Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

FABULAFIA, revista copiilor moderni

Share

Dodo Niță 0 comentarii

Actualizat: 25.08.2018 - 13:25

„Fabulafia este un cuvânt inventat, la fel de ludic precum sună. Numai atât şi este potrivit pentru o revistă care conţine poveşti şi născociri.

Desigur, cuvântul are la bază: a fabula (a construi fabulaţii, a povesti întâmplări fantastice, imaginare) şi personajul-computer din «Pendulul lui Foucault» de Umberto Eco care, asemenea modelului său uman, şi anume un mistic evreu spaniol din secolul al XII-lea, genera noi poveşti. Pe scurt, este vorba despre combinaţia între «a fabula», Abulafia şi însuşi cuvântul nou format care accentuează ideea de joc, de născocire şi care invită la imaginaţie, la poveşti.“

Cam aşa se prezintă noua publicaţie, destinată copiilor de astăzi, cu vârste cuprinse între 7 şi 12 ani, interesaţi în egală măsură de poveşti, dar şi de haina grafică în care sunt îmbrăcate acestea.

De altfel, redacţia se mândreşte cu colaborarea – cel puţin în prima etapă – a unor cunoscuţi graficieni membri ai Clubului Ilustratorilor.

Revista va avea o periodicitate trimestrială.

Primul număr al său a apărut în septembrie 2015. În paginile sale găsim proze semnate de Victoria Pătraşcu, Adina Rosetti, Laura Grunberg, Iulia Iordan şi versuri de Florin Bican, toate bogat ilustrate de Cristiana Radu, Stela Lie, Maria Surducan, Zelmira Szabo, Nura El-Sayed (la rubrica „Tărâmul poveştilor“) dar şi interviuri, poveşti scrise de copii („Vocea copiilor“) concursuri, rubrici interactive („Funny science“) precum şi o bandă desenată de Ileana Surducan. Are 40 de pagini în culori şi este tipărită pe o hârtie groasă, de calitate, astfel încât revista pare mai degrabă o carte.

În următoarele numere, rubricilor deja amintite li se adaugă altele noi.

Astfel, de la numărul 3, găsim o rubrică în limba engleză „Tea Party: Learn English“, subvenţionată de British Concil, şi o alta în limba franceză, „Franţuzeşte-te cu Popesco“, subvenţionată de Institutul Francez de la Bucureşti.Tot acum debutează serialul „Puncte prin artă“, scris de Iulia Iordan şi ilustrat de Kurti Andrea. În fine, în acest număr mai găsim un fabulos reportaj semnat de Adina Rosetti despre puştiul Vladimir Barbu care, la vârsta de 4 ani şi jumătate a călătorit vreme de patru luni (însoţindu-şi părinţii, evident) într-un periplu prin 41 de ţări de pe două continente, Europa şi Africa, parcurgând în total peste 28.000 de kilometri!

Începând cu numărul 4, revista trece la 44 de pagini, iar în cadrul noii rubrici „Sonofabula“ demarează serialul „În atelierul bătrânului Carl“, semnat de Lucian Nicolae şi ilustrat de Ştefan G. De acum înainte fiecare număr va cuprinde şi o pagină de grafică satirică, excelent desenată de caricaturistul Doru Axinte. Invitatul de onoare al acestui număr este binecunoscuta graficiană Doina Botez, care trimite din Italia (unde locuieşte în prezent) patru minunate desene, grupate sub titlul „Jurnal de vacanţă“.

Din numărul 5 găsim în paginile revistei poezii semnate de celebrul Şerban Foarţă.

Rubrica „Pictofabula“ se deschide în numărul 6 şi vom găsi aici, în perioada următoare, portrete romanţate de pictori celebri precum Frida Khalo, Chagall, Theodor Aman, Claude Monet, Edgar Degas, scrise de Camelia Vida-Raţiu şi ilustrate de Octavian Curoşu.

În primele 7 numere putem citi benzi desenate de Ileana Surducan („De-a v-aţi ascunselea“, „Luca şi Lili“), precum şi de A. Ciubotariu, după scenarii de Laura Grunberg („Homunculuşi salvatori“, „Pană de curent“, „Triumful talentului pisicesc“), pe câte patru pagini.

Ceea ce diferenţiază această revistă de altele cu acelaşi profil este, în egală măsură, calitatea înaltă a materialelor publicate (indiferent că vorbim de proză, poezie, jocuri sau ilustraţii) şi prezentarea grafică deosebită, punerea în pagină în acelaşi timp aerisită şi bogată (prin diversitate).

O pleiadă întreagă de colaboratori, majoritatea tineri şi foarte tineri, asigură aceste standarde înalte de calitate a conţinutului editorial al revistei.

Dintre scriitori îi enumerăm, alături de cei deja pomeniţi, pe Alina Darian, Alexandra Pintea Varnava, Irina Stoica, Cristina Andone, Alex Moldovan, Elise Wilk, Laura Frunză, Ivona Boitan, Ana Groszler, Laura Pamfiloiu.

Textele lor sunt frumos ilustrate de Madi Andronic, Veronica Neacşu, Mihaela Paraschivu, Iulia Ignat, Silvia Olteanu, Livia Coloji, Dan Paul Ungureanu, Paula Duță, Anamaria Smigelschi, Andreea Ștefan, Cecilia Cișmașu, Anda Ansheen, Andrea Kürti, Sandor Nagy Tunde, Amandine Bănescu, Sergio Gontz, Gabi Toma, Teodora Galeș, Anca Trif, Karda Zenko, Tuscke, Stefan G., Alexander Glonin, Vali Petridean, Ana Costov, Alexandra Stan, Adrian Martins, Tuan Nini, Anda Ansheen, Teodora Galeş,

De curând a apărut numărul 11 al revistei. El este prezentat astfel cititorilor:

„Noi ne-am pregătit să vă răspundem la întrebări
mulțumim, suntem bine, împletim ca și voi soarele și norii
am deschis fereastra, sunetul lumii e la locul lui
au debarcat pânzele vântului 
caii înaripați ticăie precum
umerii unui ceasornic 
ora Fabulafiei de vară
anunțăm.

Încotro mergem?!
Paginile deschise vă răspund...“

 

Revista Fabulafia este un proiect editorial independent al librăriei on-line Merlin Books & Toys căreia, începând din anul 2016, i s-a asociat animatorul site-ului ColoRo.

 

Comentarii

loading...