automat, i se opreşte dreptul la mântuire. Din punct de vedere teologic, un excomunicat se află pe o treaptă inferioară chiar şi păgânilor, deoarece se consideră că primul a făcut în cunoştinţă de cauză rău bisericii creştine.

Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei a luat această hotărâre, care i-a mirat chiar şi pe unii preoţi pentru duritatea ei, deoarece a considerat că cei trei „sunt o reală ameninţare pentru unitatea Bisericii”, după cum se arată într-un comunicat al instituţiei bisericeşti. În plus, altor opt persoane li s-a oprit pe o perioadă nedeterminată dreptul de a se împărtăşi, „pentru manifestările lor repetate de contestare a deciziilor luate de Centru Eparhial cu privire la Parohia Sf. Ap. Andrei”.

Conflictul care a culminat cu aceste sancţiuni aspre a început în septembrie 2014, când Arhiepiscopia i-a cerut preotului Georgică Vatră să renunţe la magazinul cu obiecte religioase pe care-l deţinea în Focşani împreună cu nevasta. Parohul ar fi refuzat, invocând faptul că întâi are nevoie de timp să vândă toată marfa, în valoare de 300.000 de lei, pe care ar fi achiziţionat-o cu un credit bancar, după cum a explicat pentru România liberă consilierul parohial Toader Negoiţă. Pentru această nesupunere, preotul a fost trimis, ca pedeapsă, 30 de zile la o mănăstire, cu mutarea ulterioară într-o altă parohie. Pedepsirea duhovnicului lor i-a înfuriat pe enoriaşii Bisericii Sf. Apostol Andrei, care au declanşat numeroase proteste, au adresat zeci de reclamaţii către Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei şi Patriarhiei, au publicat chiar şi o cărticică în care detaliau şicanele la care e supus preotul lor şi identificau mai multe nereguli din sânul ortodoxiei vrâncene.

Catedrala Mântuirii Neamului, identificată ca sursa răului

După decizia de excomunicare, luată de înaltul cler, pe 7 mai anul acesta, doar o persoană dintre cele trei s-a speriat şi s-a retras din protestele care continuă la Focşani. Elena Daniela Baneş ar fi comunicat jurnaliştilor de la Monitorul de Vrancea că doreşte ca fotografia şi numele său să nu mai apară în presă. Aceasta a menţionat, totuşi, că decizia luată de IPS Ciprian, arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, „este una ieşită din comun, care contravine purtătorilor de cuvânt ai lui Dumnezeu”. Publicaţia a menţionat, însă, că anul trecut, la apogeul protestelor pentru menţinerea preotului la Biserica Sf. Apostol Andrei, Elena Baneş ar fi fost unul dintre cei mai vocali manifestanţi.

Celelalte persoane vizate de hotărârea instanţei bisericeşti au declarat pentru România liberă că vor continua lupta cu BOR pentru aducerea înapoi la ei în cartier a preotului Georgică Vatră inclusiv în instanţele de judecată civile. „Eu nu mai am voie în biserică. Au pus decizia de excludere pe geam. Nu m-a chemat nimeni să îmi explice ce înseamnă excomunicarea, să îmi spune că am fost judecată. După ce am aflat, am sunat la Episcopie să întreb ce înseamnă şi mi-au spus că nu voi beneficia de nici un fel de serviciu din partea bisericii, nici măcar de înmormântare. Eu am participat aici cu donaţii de la construcţia bisericii şi până acum”, a menţionat Nela Panaite, unul dintre cei trei excomunicaţi.

Aceasta a precizat că a intenţionat iniţial o împăcare cu IPS Ciprian, dar că au fost minţiţi de înalta faţă bisericească cu promisiunea că preotul lor nu va fi pedepsit şi mutat. „Am dat ascultare şi ne-am aşteptat să găsim iubire, înţelegere şi drumul spre mântuire, dar cred că l-am găsit pe celălalt. Am cerut o dată iertare, am făcut pocăinţă publică cum au cerut ei şi ne-au înşelat. Au făcut cum au vrut şi l-au dat afară pe părintele Vatră”, a afirmat Nela Panainte.

Toader Negoiţă a fost consilier parohial la Biserica Sf. Apostol Andrei, până să fie demis din această funcţie de Arhiepiscopie, care i-a interzis și dreptul la împărtăşanie. Acesta susține, de asemenea, că se simte înşelat şi că acum se teme inclusiv pentru viaţa lui. „Tot răul pleacă de la Catedrala Mântuirii Neamului, pentru că biserica are nevoie de bani şi pune presiune pe preoţi. De aia au vrut ca parohul nostru să le cedeze magazinul. Dar preotul Vatră esteun om bun, nu ne-a cerut niciodată bani pentru înmormântări sau botezuri, cum fac alţii”, a povestit Toader Negoiţă. Acesta ne-a arătat aprobarea obţinută de la autorităţile locale pentru organizarea a şase mitinguri de protest până la finalul acestei luni. „Noi am ridicat această biserică împreună cu preotul nostru. Avem o doamnă care, după ce i-a murit fata în Italia şi a primit despăgubiri, a dat aproape tot pentru această biserică. A dat cărămida, a plătit acoperişul. Şi acum nici ea nu mai are voie să intre aici”, şi-a exprimat supărarea Toader Negoiţă, care este unul dintre liderii protestarilor.

Preotul s-a dezis de apărătorii săi

Paradoxal, deşi enoriaşii sunt determinaţi să lupte pentru aducerea înapoi a preotului Georgică Vatră, acesta le-a comunicat acestora, printr-un afiş lipit în geamul bisericii, că se dezice de ei. „Vă rog a-mi aproba cererea de transfer la o altă parohie. Solicit aceasta din dorinţa de a-mi păstra liniştea sufletească, dar şi preoţia, mai ales că unii dintre enoriaşi au adus şi menţin starea de tulburare în rândul parohiei Sf. Apostol Andrei, cu toate că, în particular, cu cei mai vocali dintre ei am avut discuţii şi i-am rugat să se liniştească”, a scris Georgică Vatră într-o cerere trimisă Arhiepiscopului Buzăului şi Vrancei încă din martie anul acesta. Mai mult, preotul a insistat că atitudinea celor care încă luptă pentru el nu îl reprezintă. „Mai ales că au ieşit din cuvântul meu. Cu fiască supunere, dau această cerere fără să fi fost constrâns de cineva, bazat doar pe cele motivate mai sus”, scrie Georgică Vatră. În prezent, parohul, plecat la mănăstire de la începutul săptămânii, conform hotărârii instanţelor bisericeşti, nu a mai putut fi contactat de enoriaşii săi. „Are telefonul închis, nu am reuşit să vorbim cu el. Mama lui a fost înmormântată luni, apoi a plecat la mănăstire”, a susţinut Teodor Negoiţă.

Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei a comunicat că a încercat să evite situaţia creată. „Constatând cu părere de rău că starea de tensiune de la Biserica «Sfântul Andrei» a continuat pe parcursul a opt luni în ciuda încercărilor de a restaura pacea în interiorul comunităţii tulburate de manifestările necreştine ale unui anumit grup de persoane s-a luat decizia excomunicării a trei persoane, sancţiune ce a fost propusă în urma analizării dosarului respectivei cauze”, a precizat purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei, Dragoş Olteanu, pentru Mediafax. Acesta a precizat că IPS Ciprian a venit la biserică pe 11 ianuarie, pentru a le explica oamenilor de ce a fost nevoie să se ia această hotărâre referitoare la preotul Georgică Vatră. „Totuşi, cele trei persoane au menţinut o stare de neascultare şi, mai mult, au editat o broşură – «Faţa necunoscută din parohia Sfântul Andrei» – prin care defăimau biserica, ierarhii, ameninţau că-şi aduc preotul lor şi că se rup de biserică. Practic, cei trei s-au autoexclus din biserică, iar Centrul eparhial nu a făcut decât să constate şi să ia măsurile corespunzătoare", a susţinut Dragoş Olteanu.

Situaţia de la Biserica Sf. Apostol Andrei rămâne tensionată. Oamenii se adunaseră încă o dată joi. pentru a-şi manifesta nemulţumirea faţă de excomunicarea celor trei şi mutarea preotului lor în altă parohie. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă