15 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăLifestyleDr. Ionuț Crivățu, atenționări pentru cei care circulă cu trotineta. Ce traume...

Dr. Ionuț Crivățu, atenționări pentru cei care circulă cu trotineta. Ce traume pot rezulta

Dr. Ionuț Crivățu, medic specialist Ortopedie și Traumatologie în cadrul clinicii KinoMed, spune că cele mai frecvente leziuni întalnite în cabinet, la pacienții care se prezintă după ce au suferit accidentări cu bicicleta sau trotineta, sunt cele la nivelul membrelor superioare. În funcție de gravitatea accidentului aceștia se confruntă cu simple escoriații, contuzii, până la entorse, luxații sau fracturi.

 

 „Traumele în urma căzăturilor sunt variate. Frecvent apar pacienți tineri care acuză durere și impotență funcțională la nivelul umărului. De regulă se efectuează un examen clinic și radiologic al pacientului, în urma căruia se stabilește diagnosticul și tratamerntul. Majoritatea acestor fracturi pot fi tratate conservator, adică nu este nevoie de operație, dar pentru asta ținem cont de mai multe criterii, cum ar fi tipul fracturii, deplasarea fragmentelor, ș.a.ș.m.d. Trebuie ales tratamentul adecvat pentru că în urma acestor tipuri de leziuni pot rezulta dizabilități destul de grave, resimțite pe termen lung. Aici ne referim la cele funcționale care pot limita activitatea fizică. De exemplu, o fractură care nu este redusă corect anatomic poate scurta sau modifica aspectul membrului afectat.

 

Acordarea primului ajutor

În cazul accidentării, prima manevră presupune imobilizarea segmentului afectat cu atele speciale, însă trebuie avut grija să nu provocăm leziuni suplimentare. Atela trebuie să cuprindă articulațiile vecine segmentului fracturat și să fie suficient de ferm aplicată, dar fără să comprime circulația. Este important ca primul ajutor să fie acordat de către personal medical calificat, apoi pacientul trebuie transportat la cel mai apropiat serviciu de Ortopedie pentru diagnostic și tratament de specialitate.

 

Intervenții posibile 

„Există tratamentul conservator sau ortopedic care presupune imobilizarea cu ajutorul aparatelor gipsate sau ortezelor și, desigur, tratamentul chirurgical care presupune reducerea deschisă sau sângerândă a focarului de fractură, urmată de fixarea acesteia cu diverse tipuri de implant, în așa fel încât pacientul să poata fi mobilizat cât mai rapid și să înceapă recuperarea medicală. De regulă necesită internare cazurile cu leziuni importante, spre exemplu fractura cu deplasare care are indicație chirurgicală“, explică medicul.

 

Recuperarea

După orice tip de imobilizare, mai ales atunci când este vorba de o intervenție chirurgicală, pacientul are nevoie de un program de recuperare medicală specializată care presupune reabilitarea și restabilirea capacităților funcționale precum și calitatea vieții, astfel încât acesta să revină la activitățile anterioare cât mai rapid. Se pot efectua diverse proceduri cu ajutorul fizio și kinetoterapiei. Recomandarea este ca acestea să se facă în centre specializate, care dispun de specialiști în recuperare medicală.

 

Atenționări din partea medicului

„Făcând o recapitulare a cazurilor întâlnite în cabint, pot spune că accidentele de trotinete și biciclete survin de cele mai multe ori pe fondul neatenției, a consumului de alcool sau chiar substanțe psihotrope. Pentru cei care folosesc astfel de mijloace de transport este indicat în primul rând să aibă echipament de protecție de tip cască, cotiere, genunchiere și să fie cât mai atenți în jurul lor“, spune specialistul, care face apel la calm și toleranță în trafic.

 

 

Cele mai citite

Exclusiv: Analistul Adrian Negrescu, despre legea evaziunii fiscale: ,,Statul reușește să obțină doar 1-2% din prejudiciile din dosarele penale”

Legea evaziunii fiscale, cunoscută ca legea Ciucă-Ciolacu, împarte românii în tabere și anume cei care văd această măsură ca fiind una utilă în lipsă...

Simona Halep și-a aflat adversara de la turneul Trophee Clarins

Simona Halep va debuta la turneul de categorie WTA 125 Trophee Clarins de la Paris împotriva americancei Mccartney Kessler, jucătoare care în acest moment...

Două jucătoare din România, în optimile de finală ale turneului de la Roma

România are două jucătoare calificate în optimile de finală ale turneului WTA de la Roma, după ce Sorana Cîrstea și Irina Begu și-au câștigat...
Ultima oră
Pe aceeași temă