5.2 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăLifestyleDe ce sunt jucăriile importante în viața celor mici?

De ce sunt jucăriile importante în viața celor mici?

Copiii adoră jucăriile fără un motiv anume. Se atașează de ele, se joacă cu acestea și la un moment dat le abandonează într-un colț al camerei deoarece primesc altele noi sau se atașează de o nouă jucărie. Jucării de pluș, de lemn sau din materiale textile, toate au un scop bine definit în viața celor mici.

Poate avem senzația că jucăriile sunt prezente în viața celor mici pentru a avea o ocupație, însă lucrurile nu stau tocmai așa. Ai văzut că cel mic are o jucărie preferată, care poate ți se pare urâtă, dar ceea ce nu știi este în ce fel l-a influențat și îl mai poate influența jucăria respectivă pe cel mic. Jucăriile au fost create pentru a le îmbunătăți celor mici abilitățile de care au nevoie pentru a se descurca în viață.

Există o serie de motive pentru care copiii au nevoie de jucării pentru a se dezvolta, mai ales că pentru aceștia sunt cam singurele instrumente prin care ei pot descoperi lumea din jurul lor. Pe lângă bucuria pe care le-o oferă, jucăriile mai au câteva puncte forte pentru care nu trebuie să lipsească din viața celor mici.

Dezvoltare emoțională
Jucăriile îi pot ajuta pe copii să se dezvolte din punct de vedere creativ și să fie capabili să își exprime emoțiile. Foarte mulți copii se confruntă cu incapacitatea de a se exprima, în special când vine vorba de propriile lor idei și trăiri. Jocurile cu păpuși sau cu eroii lor preferați din desenele animate, în care copiii imită jucăriile respective, îi pun pe aceștia în situația de a crea situații imaginare și spații imaginare. Așa începe procesul de creație în mintea celor mici, care de fiecare dată vor iniția o acțiune într-un loc nou și vor avea replici noi.

Dezvoltare socială
Jucăriile sunt o punte de legătură între copii, indiferent de culoare, naționalitate sau de limba pe care o vorbesc. Prin simplul fapt că cei mici ce pot juca în același loc, îi face pe aceștia să comunice între ei, fie prin simple gesturi în care își împart jucăriile, fie printr-un dialog în care cei mici își laudă jucăriile. Astfel, jucăriile ajută la îmbunătățirea abilităților lingvistice ale copiilor și facilitează contactul social.

Dezvoltarea abilităților motorii
Jucăriile îi fac pe cei mici să se miște, în special când jucăriile lor sunt dotate cu roți. Însă, ei se mișcă inclusiv atunci când colorează sau când își îmbracă păpușile, deci sunt mereu într-o continuă mișcare. Abilitățile motrice fine de atingere și de vedere se dezvoltă atunci când sunt concentrați pe o jucărie, iar tricicletele și mașinuțele pe care le plimbă prin toată casa îi ajută la consolidarea abilităților motorii brute și a brațelor. Un lucru mai puțin știut despre jucării este acela că le dezvăluie copiilor ce este echilibrul și îi feresc de obezitate. În acest fel, ce mici încep să aibă un stil de viață sănătos, fără ca măcar să știe asta.

Un alt aspect important este acela că bebelușii, chiar dacă nu pot merge, se târăsc după jucării. Practic, acestea îi îndeamnă la mișcare, în cadrul căreia își folosesc mușchii pentru a ajunge la jucării.

Dezvoltare cognitivă
Jucăriile în viața celui mic pot avea, de asemenea, un aport important în ceea ce privește stimularea abilităților de concentrare și a memoriei. Astfel, jucăriile care presupun construirea unor obiecte sau chiar piesele de lege le permite copiilor să fie creativi și să gândească, mai ales când este vorba de jocuri tip puzzle. Prin dezvoltarea cognitivă copii pot înțelege mai ușor calculele pe viitor și vor putea să se exprime mult mai ușor.

Poate dacă nu știai acest lucru, în acest moment vei realiza cât de importante au fost jucăriile în dezvoltarea ta și de ce are cel mic nevoie de ele. Acesta este și motivul pentru care jucăriile sunt împărțite pe categorii de vârste, pentru ca cei mici să descopere treptat lumea din jurul lor și să le dezvolte anumite părți.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă