21.1 C
București
sâmbătă, 22 iunie 2024
AcasăLifestyleCum îți alegi anvelopele auto pentru sezonul rece

Cum îți alegi anvelopele auto pentru sezonul rece

Dacă șoseaua este acoperită de gheață, zăpadă sau polei, nu poți circula cu mașina decât dacă este dotată cu anvelope de iarnă sau all-season cu marcaje speciale. E bine să nu lași achiziția pe ultima sută de metri, mai ales că te poți folosi de un card de credit pentru a urgenta lucrurile. Dar la ce să fii atent când cumperi anvelope de iarnă? Iată câteva sfaturi de ținut la îndemână.

 

Ignoră „părerile” altora

De îndată ce pomenești că ești în căutare de anvelope, vei observa că ești înconjurat de specialiști în domeniu. Dar nu te lăsa influențat de alegerile prietenilor sau ale rudelor, mai ales dacă sunt motivate de reducerea costurilor cu orice preț. Anvelopele sunt printre cele mai importante componente ale unui autoturism. Trebuie să le tratezi cu maximă seriozitate și să ai grijă în primul rând de siguranța ta. Asta înseamnă să urmezi sfaturile adevăraților specialiști, chiar dacă înseamnă costuri mai mari pentru tine.

 

Întotdeauna noi

Vei întâlni și opțiunea anvelopelor reșapate. Încearcă să le eviți. Chiar dacă s-ar ptuea să arate bine, nu poți să știi în ce condiții au fost utilizate și cât de sigure vor fi. În același timp, ai grijă și la oferta magazinelor de specialitate. Chiar dacă un set de anvelope este nefolosit, nu înseamnă că e nou. Cauciucul îmbătrânește fie că rulează sau nu. De regulă, viața unui pneu nu depășește 7-8 ani, iar aici vorbim de mărci premium. Media de vârstă pentru un set de anvelope este 5 ani de la data fabricației. Așa că e foarte important să nu cumperi cauciucuri deja învechite. Întreabă vânzătorul de inscripția DOT de pe marginea cauciucului.

 

Respectă indicatorii

Fiecare mașină „poartă” altă măsură de anvelope. Mărimea jantei, lățimea și înălțimea cauciucului, precum și indicii de viteză și sarcină maxime admise sunt omologate în momentul primei inspecții tehnice, la RAR. Le găsești în cartea mașinii și nu ar trebui să te abați de la ele. Nu sunt cu titlu de sugestie, ci sunt valorile obligatorii pentru mașina ta. Așadar, căutarea anvelopelor ar trebui să plece de la aceste date.

 

4 bucăți

Ai patru roți, ai nevoie de patru anvelope de iarnă, de preferat identice. Nu încerca să amesteci branduri sau mărimi diferite, pentru că vei simți că ceva nu e în regulă și, în timp, riști să te trezești cu defecțiuni la sistemul de direcție.

 

Cât mai aproape de A

Reglementările Uniunii Europene le impun și producătorilor de anvelope să afișeze etichete cu clase de calitate și eficiență, ca la produsele electrocasnice. Astfel, fiecare tip de anvelopă are trei tipuri de clase: de consum, aderență și zgomot. În general, e greu să găsești anvelope cu 3 de A pe etichete. Dar cu cât se apropie mai mult, cu atât alegerea e mai bună.

Când vine vorba de roțile mașinii tale, nu e bine să faci compromisuri. Alege cea mai potrivită și sigură variantă și folosește CardAvantaj pentru a face achiziția mai ușoară. Un astfel de card te ajută să cumperi produsul imediat și să împarți costurile în rate fără dobândă*.

*Dobanda zero se aplică dacă se achită lunar suma totală de plată, astfel cum este evidențiată în extrasul de cont emis de către Bancă. Pentru o limită de credit de 5.367 lei, dobânda fixă este de 28%/an, rata lunară de plată este de 512,57 lei, iar dobânda anuală efectivă (DAE) este de 38,94%, fiind calculată pentru suma menţionată mai sus retrasă în întregime în prima zi de la un ATM Credit Europe Bank (România) S.A. şi rambursată în 12 rate lunare egale. Valoarea totală plătibilă este de 6.307,27 lei incluzând dobânda, comisionul anual de administrare cont curent de card în valoare de 49 lei şi costul de utilizare a mijlocului de plată în valoare de 107,69 lei.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă